FOTO Povestea timbrului legendar asigurat pentru 9,5 milioane de lire sterline. Cum a ajuns regele Carol al II-lea să-l cumpere cu doar 5.000 de lire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea dedicată timbrului „Treskilling”, cu povestea fascinantă a uneia dintre cele mai scumpe mărci poştale din lume, Foto: stampboards.com
Cartea dedicată timbrului „Treskilling”, cu povestea fascinantă a uneia dintre cele mai scumpe mărci poştale din lume, Foto: stampboards.com

Marca poştală Treskilling Yellow a deţinut până în 2014 statutul de cel mai scump timbru din lume. Este singurul exemplar dintr-o serie tipărită greşit în 1855 în Suedia care a supravieţuit până în zilele noastre şi s-a aflat la un moment dat în proprietatea regelui Carol al II-lea.

În mod normal, timbrele Treskilling nu sunt prea valoroase. Unul dintre acestea însă a devenit cea mai scumpă marcă poştală din lume. Şi a deţinut acest record până în 2014, deşi valoarea sa este în creştere.

Ce anume l-a făcut deosebit de celelalte? O greşeală, o eroare de culoare obţinută cel mai probabil prin încurcarea foiţelor. Un timbru Treskilling obişnuit are în mod normal culoarea verde, dar cel la care facem noi referire este galben. Treskilling Yellow din Suedia a apărut în 1855. 

Face parte din prima serie de mărci poştale a Suediei, ale căror preţ varia între 3 şi 24 skillingi. A ajuns doi ani mai târziu pe un plic. Deşi se bănuieşte că nu ar fi singurul care a suferit „mutaţia”, ci un lot întreg, până acum nu a mai apărut şi altul pe piaţă.  

Filatelie

Numai că abia trei decenii mai târziu, cineva a observat „defecţiunea” care l-a făcut unic şi a determinat ca valoarea sa să crească spectaculos. Legendele care se învârt în jurul acestui timbru se schimbă de la sursă la sursă, dar în mare sunt asemănătoare. Spre exemplu, unele susţin că un copil l-a descoperit întâmplător în podul casei şi l-a vândut unui colecţionar pentru 7 coroane, altele că respectivul copil l-a descoperit printre corespondenţa bunicilor şi, fascinat de timbru, l-a rupt de pe plic, ceea ce, susţin experţii, nu a fost cea mai inspirată decizie.

Nu a devenit imediat celebru. Dar a ajuns în mâinile colecţionarilor destul de rapid, care au dorit să se asigure că este unic. În 1894, mai spus poveştile, s-a vândut pentru 3.000 de dolari.

Nu doar culoarea îl face deosebit, ci şi greutatea sa - 0.03 grame, diferită de a celorlalte. Potrivit calculelor, un kilogram de astfel de timbre ar costa 85,98 de miliarde de dolari. 

În anii '70, Muzeul Poştal din Suedia a creat un adevărat scandal în jurul său, după ce a fost declarat fals, dar s-a demonstrat contrariul.

Din 1984 valoarea sa pe piaţă a început să crească spectaculos, la fiecare vânzare. Este anul în care este vândut pentru 977.500 de franci elveţieni, apoi în 1990 ajunge la 1 milion de dolari, doborând de fiecare dată câte un record mondial. 

În 1996 avea să fie vândut pentru nu mai puţin de 1.429.000 lire sterline (aproximativ 2,3 milioane de dolari). În urmă cu şase ani familia unui baron avea să susţină că a fost în posesia mai multor ştampile de acest gen care au dispărut din buncărul băncii unde le depozitaseră. A dat banca în judecată, dar a pierdut procesul. În 2013, a intrat în colecţia unui renumit politician suedez, contele Gustaf Douglas. 

Astăzi valoarea sa de piaţă este de peste 5 milioane de lire sterline. De aceea a şi fost asigurat pentru nu mai puţin de 9,5 milioane de lire sterline. Pe de altă parte, cel mai scump timbru din lume este Guiana Britanică Magenta, care valorează 9 milioane de lire sterline.

Filatelie

În colecţia Regelui Carol al II-lea şi a renumitului Phillip von Ferray

Printre celebrităţile care au deţinut timbrul Treskilling Yellow în colecţie, de-a lungul vremurilor, se numără şi Regele Carol al II-lea, rămas în istorie şi cu titulatura de „Regele Playboy”. L-a cumpărat în 1937 cu doar 5.000 de lire, echivalentul a 30.000 de dolari astăzi, şi l-a vândut pe când se afla în exil, pe o sumă necunoscută.

La vremea când l-a achiziţionat, era al doilea cel mai bine plătit timbru din lume, pe primul loc rămând Guiana Britanică, adică a fost a doua tranzacţie din lume ca valoare în domeniul filatelic.

Când regele a plecat în exil a fost însoţit de o întreagă comoară în 41 de vagoane: picturi de Tizian, Rubens şi Rembrandt, dar şi de amanta sa, Elena Lupescu. Se presupune că a luat cu el sute de pânze, bijuterii şi chiar armura care au decorat zidurile palatelor regale Pelişor şi Peleş. Şi, bineînţeles, colecţia sa de timbre - una dintre cele mai renumite şi mai valoroase din lume. Mare parte din comoară a dispărut misterios după moartea sa.

O echipă a morţii formată din legionari finanţaţi parţial de nazişti au tras cu armele spre trenul regal lângă graniţa iugoslavă, dar nu au reuşit să îl oprească. Regele şi amanta lui care stăteau pe podea au scăpat de gloanţe.

„Tre Skilling Banco” şi-a schimbat în exil colecţionarul, fiind vândut unui magnat imobiliar belgian, René Berlingen, pentru o sumă necunoscută.

Filatelie

Timbrul pentru care s-a scris o carte

Cel mai cunoscut custode al timbrului a fost însă cel mai faimos colecţionar din lume: baronul Phillip la Renotiere von Ferrary.  

Realitate sau ficţiune, cert este că povestea fascinantă a timbrului unic în lume, cel puţin din câte se ştie până acum, a dat naştere unei cărţi cu acelaşi nume, cu nu mai puţin de 185 de pagini, în perioada în care era încă era „cel mai valoros lucru din lume”, fiind publicată în 2004.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite