FOTO Legătura dintre Napoleon, Franz Josef şi o staţiune din judeţul Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavilionul Central emblema staţiunii Calimăneşti Căciulata - Foto Valcea Turistică
Pavilionul Central emblema staţiunii Calimăneşti Căciulata - Foto Valcea Turistică

Călimăneşti Căciulata va împlini peste două săptămâni 630 de ani de atestare documentară. În acest context, ne-a atras atenţia un clip de prezentare a staţiunii considerată „Perla Oltului”, care redă o mare parte dintre atracţiile zonei de la poalele Carpaţilor Meridionali şi motivele pentru care este considerată „staţiunea celor 4 anotimpuri”.

Deşi atestat din 1388 de către Mircea cel Bătrân, Călimăneşti a fost declarat oraş abia în 1927. 

Călimăneşti - Căciulata este un oraş - staţiune din judeţul Vâlcea, fiind alcătuit din urbe, zona de turism şi având în componenţă şi alte 4 sate - cartiere: Seaca, Jiblea Nouă, Jiblea Veche şi Păuşa, pe ambele maluri ale Oltului.

Renumită staţiune - balneoclimaterică din România, cunoscută şi peste hotare de secole, de efectele curative ale apelor minerale de aici s-au bucurat de-a lungul timpului mari personalităţi, dintre care amintim: împăratul Napoleon al III-lea care, la recomandarea doctorului Carol Davila, a făcut o cură cu apa de la Izvorul nr. 1, pentru boala de ficat de care suferea, apă care era îmbuteliată şi dusă cu poştalionul la Paris; Împăratul Austro - Ungariei, Franz Iosef; Preşedintele Franţei Emil Loubet şi arhiducele austro-ungar Leopold Salvador. Mihai Eminescu şi Octavin Goga au lăsat urme ale trecerii lor prin staţiune.

Efectele tămăduitoarele ale apelor şi izvoarelor minerale de aici, deşi cunoscute de pe vremea dacilor şi romanilor, exploatate de călugării de la Cozia, au adus notorietatea staţiunii abia la sfârşitul secolului al XIX-lea, odată cu medaliile obţinute la Expoziţia Universală de la Viena, din 1873 şi câţiva ani mai târziu cu „Diploma de Grand - Prix şi medalia de aur - la Bruxelles. 

Tot, la sfârşitul secolului al XIX-lea apele de la Căciulata au fost îmbuteliate, iar primele pavilioane pentru cură cu apă minerală le găsim în 1910. Zona a fost electrificată în 1890, calea ferată din zonă inaugurată în 1902, iar primul telefon introdus în 1937.

Afecţiuni ale tubului digestiv, hepatobiliare, renale şi ale căilor urinare, metabolice şi de nutriţie, reumatismale inflamatorii, neurologice periferice, respiratorii şi multe altele şi-au găsit de mii de ani leacul la Călimăneşti - Căciulata.

Dincolo de caracterul balneo-climateric, staţiunea aflată la ieşirea Oltului din defileu, oferă o serie de atracţii, aşa cum veţi vedea şi în filmare şi mai ales dacă veţi veni să le descoperiţi singuri - fiindcă sunt mult mai multe în realitate: nenumărate piscine, inclusiv cu ape termale, croaziere pe Olt, Aqua Parc, turism montan, turism de pescuit şi vânătoare, turism cultural etc. 

Clipul celor de la Vâlcea OnAir începe de pe Vârful Cozia, cu superba panoramă asupra Oltului, apoi se opreşte asupra Complexului Balnear Cozia, cu cele trei hoteluri: Cozia, Olt şi Căciulata – fiind luate imagini şi din interior: al bazei de tratament şi al spaţiilor de cazare. Nu lipsesc nici bazele de agrement ale complexului: cu piscine acoperite şi neacoperite.

       

Drona se opreşte apoi asupra „perlei staţiunii” – Hotelul Central, fostul „Pavilion Central” - o capodoperă de arhitectură inaugurată în 1886 alături de primul stabiliment de băi pentru militari şi remodelată în 1911 - 1912, iar de atunci rămasă neschimbată. „Marele Hotel al Statului”, finalizat în 1912, cuprindea 140 de camere şi 40 de cabine de băi. 

Imaginile surprind şi Parcul Central amenajat de grădinarul francez Dubois. Ambele construcţii - parc şi hotel - au cunoscut un amplu proces de reabilitare finalizat în 2012, care le-a redat strălucirea de altădată.

Filmarea nu omite nici turismul monahal, se începe cu Mănăstirea Turnu, situată în nordul staţiunii, pe malul drept al Oltului, la 2 km depărtare de Mănăstirea Cozia. Numele vine de la masivul turn de observaţie construit în secolul al doilea de legiunile romane cantonate în Castrul Arutela, pe malul celălalt al Oltului, cam în dreptul Mănăstirii Cozia. 

Turnul se afla pe muntele de lângă mănăstire. Istoria „Schitului de după turn”, cum s-a numit iniţial, îşi are rădăcinile în secolele XV - XVI, când aici s-au retras câţiva călugări de la Cozia. Pustnicii Daniil şi Misail şi-au săpat la început chilii în stânci, iar ulterior au ridicat o mică biserică de lemn. 

Un fost egumen al Mănăstirii Cozia, mitropolitul Varlaam al Ţării Româneşti avea să costruiască o biserică din cărămidă şi piatră, aşezând sub ea moaştele sihaştrilor, în 1676. Chiliile rupestre se află chiar în curtea mănăstirii. 

Avem imagini şi din Parcul Naţional Cozia – Cascada Lotrişor, aflată la 7 km de staţiune, drumul spre Sibiu (DN 7) se bifurcă spre stânga şi se intră pe un drum forestier. Aflată în topul celor mai frumoase cascade din România, este singura cascadă a cărei apă, înainte de a cădea de la 30 de metri în gol, trece printr-un tunel.

Complexul monahal medieval Cozia, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân, care apare de asemenea în clip, a fost extins şi renovat de-a lungul a peste şase secole, printre cei care şi-au adus o importanţă contribuţie în acest sens fiind şi voievozii Neagoe Basarab, Radu Paisie şi Constantin Brâncoveanu. 

Potrivit arhivelor, însuşi ctitorul mănăstirii Cozia, Mircea cel Bătrân s-a tratat la bătrâneţe cu apele de la Călimăneşti - Căciulata, la fel ca urmaşul său, Matei Basarab.

În imaginea de final apare Insula Ostrov, pe care se află prima mănăstire de maici din România, ctitorie a lui Neagoe Basarb. Este unica insulă locuibilă a râului Olt şi de fapt singura insulă aflată pe un râu interior din România.

Staţiunea Călimăneşti - Căciulata cunoscută şi pentru peisajele sale mirifice se află pe DN 7 / E 81, pe Valea Oltului, la nici 20 de km distanţă de Râmnicu Vâlcea. Municipiul este înconjurat de staţiuni, care se află la distanţe similare faţă de reşedinţa de judeţ: Călimăneşti – Căciulata, Băile Olăneşti, Băile Govora şi mult mai aproape - fosta staţiune Ocnele Mari cu renumita sa salină. 

La nord de Călimăneşti - Căciulata, pe Valea Lotrului, se pot vizita alte nenumărate obiective turistice: lacul Brădişor, Hidrocentrala Ciunget, Lacurile Galbenu şi Petrimanu, staţiunea Voineasa, Lacul Vidra, Obârşia Lotrului, Transalpina. Întreaga zonă este magnifică.

De altfel, natura completează şi spectacolul oferit în permanenţă de staţiunea Călimăneşti - Căciulata, fiind şi din acest motiv numită „o staţiune pentru patru anotimpuri”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite