FOTO Cum promovează tinere senzuale „Conacul Bălceştilor“. Pozele de senzaţie realizate de 10 ani în tabăra de creaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabăra de fotografie „La conac” octombrie 2019 - de la Nicolae Bălcescu - Vâlcea - fotograf Sorin Mateescu
Tabăra de fotografie „La conac” octombrie 2019 - de la Nicolae Bălcescu - Vâlcea - fotograf Sorin Mateescu

De aproximativ un deceniu, un muzeu din România a găsit o metodă mai puţin obişnuită de a se promova, printr-o tabără de fotografie, în care sunt surprinse imagini de senzaţie.

GALERIE FOTO

An de an, un muzeu găzduieşte o tabără de fotografie ale cărei rezultate fac mare senzaţie. Anul acesta, tabăra a ajuns la a XIV-a ediţie, deşi este organizată de nouă ani, dar evenimentul se bucură de atât de mult interes încât în ultimii ani ediţiile s-au dublat.

Complexul muzeal memorial „Nicolae Bălcescu”, din judeţul Vâlcea, este cel care are această modalitate deosebită de a-şi promova imaginea cu costuri aproape simbolice. La tabăra de fotografie „La Conac” participă fotografi amatori din ţară şi străinătate, acţiunea fiind organizată în parteneriat cu Clubul de Fotografie „Floarea de Colţ” din Râmnicu Vâlcea. 

„Am început din 2010, dar de când este actualul director se organizează de două ori pe an, primăvara şi toamna. Astfel s-a ajuns la a XIV-a ediţie, în nouă ani. În general, în cadrul acestei tabere participă membrii fotoclubului: de la Bucureşti, Craiova, Cluj, şi implicit Râmnicu Vâlcea, dar şi din Statele Unite şi Germania”, ne-a mărturisit preşedintele Fotoclubului „Floarea de colţ” din Râmnicu Vâlcea, Ioan Ciobotaru. 

În medie, la fiecare ediţie a taberei „La conac” sunt prezenţi 10 – 12 fotografi, dar la final de săptămână numărul se dublează, evenimentul organizându-se pe perioada a zece zile. Să nu uităm că fiind vorba de fotografi amatori, aceştia au diverse joburi în viaţa de zi cu zi: arhitecţi, medici etc. Oameni care şi-au făcut din fotografie o pasiune. Iar rezultatele sunt spectaculoase, cum se poate vedea şi în ultima ediţie a taberei din acest an. 

Tabăra de fotografie „La conac” octombrie 2019 - de la Nicolae Bălcescu - Vâlcea - fotograf Ioan Ciobotaru

De când s-a trecut de la natură moartă la modele tinere, muzeul a punctat foarte mult la capitolul imagine. Totul a început întâmplător: „Am insistat în ultimii trei ani pe modelele acestea. La început s-au făcut fotografii cu cadre din natură, cu interiorul conacului. Apoi, într-un an, a venit şi o fată ca model. Una dintre pozele postate pe pagina noastră de socializare era chiar cu ea. În nici două ore a adunat mii de vizualizări. De la acea poză a pornit ideea taberei de fotografie în actuala configuraţie”, ne-a mărturisit şi directorul Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu”, din localitatea vâlceană cu aceeaşi denumire.

Promovare în mediul online cu costuri simbolice

Antonie Chelcea mizează foarte mult pe promovarea instituţiei în mediul online: „Din punctul nostru de vedere beneficiari sunt nu doar cei care vizitează muzeul, ci şi tinerii care stau pe Facebook şi apreciază pozele cu fete frumoase făcute la noi la muzeu. Cu ocazia aceasta, află de conac, de taberele de fotografie şi altele. Să nu uităm că o fotografie face totuşi cât o mie de cuvinte. Este o modalitate extraordinară de a ne face promovare în mediul online. Iar costurile sunt minime, în jur de 200 - 300 de lei care se duc în general pentru organizarea expoziţiei - pentru tipărirea fotografiilor, iar înainte - pentru tipărirea afişelor. Restul este suportat chiar de către fotografi, din propriul buzunar. Nu avem încă posibilitatea să-i cazăm, dar în viitorul apropiat va exista şi un han în cadrul complexului muzeal şi atunci totul va lua o altă turnură”, mai spune directorul muzeului.

Tabăra de fotografie „La conac” octombrie 2019 - de la Nicolae Bălcescu - Vâlcea - fotograf Sorin Mateescu

Tinerii, atraşi spre muzeu, prin intermediul taberelor de fotografie: „Ne promovăm împreună”

Tot el explică ce legătură ar putea fi între fetele frumoase şi istorie şi cultură: „Nu punem accent pe cine sunt modelele din fotografii. Avem în vedere să scoatem în evidenţă şi lucruri legate de conac, de peisaj şi aşa mai departe. Am remarcat însă că sunt mai vizualizate fotografiile cu fete frumoase, decât cele cu peisaje, spre exemplu, cu natură moartă. Pe de altă parte, ne interesează şi acest segment de public, pentru că fetele frumoase şi tinerii în general, fiindcă am avut şi băieţi pe post de modele, se implică astfel în activitatea culturală a instituţiei. Este greu să propui unor tineri anumite tipuri de ateliere pentru a-i determina să vină la muzeu. Iar prin taberele de fotografie exact asta reuşim să facem. Şi punem în valoare, cu această ocazie, şi interioarele şi exterioarele muzeului. Iar an de an vin tot mai mulţi tineri. Pentru noi este important ca ei să înţeleagă care este rostul muzeului în viaţa lor, importanţa sa culturală. Să participe la vernisaje, la expoziţii. Să vadă că muzeul nu este doar un loc în care vorbim despre istorie. La muzeu se pot face şi alte acte de cultură, cum este cazul acestor fotografii frumoase. Ne promovăm practic împreună”, recunoaşte directorul Chelcea. 

Tabăra de fotografie „LA CONAC” - Nicolae Bălcescu - Vâlcea Foto Rareş Andrei Cerbu

„Ne dorim ca acest tip de atelier să devină un fenomen, naţional şi internaţional”

Mai mult, organizatorii speră ca în viitor tabăra să devină un fenomen şi o punte de lansare pentru toţi cei implicaţi: „Ne interesează să implicăm tinerii în atfel de activităţi care ne dorim ca la un moment dat să ajungă un fenomen. Urmărim ca acest tip de atelier să se dezvolte pe plan naţional şi internaţional, să devină chiar şi o rampă de lansare pentru aceşti tineri şi pentru fotografi, pentru carierele lor. La noi vin şi fotografi profesionişti, chiar şi profesori universitari din Germania, America, Norvegia. Vine cineva, spre exemplu, din Philadelphia care este profesor universitar de artă fotografică. Contează foarte mult pentru noi că vin astfel de oameni. Ne gândim chiar ca pe viitor să percepem şi o taxă pentru fotografi, pentru că, de obicei, ce este gratis, din păcate, nu este considerat de calitate sau nu este perceput ca un act cultural. Deci, vrem să facem ceva la nivel profesional”, ne-a mai explicat directorul muzeului vâlcean.

image

Beneficiari direcţi ai fotografiilor sunt muzeul şi modelele, iar indirect publicul larg

Cât despre modele, am aflat că: „sunt fete care deşi sunt foarte tinere, sunt extrem de dezgheţate, ştiu clar cum să pozeze, fără să le dai prea multe indicaţii. Modelele colaborează benevol cu fotoclubul, mai ales că după tabără şi ele se aleg cu un mic portofoliu”, după cum ne lămureşte preşedintele fotoclubului „Floarea de colţ” din Râmnicu Vâlcea. 

De altfel, fotografiile care se realizează în timpul taberei de la „Conacul lui Bălcescu” rămân în patrimoniul muzeului. În maxim două luni, de la eveniment va avea loc şi un vernisaj al expoziţiei de fotografii, cum se întâmplă după fiecare ediţie. Expoziţia cuprinde de obicei în jur de 30 de fotografii dintre sutele de cadre surprinse de fiecare dată de fotografii amatori. „Pe viitor se doreşte ca muzeul să aibă propriile expoziţii cu lucrările din arhivă, chiar pe holurile muzeului”, am mai aflat de la preşedintele Ioan Ciobotaru. 

      

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite