FOTO Pârtii de schi închise în timpul săptămânii, chiar dacă sunt căutate de turişti. Revolta schiorilor în mediul online

FOTO Pârtii de schi închise în timpul săptămânii, chiar dacă sunt căutate de turişti. Revolta schiorilor în mediul online

Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea luate cu asalt în weekend închise în timpul săptămânii Foto colaj

Pârtiile de la Ski Resort Transalpina, din staţiunea Vidra, judeţul Vâlcea, au fost luate cu asalt de mii de iubitori ai sporturilor zăpezii. Doar că în această săptămână s-a luat o decizie în premieră în privinţa lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În ciuda numărului mare de turişti, mai ales la sfârşitul săptămânii trecute, care au ales să se bucure de zăpadă pe pârtiile de la Vidra - Voineasa, din judeţul Vâlcea, domeniul schiabil va fi închis timp de jumătate de săptămână. 
 
Informaţia care circula deja în mediul online este confirmată de site-ul oficial Trans-Alpina. O altă confirmare a venit şi din partea primarului Gabriel Năstăsescu.
 
Domeniul schiabil se află în administrarea Primăriei Staţiunii Voineasa, fiind exploatat de firma hunedoreană Acomin Deva. 
 
Decizia ca în această săptămână pârtiile să fie închise de luni până miercuri inclusiv este una în premieră, având la bază raţiuni care ţin de vreme şi de siguranţa clienţilor. 
 

„Căldură excesivă: 16 grade la 1800 metri“

 
Până acum, în anii trecuţi, exista o singură zi, în timpul săptămânii, în care se refăcea stratul de zăpadă, acum însă situaţia este cu totul diferită, susţin autorităţile.
 
19 grade în termometre, luni, 17 februarie, la Transalpina Ski Foto Fery e de vină
 
 
„Am luat această decizie din cauza stratului de zăpadă şi a căldurilor excesive. Deocamdată, este vorba doar de aceste trei zile: 17 - 19 februarie, de pe 20 încolo, adică de joi, se vor redeschise. Dacă vremea va rămâne tot la fel, va trebui să procedăm în consecinţă, până când va mai da un strat de zăpadă sau vom avea temperaturi negative să putem să facem zăpadă artificială. Se distruge foarte mult, mai ales acum, când la cota 1820 metri avem 16 grade. Este o investiţie tehnică. Se strică toată zăpada pe care o avem la ora actuală. De aceea, am luat această decizie. Când vor fi temperaturi scăzute, să putem face zăpadă artificială şi să se schieze în condiţii de siguranţă, nu va mai trebui să luăm astfel de decizii”, a explicat pentru „Adevărul” primarul Gabriel Năstăsescu.
 

De la strat de zăpadă de peste un metru la unul de 25 cm

Năstăsescu a recunoscut şi că este o decizie luată în premieră: În anii trecuţi, am avut zăpadă naturală până la Dumnezeu. Pe vremea aceasta aveam peste un metru de zăpadă. Iar acum stratul de zăpadă este undeva la 25 de centimetri.”
 
De asemenea, primarul a recunoscut că un alt factor care a contribuit la luarea acestei decizii este lipsa de turişti în timpul săptămânii, fapt criticat în mediu online. „Avem, în timpul săptămânii, undeva la 50 - 60 de oameni pe zi. Nu poţi să funcţionezi cu un domeniu schiabil la această capacitate”
 
Pe de altă parte, la finele săptămânii se aglomerează. Sâmbătă, spre exemplu, au fost peste 2.200 de schiori, iar duminică, numărul s-a înjumătăţit. 
 

„Asemenea decizii se iau cu o consultare publică”

Decizia a iscat dezbateri aprinse în mediul online şi nemulţumirea multor turişti dornici de zăpadă şi schi, dar şi a unor investitori din zonă, ceea de demonstrează lipsa de comunicare dintre aceştia şi autorităţile locale.
 
Poate să ne explice cineva şi nouă de ce s-a decis închiderea pârtiei pentru trei zile din săptămână? Cine a luat decizia şi pe ce considerente?”, este una dintre postările din online. 
 
 
Iar reacţiile nu au întârziat să apară: „Chiar şi aşa, ai comis-o din nou, ai ratat 90 % din sezon, acum ce faci? Pui preţuri de anul trecut sau chiar mai mari şi închizi în cursul săptămânii?... Sunt un fan al acestei zone, vin la schi foarte des, dar gondolele merg goale pentru că şi atunci când ninge, pârtia e pregătită probabil pentru a doua zi de seara, iar dacă ninge noaptea spre dimineaţa... Schiezi prin 20 cm de zăpadă când s-ar putea face 2 - 3 ture cu ratracul şi ar fi totul ok. Mie şi mai multor prieteni ne place foarte mult zona, pârtia, dar ca să ai clienţi, să nu mai meargă telegondolele goale, trebuie să oferi...
 
Ratarea de care vorbeşte internautul se referă la faptul că domeniul schiabil a fost deschis abia la finele lunii ianuarie, deşi a existat zăpadă până atunci. 
 
Habar nu aveţi cum să atrageţi clienţii! Doar îi goniţi din zonă cu atitudinea voastră feudală. Pârtia este a comunităţii, nu a primarului şi nici a Acominului. Asemenea decizii se iau cu o consultare publică, că nu este a lui (a primarului - n.r.), pe persoană fizică”, sună un alt comentariu de pe Facebook. 
 

„Cum să mai vină oamenii şi la anul?”

Mai multe persoane s-au plâns, tot în mediul online, de faptul că decizia autorităţilor de a ţine închise pârtiile le strică planurile şi concediile.
 
Cel mai bine ilustrează situaţia de fapt următorul comentariu: „De câţiva ani tot aşa se întâmplă, până nici măcar nu o să mai încercăm să venim. Dacă vrei să faci rezervare din timp nu poţi, pentru că nu şti dacă se va deschide sau nu pârtia anul respectiv. Când, în fine, se anunţă că se deschide, dai telefoane să faci rezervări şi evident toate weekend-urile sunt rezervate. Zici: lasă, că noi mergem doar în timpul săptămânii - liber, fără cozi, mai sigur pentru copii. Apoi, îţi aminteşti că marţea e revizie şi e fix în mijlocul săptămânii. Zici: lasă, mă duc în Parâng în ziua aia. Conduc de-mi sar ochii pe un drum rupt în două cu doi copii plictisiţi în maşină, dar schiem. Apoi, vezi că şi miercuri e program doar până la 14.00. Wtf? Anulezi rezervarea cu inima îndoită, că poate totuşi trebuia să treci şi peste asta... A doua zi te feliciţi pentru alegere, când afli că va fi închis şi luni, şi marţi şi miercuri. Adică, îţi cărai tot familionul până acolo, plăteai cazare şi apoi schiai două zile din cinci. Şi noi avem avantajul flexibilităţii concediului, majoritatea însă îl planifică cu mult timp înainte şi nu mai poate schimba. Păi, cum să mai vină oamenii şi la anul, dacă au rămas cu banii daţi, o săptămână de concediu pierdută şi două zile de schi? Sunt sigură că au fost mulţi în situaţia asta...”
 

Aş fi fost acolo cu familia o săptămână întreagă...” 

 
Întrebat despre situaţia turiştilor care şi-au făcut rezervări tocmai în această perioadă în care pârtiile sunt închise, primarul Gabriel Năstăsescu susţine că nu ştie nimic despre această situaţie. 
 
„Miercuri, în 26, aveam planificat să venim de la Alba Iulia un grup mai mare, ne-am luat libere de la serviciu, iar ăştia închid pârtia...”, comentează unul dintre internauţi,
 
Altul spune acelaşi lucru, iar exemplele pot continua: „Eu aş fi fost acolo cu familia o săptămână întreagă, dacă nu mi-ar fi fost teamă de exact ceea ce s-a întâmplat. Şi uite aşa, deşi iubim Transalpina, ne-am făcut rezervări la Straja, pentru că nu ne permitem să ne facem praf pe bani frumoşi singura săptămână de vacanţă la schi, pe anul acesta.
 
Iată şi reacţia primarului: „Când au anunţat că vin? Zilele acestea? Şi aveau rezervări? Nu am cunoştinţă că şi-au făcut rezervări pentru aceste zile. Nu ţine de noi, însă. Trebuie să avem grijă de stratul de zăpadă, aţi văzut că sunt probleme în toată ţara. Mai mult, la noi nu a nins, ca în restul ţării, ci foarte puţin. Pentru că temperaturile nu au fost foarte scăzute, n-am putut să facem nici prea multă zăpadă artificială”.
 
 

Investitorii reclamă lipsa de seriozitate

 
Cert este că, aşa cum remarcau şi investitorii: „Clienţii nu mai vin tocmai din cauza incertitudinii. Nu poţi să îţi programezi un concediu dacă se închide pârtia când vrea fiecare. Atitudinea asta goneşte clienţii”, au mai comentat investitorii din domeniul hotelier care au stârnit dezbaterea, amintind şi că rentabilitatea se câştigă în timp, la fel ca şi încrederea clienţilor: „Încrederea clienţilor se câştigă in timp prin predictibilitate, seriozitate şi constanţă. Când le oferi toate astea vor veni şi vor umple gondola şi în timpul săptămânii”.
 
Cum în perioada 20 - 23 februarie domeniul schiabil va fi deschis, fiindcă şi temperaturile vor scădea în perioada menţionată, deja s-a anunţat pe reţelele de socializare, prezenţa a doi DJ - DJ Boom şi DJ Cristi de la Bucureşti în weekend, la pârtiile de la SRT: Ski Resort Transalpina.

 

Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea luate cu asalt în weekend închise în timpul săptămânii Foto colaj

Imagini din aceeasi galerie
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea luate cu asalt în weekend închise în timpul săptămânii Foto colaj
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea luate cu asalt în weekend Foto Marcel Andreescu
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea luate cu asalt în weekend Foto Fery e de vină
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea luate cu asalt în weekend Foto Marcel Andreescu
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea luate cu asalt în weekend Foto Horia Brănescu
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea închise în timpul săptămânii din cauza vremii - 14 grade la cota 1850 la ora 11 Foto Fery e de vină
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea închise în timpul săptămânii din cauza vremii 19 grade la cota 1850 la ora 12 Foto Fery e de vină
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea închise în timpul săptămânii - starea vremii la mijloc de februarie Foto Fery e de vină
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea închise în timpul săptămânii din cauza vremii Foto Coco Atb
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea închise în timpul săptămânii din cauza vremii Foto Coco Atb
 • Pârtiile de la Ski Resort Transalpina de la Vidra - Vâlcea închise în timpul săptămânii din cauza vremii Foto Coco Atb
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: