FOTO Judeţul unde copiii au stat la coadă să înveţe cum să acorde primul ajutor: „Cel mai mic participant a avut 4 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lecţii de prim ajutor în cadrul Caravanei SMURD „Fii pregătit” la Vâlcea Foto FB ISU Valcea
Lecţii de prim ajutor în cadrul Caravanei SMURD „Fii pregătit” la Vâlcea Foto FB ISU Valcea

Caravana SMURD „Fii pregătit“ merge prin ţară de patru ani, pentru a acorda lecţii gratuite de prim-ajutor. În judeţul Vâlcea, a avut parte de un mare interes din partea copiilor, care s-au îmbulzit să înveţe cum să ajute în caz de nevoie.

GALERIE FOTO

În judeţul Vâlcea, la finele lunii octombrie, caravana SMURD „Fii pregătit” a fost prezentă pentru a treia oară. De la an la an, recunosc reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), numărul celor care conştientizează că au nevoie de astfel de lecţii este din ce în ce mai mare. 

De această dată, atât la Râmnicu Vâlcea, cât şi la Drăgăşani, s-a înregistrat un adevărat fenomen: numărul copiilor participanţi l-a depăşit pe cel al adulţilor. Deşi au fost raportaţi peste 300 de participanţi, în fapt numărul celor prezenţi la lecţiile de prim ajutor a fost mult mai mare, dar au fost luaţi în calcul doar cei care au şi participat la lecţiile demonstrative. În „municipiul dintre vii”, spre exemplu, peste 80% dintre participanţi, conform estimărilor ISU, au avut sub 18 ani. 

„Au venit cu clasa“

 

„La Drăgăşani au venit cu clasa. Am avut patru clase. Totul a fost ideea cuiva de la Direcţia de Sănătate din Vâlcea care a fost în Râmnic şi i-a anunţat şi pe cei de la Drăgăşani că urma să mergem şi acolo, a doua zi. În mod normal, înscrierile la astfel de cursuri se fac cu o lună înainte, ca să fie programat cum trebuie, dar până la urmă ne-am descurcat şi în astfel de condiţii”, ne-a mărturisit lt. col. Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, care a participat efectiv atât la instruirile din Râmnicu Vâlcea, cât şi la cele din Drăgăşani.

Cât despre vârstele beneficiarilor minori, mare parte au fost elevi de gimnaziu şi liceu, cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, dar şi copii de 4 ani. „Au primit informaţii potrivite vârstei. A fost mai mult o joacă, dar au încercat şi ei”, a spus reprezentantul ISU.

Lecţii de prim ajutor în cadrul Caravanei SMURD „Fii pregătit” la Vâlcea Foto FB ISU Valcea

„Şi-au pus părinţii la orizontală ca să le facă resuscitare“

„Am avut şi o clasă de grădiniţă care a participat şi pe care nu i-am mai numărat ca participanţi, spre exemplu, şi n-au fost singurii. Ne-am gândit că nu vor reţine prea multe lucruri, dar au încercat să facă cât de mult au putut. Mai târziu, s-au întors însă cu părinţii şi i-au pus pe ei să stea la orizontală, pe post de manechin, să le facă resuscitare”, a povestit instructorul. 

Acesta a recunoscut însă că a observat, de-a lungul timpului, o situaţie destul de interesantă: „Copiii sub 10 ani sunt mult mai doritori să afle şi să demonstreze ce au învăţat, decât ceilalţi de alte vârste. Cu cât sunt mai mici, cu atât îşi doresc mai tare să încerce”. 

Adulţii, timoraţi să nu se facă de râs în faţa copiilor

Numărul mare de copii se explică şi prin dorinţa părinţilor ca cei mici să cunoască toate noţiunile care i-ar putea ajuta să salveze vieţi, la un moment dat. Cu toate acestea, în cea mai mare parte dintre cazuri, părinţii au preferat să stea pe margine şi să se uite: „Adulţii, puţini îndrăznesc să pună în practică ce au învăţat în cadrul acestor lecţii. Practic, a trebuit ca de mulţi să ne rugăm efectiv să participe. În general, cei care au venit setaţi, au luat parte şi la lecţiile demonstrative. Ceilalţi au pretextat că au venit ca însoţitori ai copiilor. Am insistat explicându-le că pot înţelege mai bine decât un copil şi pot explica şi acestuia corect când mai creşte. Extrem de timoraţi, probabil din dorinţa prostească de a nu se face de râs, dacă greşesc, în faţa copiilor”  

De altfel, adulţii au recunoscut că, deşi pare simplă de pe margine, manevra de resuscitare este „extenuantă”. De aceea, este indicat ca la ea să participe mai mulţi, pentru a putea fi înlocuită persoana care oboseşte. 

Lecţii de prim ajutor în cadrul Caravanei SMURD „Fii pregătit” la Vâlcea Foto FB Caravana SMURD

Copiii s-au reîntors la lecţiile pe manechinul care le arăta când greşesc şi când fac corect

Nu acelaşi lucru s-ar putea spune însă despre copii: „Am avut copii care au venit la începutul evenimentului şi s-au întors mai târziu, să aplice din nou ce au învăţat, să vadă dacă au deprins corect informaţiile. Mulţi au stat efectiv la coadă, nu s-au aşezat pe scaune, ca nu cumva să piardă locul în cadrul lecţiilor demonstrative”, ne-a mai spus lt.col. Popescu.  

Lecţii de prim ajutor în cadrul Caravanei SMURD „Fii pregătit” la Vâlcea Foto FB ISU Valcea

Necesitatea introducerii orelor de prim-ajutor la şcoală

În România, lecţiile de prim-ajutor în cadrul şcolii nu sunt obligatorii şi nici nu are cine să le mai predea: 

„Am încerca să facem şi noi la Vâlcea, dar nu avem în dotare manechine precum cele din Caravana SMURD, în cadrul „Şcolii Altfel”. În plus, există riscul să avem ambulanţa plecată la intervenţii, când vin copiii la noi. Există centre de pregătire în ţară, dar în cadrul lor se pregătesc doar angajaţii noştri şi ai altor structuri. Iar la şcoală, acum în cadrul orelor de Tehnologie, copiii învaţă numai teorie, pe motiv că practica este periculoasă. Ceea ce consider că este total greşit. Nu toţi copiii au capacitatea de a memora. Sunt adeptul practicii”, a spus Cătălin Popescu. 

image

    

Caravana SMURD „Fii pregătit”, un proiect pentru instruirea populaţiei

Centrul mobil „Caravana Smurd Fii pregătit” are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane, fiind dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor. În fiecare an, străbate întreaga ţară pentru a permite cât mai multor persoane să beneficieze de informaţiile necesare pentru a putea salva vieţi.

Ca şi la Vâlcea, cursurile de pregătire a populaţiei, pentru acordarea de prim - ajutor în situaţii de urgenţă, includ prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România: cutremure, inundaţii, incendii - şi modul în care populaţia se poate pregăti pentru a le face faţă.

Caravana “Fii pregătit!” este un proiect al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, operat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, susţinut financiar de Fundaţia pentru SMURD, cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite