FOTO Locul din Japonia unde poţi face baie doar gol-puşcă şi de ce este interzis accesul clienţilor cu tatuaje

FOTO Locul din Japonia unde poţi face baie doar gol-puşcă şi de ce este interzis accesul clienţilor cu tatuaje

Populare băi termale din Japonia - Hottarakashi-Onsen Foto traveller com - credit Alamy

Japonia este un tărâm fascinant, cu o cultură, mentalitate, tradiţii, civilizaţie atât de diferite, unice, care nu pot fi comparate cu ale nici unei alte ţări din lume şi care, pentru mulţi, pot părea de neînţeles. Destinaţia exotică de la celălalt capăt al lumii te duce cu gândul la gheişe, samurai, cireşi înfloriţi, sepukku, karate, dar înseamnă mult mai mult.

 
Renumită pentru contrastele sale între vechi şi nou, tradiţie şi modernitate, superstiţie şi tehnologie etc., dar şi pentru moştenirea sa unică, Ţara Soarelui Răsare are, pe lângă cultura atât de generoasă, ofertantă, complexă şi deosebită, peisaje şi locuri fascinante. Am descoperit o parte cu ajutorul unor români care-şi petrec, în fiecare an, câteva luni în Japonia şi care au fost de acord să împărtăşească cu noi, o parte dintre experienţele trăite pe acest tărâm ce pare desprins dintr-o altă lume. Mai multe amănunte puteţi găsi şi pe blogul „Poveşti din Bebelonia”, unde Alexandra Lopotaru îşi divulgă o parte din trăiri, sentimente, cunoştinţe etc..
 
Kyoto, de la cartierul gheişelor, la templele budiste şi altarele colorate
 
Fosta capitală a Japoniei, Kyoto este oraşul sublimelor grădini Zen, a misterioaselor temple budiste, a coloratelor altare Shinto, dar şi al graţioaselor gheişe. Considerat inima culturală şi istorică a Japoniei, se spune despre el că este cel mai bun loc pentru a experimenta ce are Japonia mai de preţ din punct de vedere al istoriei, culturii, artei, tradiţiei etc. 
 
„Îmi este tare drag pentru numeroasele temple budiste, grădini şi case tradiţionale din lemn. Aici, am avut răgaz pentru mai multe obiective, dintre care trei mi-au plăcut mult: Pădurea de bambus Arashiyama, chiar lângă templul Tenryu-ji, Gion - cartierul gheişelor şi Yasaka Pagoda - una din cele mai importante clădiri culturale din zonă”, povesteşte Alexandra. 
 
 
Într-un ghid turistic „Inside Kyoto”, se spune despre Gion că este renumitul cartier de distracţii tradiţionale din fosta capitală a Japoniei, unde hoinăresc gheişe, gangsteri şi pierde - vară, unul dintre cele mai interesante locuri pentru o plimbare după cină. 
 
Când oamenii vorbesc despre „lumea plutitoare”, efemeră, a plăcerilor de noapte, din cartierele de divertisment ale Japoniei, este vorba despre locuri precum Gion. Un cartier plin de hostess - gazde, restaurante de elită, case gheişa şi baruri doar pentru membri. Strada principală din Gion se numeşte Hanami-koji Lane, pe aceasta regăsindu-se restaurante tradiţionale, baruri şi "teahouses" - celebrele ceainării unde gheişele îi distrează pe clienţi. Este strada cu cele mai scumpe şi mai exclusiviste restaurante din Kyoto.
 
 
Hakone şi izvoarele termale unde toată lumea socializează dezbrăcată... de mii de ani
 
Pe cât de inconfortabil se simt occidentalii să stea dezbrăcaţi în public, pe atât de naturală pare ideea pentru japonezi, mai ales că este vorba despre o practică tradiţională în Ţara Soarelui Răsare. O practică întâlnită zilnic la izvoarele termale, de mii de ani. Îmbăiatul în aceste ape este asociat cu sănătatea, relaxarea, revigorarea şi cu ideea de socializare.
 
Un tip special de prietenie platonică se dezvoltă atunci când oamenii nu se mai ascund în spatele hainelor. În japoneză, această relaţie se numeşte „hadaka no tsukiai”. Potrivit japonezilor, fără haine, oamenii tind să aibă mai puţine pretenţii. Iar izvoarele termale, sau onsen-urile, aşa cum sunt numite în Japonia, se regăsesc în fiecare prefectură - un fel de judeţ la noi. 
 
 
„Un lucru interesant în Japonia este că, datorită originii vulcanice, are mii de izvoare termale, denumite onsen-uri, pe care japonezii le folosesc în scop public sau privat; hotelurile, în special. Dar un lucru straniu – pentru mine cel puţin – e că fac baie nud în astfel de onsen-uri. Costumul de baie este interzis”, a povestit Alexandra pe blogul ei despre experienţa cu onsen-urile din Japonia.
 
Termenul de onsen se referă cel mai adesea la izvoarele termale. Uneori, însă, japonezii spun onsen şi atunci când vorbesc despre hanuri japoneze sau ryokan, cu izvoare termale, precum şi la zone cu multe „băi de primăvară fierbinte”, cum mai sunt acestea denumite.
 
O altă caracteristică a izvoarelor termale din Japonia este că acestea se regăsesc atât în munţi, cât şi pe plaje, în marile oraşe, pe marginile stâncilor, pe marginea fluviilor, aproape oriunde.
 
Multe camere de hotel din staţiunile-onsen sunt dotate cu băi cu cadă oufuro proprie. Acestea sunt golite periodic, fiind amplasate ca să ofere o priveşte cât mai frumoasă: terase, balcoane sau camere speciale.
 
„Noi am închiriat o cameră mică, timp de o oră, fiindcă ni s-a părut suficient. Apa avea 42 de grade”, a mai povestit Alexandra, postând şi o poză cu onsenul din camera superbului resort din mijlocul pădurii Hakone Yurio unde a poposit cu soţul ei. 
 
 
„În mod tradiţional, îmbăierea era mixtă, femei şi bărbaţi deopotrivă, dar de două secole încoace s-a produs o separare a sexelor. În onsen-urile publice, femeile stau cu femeile, bărbaţii – cu bărbaţii, iar copiii (mai măricei) pot fi în orice parte. Toţi dezbrăcaţi”, mai aflăm tot de la româncă.  
 
Pe lângă izvoarele termale, există şi o imitaţie a acestora în cadrul oraşelor şi hotelurilor. 
 
Yakuza, celebra mafie japoneză, interzisă în onsen-uri, ca să nu murdărească apa
 
Interesant este însă că multe dintre izvoarele termale, onsen-urile din Japonia nu permit accesul clienţilor cu tatuaje. Explicaţia este simplă: acestea le reamintesc de mafia japoneză - Yakuza - ai cărei membri sunt recunoscuţi pentru că-şi tatuează întregul trup. Practic, japonezii asociază tatuajul cu bandele şi crima. Despre cei care intră în apă cu tatuaje se spune că o murdăresc, la figurat, motiv pentru care gestul este considerat nepoliticos. 
    
 
Dar cum Japonia este, în primul rând, o ţară a inventivităţii, unde se găseşte o soluţie la orice problemă şi unde politeţea este o datorie de onoare, multe astfel de locuri le propun oaspeţilor să-şi acopere tatuajele cu un bandaj de culoarea pielii.
 
Nu toate onsen-urile sunt stricte, dar lucrurile se schimbă lent, organizaţiile turistice din Japonia încearcă să uşureze şansa străinilor de a le explora ţara. Alte soluţii sunt hanurile ryokan în care există băi private de rotenburo sau onsen care pot fi închiriate pentru uz privat sau pentru înnoptare.
 

Populare băi termale din Japonia - Hottarakashi-Onsen Foto traveller com - credit Alamy

Imagini din aceeasi galerie
 • Populare băi termale din Japonia - Hottarakashi-Onsen Foto traveller com - credit Alamy
 • Populare băi termale din Japonia - Hottarakashi-Onsen Foto japanobjects com
 • Baie privată în Hakone - Japonia în apă termală Foto Arhiva personală Alexandra Lopotaru
 • Popularele băi termale - onsen-uri din Japonia Foto japanvisitors com
 • Popularele băi termale - onsen-uri din Japonia Foto japanvisitors com
 • Popularele băi termale - onsen-uri din Japonia Foto insidejapantours com
 • Baie privată în Hakone - Japonia în apă termală Foto Arhiva personală Alexandra Lopotaru
 • Indicator cu un ghid de reguli legate de onsen-urile din Japonia Foto contentedtraveller com
 • Indicator privind interdicțiile din onsen-urile din Japonia Foto spoon-tamago com
 • Indicator privind interdicțiile legate de tatuaje în onsen-urile japoneze Foto stripes com
 • Mafia japoneză Yakuza Foto japantimes com
 • Gion - cartierul gheișelor din Kyoto - Japonia Foto Arhiva personală Alexandra Lopotaru
 • Gheișele din Gion - Kyoto în Japonia Foto insidejapantours com
 • Local din cartierul Gion Kyoto în Japonia Foto japan-guide com
 • Yasaka Pagoda din Japonia Foto Arhiva personală Alexandra Lopotaru
 • Pădurea de bambus Arashiyama - Japonia Foto Arhiva personală Alexandra Lopotaru
 • Templul Tenryu-ji - Japonia Foto Arhiva persoală Alexandra Lopotaru
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările