FOTO Povestea unui voluntar SMURD promovat de Ministerul de Interne. Trecutul tânărului, contestat de salvatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Eduard Alin - voluntarul SMURD din Vâlcea promovat de MAI, contestat de colegi şi salvatorii profesionişti, Foto Facebook
Mihai Eduard Alin - voluntarul SMURD din Vâlcea promovat de MAI, contestat de colegi şi salvatorii profesionişti, Foto Facebook

Un voluntar SMURD aspirant la meseria de paramedic a fost transformat de două instituţii ale statului român într-un simbol, în urma unei poveşti a cărei veridicitate este contestată.

GALERIE FOTO

O informaţie furnizată la începutul anului 2020 de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a născut vii polemici. 

Informaţia face referire la un tânăr voluntar SMURD din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să salveze viaţa unui prieten folosindu-se de cunoştinţele dobândite în urma cursului de prim-ajutor la care a participat.

Povestea a fost preluată de mass-media locală şi naţională, iar Mihai Eduard Alin, de 20 de ani, din Râmnicu Vâlcea, de profesie spălător auto, a fost dat drept exemplu printr-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, de la finele lunii aprilie, postare care s-a bucurat interes şi apreciere din partea a mii de nternauţi.

Povestea a fost privită şi cu scepticism şi contestată de salvatori profesionişti şi foşti colegi de curs, voluntari SMURD, care consideră că tânărul a fost „folosit” de instituţiile publice în goana lor după capital de imagine. 

„Suntem convinşi că, prin dorinţa lui de a face bine, vor fi salvate multe vieţi”

Într-un comunicat din data de 13 ianuarie al celor de la ISU Vâlcea se specifica printre altele: „Prin intervenţia promptă a fost salvată viaţa unui bărbat în vârstă de 40 de ani din Râmnicu Vâlcea, angajat al unei spălătorii din zona Nord. La salvarea persoanei a avut o contribuţie importantă Mihai Eduard Alin, voluntar în cadrul ISU Vâlcea începând cu anul 2019. Acesta a urmat paşii protocolului de resuscitare în cazul persoanei amintite, până la sosirea ambulanţelor”.

În luna aprilie, pe site-ul de Facebook al M.A.I. a apărut o postare referitoare la aceeaşi ştire în care se ofereau mai multe detalii despre salvator: „Are 20 de ani, îl cheamă Eduard şi lucrează la o spălătorie auto din Râmnicu Vâlcea, iar visul lui dintotdeauna a fost să salveze oameni. Acest lucru s-a şi întâmplat în luna februarie, când, cu ajutorul procedeelor de resuscitare pe care le-a învăţat ca voluntar SMURD, Eduard a ţinut în viaţă un bărbat care intrase în stop cardio-respirator... Aproape lunar, el şi prietenii săi, strâng alimente şi haine pe care le duc apoi familiilor nevoiaşe... A avut o singură rugăminte la noi: «Vă rog să spuneţi că sunt rom, un rom care îşi doreşte enorm să ajungă paramedic ca să poată salva oameni!»... Noi suntem convinşi că prin dorinţa lui de a face bine, prin exemplul pe care îl oferă altor tineri... vor fi, într-adevăr, salvate multe vieţi! Felicitări, Omule! Felicitări, Salvatorule!”.

„Nu ne aşteptam ca această poveste să ajungă atât de departe”

Povestea este catalogată de către salvatori profesionişti şi voluntari SMURD drept „teatru”, în care faptele au fost prezentate „distorsionat şi exagerat”: „De la cel care a încercat să salveze o viaţă până la marele erou e cale lungă. Nu ne aşteptam să se ajungă cu această poveste atât de departe. Să vrei să-ţi speli imaginea, folosindu-te de un tânăr de etnie romă, prezentându-l aşa cum nu este în realitate, nu este normal. La data la care amicul lui a făcut stop cardio-respirator, în ianuarie, Eduard nu avea cum să ştie procedura de resuscitare. Cursul de prim-ajutor la care se face referire a început abia în februarie. S-a derulat pe perioada a trei weekend-uri, între 1 şi 22 februarie. În ianuarie, nu avea cum să fie nici voluntar, nici salvator. E ca şi cum ai spune că un student la Medicină e doctor! În plus, la evaluarea practică, de după curs, au picat chiar procedurile de resuscitare. Nici nu a ştiut cum se realizează! Dacă nici după curs nu a ştiut, cum a putut să ştie înaintea cursului?”, au întrebat retoric interlocutorii.

Declaraţii contradictorii

Aceştia susţin că până acum nici un cursant nu a picat aceste examene şi astfel aşa se explică de ce şi Eduard Mihai a absolvit cursul, deşi „nu merita”, dar au vorbit şi despre declaraţiile sale contradictorii din presă: A declarat la televizor că el vine la intervenţii după orele 22:00 – 23.00, când termină serviciul. Păi, la ora aceea, civilii nici nu mai au voie în unitate! A mai spus şi că i-a făcut amicului masaj cardio-respirator şi că a vorbit cu el până au venit paramedicii. Păi cum a vorbit, dacă tot el spune că l-a găsit ”pe jos, fără puls şi respiraţie”? Se contrazice singur. Nici amicul său nu-şi aminteşte nimic”, mai susţin cei care contestă povestea oficială.

Paramedicii SMURD au ajuns primii la intervenţie, la scurtă vreme după ce s-a anunţat incidentul la 112, pentru că unitatea militară este în imediata vecinătate a locului în care bărbatul de 40 de ani a făcut stop cardio-respirator. Aceştia l-au găsit pe pacient în fibrilaţii şi inconştient. De la Spitalul Judeţean Vâlcea a fost transferat la Bucureşti, iar între timp a fost externat şi s-a întors acasă.

„Dacă i s-a spus din complezenţă că este salvator, atunci este rău”

Reprezentanţii ISU Vâlcea cu care am stat de vorbă au explicat că, înainte de 1 februarie, voluntarii au avut parte de o „lecţie generală de introducere în cursul de prim – ajutor”. Aceştia susţin în continuare povestea oficială: „Poate că cei de la minister s-or fi gândit să dea un rom drept exemplu. Nu putem să aruncăm cu pietre. Pare mai degrabă invidie ce se întâmplă. Băiatul a avut curajul să înceapă manevrele. Asta contează enorm. Dacă le-a executat bine sau nu, este o altă poveste. Chiar credem că a făcut acest lucru. A povestit mai apoi că salvatorii profesionişti i-au spus că a salvat viaţa amicului său. Nu ştim cine anume i-a spus, pentru că acum nimeni nu mai recunoaşte că a făcut-o. Dar, dacă i s-a spus din complezenţă acest lucru, atunci este foarte rău”.

Conducerea ISU Vâlcea a refuzat să mai discute despre cum o ştire s-a transformat în „imagine pentru minister”, considerând că în acest caz are „doar calitate de formator”. Tânărul voluntar SMURD. Eduard Mihai a înştiinţat ISU Vâlcea, printr-o declaraţie scrisă, că nu mai vrea să stea de vorbă cu jurnaliştii, pe acest subiect, „din motive personale”

Voluntarii, simpli spectatori la intervenţii

La fel ca toţi absolvenţii cursului de prim-ajutor, Eduard nu poate participa nici acum la misiuni, decât în calitate de spectator. Nu poate interveni decât după absolvirea unui curs special de trei luni, care nu se organizează la Vâlcea, ci în centre speciale de instruire din întreaga ţară, la care merg şi salvatorii profesionişti. Abia după acest curs şi după un an de practică are dreptul oficial de a „salva vieţi”. Voluntarii SMURD sunt catalogaţi pe cinci niveluri, în funcţie de gradul de pregătire, ne-au mai explicat reprezentanţii ISU Vâlcea. 

Tânărul voluntar SMURD este încă un începător. Pe site-ul său de socializare, se prezintă drept paramedic, lucrător la Spitalul Judeţean, administrator al spălătoriei la care lucrează şi organizator de evenimente, deşi, se pregăteşte între timp şi pentru Bacalaureat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite