UPDATE FOTO VIDEO Pasaj rutier din Râmnicu Vâlcea şi zeci de gospodării din Vâlcea sunt sub ape, 77 de oameni evacuaţi. Cod roşu de inundaţii în Vâlcea

UPDATE FOTO VIDEO Pasaj rutier din Râmnicu Vâlcea şi zeci de gospodării din Vâlcea sunt sub ape, 77 de oameni evacuaţi. Cod roşu de inundaţii în Vâlcea

Străzi inundate în Drăgăşani, Foto ISU Vâlcea

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au acţionat întreaga noapte de luni spre marţi, 9/10 iulie, şi în cursul acestei dimineţi pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din judeţul Vâlcea, dar şi dintr-un pasaj pe sub calea ferată care traversează Râmnicu Vâlcea veşnic inundabil.

Update, ora 15:45 Nu mai puţin de 6 râuri/pârâuri care traversează judeţul Vâlcea au ieşit astăzi din matcă şi au inundat suprafeţe considerabile de teren: Stăncălău / Bistriţa în Băbeni, Valea Plopilor în Vaideeni, Lotru în punctul Râpa Brădişor, Olteţ la Alunu în zona haldei de steril Gropile, Luncavăţ la Oteşani în Cârstăneşti, şi Topolog în comuna Nicolae Bălcescu în satul Dosu Râului.
 
În toate zonele amintite se intervine cu utilaje şi salariaţi, potrivit reprezentanţilor Prefecturii Vâlcea.
 
În 14 localităţi, dintre care şase oraşe, pompierii scot şi la această oră apa din locuinţele inundate.
 
În 13 localităţi intervin serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă cu motopompele din dotare.
 
DN 7 / E 81, atât pe Valea Oltului cât şi pe Dealul Negru, la Călimăneşti şi respectiv Milcoiu a fost inundat, motiv pentru care s-a intervenit pentru evacuarea acesteia, traficul efectuându-se cu dificultate.
 
Pe alte cinci drumuri judeţene s-au înregistrat aluviuni pe carosabil şi şanţuri colmatate care au necesitat intervenţia celor de la RAJDP. 
 
150 de gospodării au rămas fără curent electric - 120 din Băbeni şi 30 din Slătioara. 
 
Străzi inundate în Drăgăşani:
 
 
 
Update, ora 11.40. În oraşul Băbeni din judeţul Vâlcea, primarul Ştefan Bogdan este pregătit ca în orice moment să dispună evacuarea persoanelor şi animalelor de pe strada Râioasa. Este vorba despre 25 de gospodării cu 77 de suflete şi sute de animale aflate în pericol, din cauza pârâului Stăncălău. 
 
IGSU susţine însă că râul Bistriţa este de vină: „Din cauza ieşirii din matcă a râului Bistriţa, s-a dispus măsura evacuării preventive a persoanelor posibil a fi afectate cât şi a animalelor acestora”, se anunţă într-un comunicat.
 
Cele două ape au legătură, fiindcă pârâul Stăncălău se varsă în Bistriţa, iar când debitul este mare, „Bistriţa nu mai poate să curgă şi vine apa în sens invers”, potrivit explicaţiei unuia dintre specialişti.
 
Sinistraţii vor fi cazaţi în Casa de Cultură din Băbeni, iar animalele vor fi duse la o cotă mai ridicată.
 
Pe Facebook au fost postate mai multe filmări legate de ordinul de evacuare al localnicilor din Băbeni.
 
 
 
 Update, ora 10:40 ISU Vâlcea anunţă că au fost suplimentate forţele de intervenţie la nivelul întregului judeţ. 
 
Cum unul din cele trei râuri pentru care există atenţionare de Cod Roşu a ieşit deja din matcă, se vor deplasa la faţa locului echipaje de pompieri din Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani.
 
Este vorba despre râul Olteţ care pune în pericol de inundare trei gospodării din localitatea Alunu.
 
- Ştirea iniţială - 
 
Judeţul Vâlcea se află sub avertizare de Cod Portocaliu de ploi abundente până astăzi, 10 iulie,  la ora 21:00, iar de inundaţii până mâine la ora 24:00 şi sub avertizare de Cod Roşu de Inundaţii, alături de judeţele Gorj şi Argeş.
 
„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul General pentru Situaţi de Urgenţă informează despre instituirea Codului Roşu privind scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie, niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol, în bazinele hidrografice ale râurilor Olteţ, Cerna şi Olt, în intervalul orar 09:30 - 20:00, pe raza judeţelor Vâlcea, Argeş şi Gorj. Rugăm populaţia să ia măsuri de autoprotecţie şi să semnaleze urgenţele la 112.”, anunţă ISU Vâlcea care mai precizează că din acest motiv au fost suplimentate forţele din subunităţile din zona de sud a judeţului. 
 
ISU „General Magheru” Vâlcea a activat grupa operativă pentru monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă. Pompierii au fost solicitaţi toată noaptea şi în cursul acestei dimineţi să evacueze apa din mai multe gospodării inundaţi în tot judeţul: Prundeni - două gospodării, Drăgăşani  - patru gospodării pe străzile Căpitan Hoarcă şi Ferdinand I, Băbeni - alte patru gospodării, Valea Mare, Zătreni, Drăgoeşti şi Ioneşti, precum şi în Râmnicu Vâlcea. Iar numărul este în creştere de la o oră la alta.
 
Un pasaj rutier care trece pe sub calea ferată care străbate oraşul Râmnicu Vâlcea de la nord la sud este impracticabil de azi noapte, motiv pentru care a fost închis circulaţiei. Pasajul Dacia, care face legătura între cartierele 1 Mai şi Ostroveni, s-a dovedit inutil încă de la inaugurare, ori de câte ori sunt precipitaţii.  
 
Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă de la nivelul UAT –urilor au intervenit în localităţile: Lungeşti, Buneşti, Laloşu, Şuşani, Lăcusteni, şi de asemenea în Ştefăneşti, pentru evacuarea apei din curţi şi gospodării.
 
Potrivit datelor oficiale, totalul gospodăriilor inundate până la ora 09:30i era de  16, în 12 localităţi: Zătreni, Valea Mare, Drăgoeşti, Ioneşti, Prundeni, Drăgăşani, Lungeşti, Buneşti, Laloşu, Şuşani, Ştefăneşti şi Lăcusteni.
 
O serie de drumuri din judeţul Vâlcea sunt sub ape. Pe drumurile naţionale DN 65 C, km 57+200 – 57+300 şi km 58+000 – 59+000, comuna Fârtăţeşti şi DN 67 B, km 92+250 - 92+400, comuna Măcuica, circulaţia se desfăşoară cu dificultate din cauza apei existente pe partea carosabilă.            
 
La nivelul reţelelor de energie electrică, până la publicarea acestui material, nu se înregistraseră avarii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: