FOTO Primarii de pe Valea Oltului, nemulţumiţi din cauza amenzilor de zeci de mii de euro neplătite de prostituate ori şoferi. Procese în serie începute cu Poliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenzile de la prostituatele şi şoferii străini care tranzitează Valea Oltului rămân necolectate Foto colaj
Amenzile de la prostituatele şi şoferii străini care tranzitează Valea Oltului rămân necolectate Foto colaj

Primarii de pe Valea Oltului din judeţul Vâlcea sunt extrem de nemulţumiţi din cauza cadrului legislativ care permite ca bugetul administraţiilor publice să fie încărcat cu debite din amenzile care nu sunt niciodată plătite. Este vorba despre sancţiunile date de diferite instituţii de control celor care încalcă legea şi care trebuie încasate pe raza localităţilor unde s-a produs fapta.

GALERIE FOTO

Judeţul Vâlcea este străbătut, pe aproximativ 90 de kilometri, de una din cele mai tranzitate artere rutiere din România: DN 7 / E 81. Mai bine de jumătate din aceşti kilometri ai drumului european / naţional sunt pe Valea Oltului.

Toate amenzile rutiere, dar şi cele date la Legea 61 / 91, inclusiv pentru prostituţie, atât de către poliţişti cât şi de către jandarmi, revin în sarcina administraţiilor locale din localităţile pe unde trece DN 7 / E 81 spre a fi încasate. 

Numai că cea mai mare parte dintre acestea amenzi nu sunt niciodată plătite, susţin primarii de pe Valea Oltului. Aceştia explică şi cum s-a ajuns la acest fenomen determinat pe de-o parte de către persoanele sancţionate. Unele dintre ele fie nu deţin nici un bun pe numele lor, nu au joburi stabile, cum este cazul prostituatelor, a hoţilor de lemne, ori a escrocilor, fie nu se poate afla domiciliul acestora, cum este cazul şoferilor din alte ţări.

Anomalia legislativă despre care nimeni nu vorbeşte: „veniturile ipotetice ale primăriilor”

„În România secolului XXI se întâmplă o situaţie despre care nimeni nu vorbeşte. Cea a amenzilor care nu sunt niciodată plătite, dar ele apar ca debit în bugetul administraţiilor locale. Şi nu doar că nu sunt încasate, dar nici măcar nu sunt date de către personalul primăriilor. Ci de către diverse instituţii de control ale statului. O dată la trei ani vine peste noi Curtea de Conturi şi ne întreabă de ce nu am colectat aceşti bani”, ne explica situaţia, primarul din Brezoi - Vâlcea, Robert Schell. În urmă cu un an, Primăria Brezoi avea de colectat peste 250.000 de euro numai din amenzi.

image

Primarul Robert Schell, din Brezoi - Vâlcea

„Este o mare anomalie”, a recunoscut şi primarul din comuna Câineni, aflată la graniţa cu judeţul Sibiu. Ion Nicolae este ultimul dintre edilii care s-au arătat nemulţumiţi de situaţia creată. Şefii administraţiilor locale de pe Valea Oltului susţin că recuperarea acestor datorii ar trebui să intre în sarcina Fiscului, ca să se evite în acest mod imposibilitatea colectării lor şi, prin urmare, procentajul mic de venituri colectate.

Cercul vicios

Deşi neîncasate, amenzile fac parte din bugetul administraţiilor locale. Gradul de încasare fiind scăzut şi bugetul alocat acestor primării este în fiecare an din ce în ce mai redus. Un cerc vicios creat de o legislaţie deficitară. Spre exemplu, deşi se luptă cu fenomenul prostituţiei pe Valea Oltului de zeci de ani, fiind destructurate de-a lungul timpului zeci de reţele de proxeneţi, oamenii legii n-au reuşit niciodată să stârpească acest flagel. 

„Amenzile date de poliţie sau jandarmerie pentru prostituţie, la regimul silvic, celor care stau pe marginea drumului şi vând ghiuluri false, ori şoferilor străini care tranzitează DN 7 / E 81, trebuie încasate la Primăria Câineni. Cum îi găsim noi pe străini, sau cum obligi pe cineva să plătească din moment ce nu figurează cu nici un bun la rolul fiscal?”, întreabă retoric primarul localităţii Câineni, Ion Nicolae.

70.000 de lei, amenzi, în mai puţin de un an, colectate de un bărbat eliberat condiţionat

În comuna Câineni există restanţe de peste 700.000 de lei, din care mai bine de 30 % reprezintă datoria creată de cea mai veche meserie din lume. „Din 900.000 de lei, s-au făcut dosare de insolvenţă pentru 170.000 de lei. Mai avem vreo 730.000 de lei care reprezintă amenzi pentru prostituţie, amenzi date vânzătorilor de ”comori” de pe Valea Oltului - cei cu ghiuluri false, sau cetăţenilor comunei Câineni care nici nu mai locuiesc aici, dar domiciliul apare tot la noi. Cum ar fi cazul unui bărbat care a fost eliberat condiţionat anul trecut din închisoare, deşi fizic locuieşte în Râmnicu Vâlcea. A reuşit performanţa ca în mai puţin de un an să adune amenzi de peste 15.000 de euro - 70.000 de lei, din diverse motive: consum de alcool în locuri nepermise, tulburarea ordinii şi liniştii publice... Este incredibil, nu are nimic pe numele lui, nici măcar un acoperiş deasupra capului. Ce şanse am eu să recuperez ceva?”, a mai explicat primarul Nicolae despre cum se adună amenzile la Primăria Câineni. 

Primăriile au ajuns să se judece cu instituţiile statului din cauza amenzilor

Primăriile au ajuns să se judece din acest motiv chiar cu instituţiile de control ale statului: „Haideţi să vă spun o aberaţie şi mai mare şi o tâmpenie totală, din punctul meu de vedere: din cauza amenzilor a trebuit să ne judecăm doi ani de zile cu Poliţia Rutieră pe motiv că am refuzat să ne înscriem în debit cu amenzi date şoferilor străini amendaţi pe raza comunei Câineni. Vă vine să credeţi aşa ceva? Ce posibilităţi avem noi, ca administraţie locală, să încasăm debitele respective? Amenzile rutiere sunt de vreo patru ani de zile, că doi ani ne-am judecat şi am pierdut, din cauza legislaţiei”, a mai explicat primarul Ion Nicolae reporterului „Adevărul”.

Ion Nicolae primarul comunei Câineni - Vâlcea Foto Ziarul de Vâlcea

Primarul Ion Nicolae din Câineni - Vâlcea

„Campionii la amenzi” scapă pentru că nu au nici bunuri mobile nici imobile în proprietate

De 11 ani de când este primar în Câineni, Nicolae spune că dintotdeauna au existat amenzi date pentru prostituţie, de către jandarmii sau poliţiştii veniţi în misiune pe Valea Oltului, de la sediile din Râmnicu Vâlcea: „Sunt persoane care-şi duc existenţa numai din aşa ceva. Unele locuiesc chiar în localitatea noastră. Numai că nu figurează cu nimic la rolul fiscal şi, prin urmare, nu am cum să le oblig să-şi achite amenzile”.     

Datornicii scapă pentru că nu au nici bunuri mobile, nici imobile în proprietate. De aceea, nu pot fi executaţi silit nici măcar cei care au zeci de mii de euro de plătit.

Aventura transformării amenzilor în muncă în folosul comunităţii cu portbagajul plin de dosare

Şi alte primării vâlcene se confruntă cu problema „veniturilor ipotetice de milioane de euro”, precum Brezoi, unde o singură prostituată a acumulat amenzi ce însumează 20.000 de euro sau Bujoreni, unde primăria merge cu portbagajul plin de dosare la instanţele de judecată pentru a transforma sancţiunile în muncă în folosul comunităţii. În cazul comunei Bujoreni s-au acumulat 3 milioane de lei din amenzile neplătite, din care o singură persoană are de plătit tot aproximativ 20.000 de euro, contavaloarea sancţiunilor contravenţionale primite.

Maşina Primăriei Bujoreni - Vâlcea plină cu dosarele cu amenzile neplătite pentru a fi transformate în instanţă în muncă în folosul comunităţii Foto Adevărul

Maşina Primăriei Bujoreni plină de dosarele amenzilor neplătite, pentru a fi transformate în muncă în folosul comunităţii

Prostituatele în insolvenţă scapă ulterior de amenzi

La Câineni, din cei peste 300.000 de lei care reprezintă contravaloarea amenzilor la Legea 61/91 cea mai mare parte sunt date pentru prostituţie. Au existat amenzi şi din 2010, 2011, pentru care, însă, între timp, s-a întocmit procedura de insolvenţă. 

Altfel spus, cum cei sancţionaţi nu figurau pe numele lor cu bunuri mobile sau imobile şi nici nu au dobândit nimic pe perioada a cinci ani de zile, au scăpat de plata amenzilor. Au trecut printr-o procedură ce cuprinde decizii de impunere, somaţii, titlu executoriu şi nu au putut fi executaţi. Mulţi dintre cei deseori certaţi cu legea cunosc aceste proceduri şi de aceea nici nu adună bunuri, tocmai pentru a nu fi obligaţi să plătească vreodată o amendă, mai atrag atenţia şefii administraţiilor locale de pe Valea Oltului.

Soluţia: modificarea legislaţiei prin uniformizarea practicii judiciare

Primarul Gheorghe Gângu este de părere că ar fi necesară o uniformizare a practicii judiciare în teritoriu, în aşa fel încât, indiferent de judecător, sentinţa pentru aceeaşi cauză să fie una şi aceeaşi, nu să difere de la o instanţă la alta. 

Gheorghe Gângu primarul comunei Bujoreni - Vâlcea Foto Adevărul

Primarul Gheorge Gângu din Bujoreni - Vâlcea    

„S-ar putea face ca în afară. Spre exemplu în Ungaria, Franţa, dacă eşti amendat, nu poţi să mai părăseşti locul faptei până nu îţi plăteşti amenda. Sperăm să se modifice şi la noi legislaţia în acest sens, ca să putem recupera inclusiv amenzile date străinilor”, este de părere primarul din Bujoreni - Vâlcea. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite