FOTO Cum a fost elucidat misterul echipamentelor montane de mii de euro abandonate în Munţii Căpăţânii în urmă cu opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misterul echipamentelor abandonate în Munţii Căpăţânii - Vâlcea, în urmă cu 8 ani, dezlegat cu ajutorul acestei fotografii Foto Adevărul
Misterul echipamentelor abandonate în Munţii Căpăţânii - Vâlcea, în urmă cu 8 ani, dezlegat cu ajutorul acestei fotografii Foto Adevărul

O descoperire şocantă a fost făcută în luna aprilie în Cheile Vultureasa, din Munţii Căpăţânii. Ca urmare a acestei descoperiri, poliţiştii vâlceni au început o anchetă privind dispariţia unui cetăţean german. În cele din urmă, misterul a fost elucidat.

GALERIE FOTO

La începutul lunii aprilie a acestui an, un localnic avea să găsească echipamente montane de mii de euro abandonate, sfâşiate şi în stare de degradare, într-o zonă din munţii care înconjoară oraşul Brezoi - Vâlcea destul de puţin circulată de turişti: Cheile Vultureasa.

Printre bunurile descoperite exista şi o cameră foto din care s-au salvat o serie de imagini care i-au ajutat pe poliţiştii vâlceni să dezlege misterul acestui caz. 

Una dintre fotografii îl prezenta chiar pe proprietar, motiv pentru care s-au început investigaţii privind dispariţia acestuia, în cooperare cu poliţia germană.

După două luni, în urma acestei colaborări, poliţiştii vâlceni şi cei germani l-au găsit pe proprietarul bunurilor abandonate şi au aflat, cu această ocazie, şi motivul pentru care echipamentele au fost lăsate pe munte.

Toţi turiştii străini care apar în imaginile salvate din camera Canon sunt bine, după experienţa trăită în Carpaţii României în urmă cu mai bine de opt ani. 

image

„Din cauza căldurii şi a lipsei apei şi-au lăsat în urmă toate bunurile“

„Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi ai Poliţiei Oraşului Brezoi prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, cu sprijinul Poliţiei Judiciare a Landului Brandenburg au reuşit să identifice” persoana din poză - „un bărbat de 59 de ani din Landul Brandenburg, proprietarul bunurilor descoperite în zona muntoasă”, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vâlcea, Cătălin Udrea.

Şi astfel s-a aflat că una dintre ipotezele emise - aceea că este posibil să fi abandonat pur şi simplu echipamentele din cauza vremii - s-a confirmat.

„Întrebat despre cele întâmplate, acesta a relatat că în urmă cu aproximativ 8 ani s-a aflat în România, unde a făcut mai multe drumeţii, una dintre ele în Munţii Căpăţânii, unde, din cauza temperaturilor foarte ridicate şi a lipsei apei, situaţia a devenit ameninţătoare, astfel că el şi celelalte patru persoane şi-au lăsat în urmă toate bunurile. În final, nimeni nu a avut de suferit, toţi întorcându-se în Germania. Bărbatul doreşte să mulţumească foarte mult pentru eforturile depuse de toţi cei implicaţi în investigaţii”, a mai spus reprezentantul IPJ Vâlcea.

Cu această ocazie, îşi va putea recupera bunurile cu ajutorul ofiţerilor de legătură internaţională. 

Echipamente montane abandonate în Munţii Căpăţânii - Vâlcea Foto Adevărul - credit Salvamont

Cămaşa abandonată în pom i-a pus pe anchetatori pe gânduri

Reamintim faptul că, în data de 7 aprilie, poliţiştii din Brezoi au fost sesizaţi de un localnic că, în punctul Cheile Vultureasa, din Munţii Căpăţânii, a descoperit mai multe echipamente montane.

La faţa locului, poliţiştii au constatat că bunurile prezentau urme vizibile de degradare, ceea ce i-a determinat să creadă că este posibil ca echipamentele să fie abandonate de aproximativ un deceniu, lucru care, în final, avea să se confirme. 

Zile întregi, poliţiştii însoţiţi de salvamontiştii vâlceni care cunoşteau zona au mers la faţa locului pentru a descoperi cât mai multe indicii.  

Salvamont Vâlcea, prin intermediul Salvamont România, a postat pe Facebook mai multe poze din camera foto Canon descoperită printre lucrurile abandonate, solicitând ajutorul oamenilor pentru a-i identifica pe cei care apar în fotografii. 

După fizionomiile celor cinci bărbaţi care apăreau în foto, anchetatorii au bănuit că au de-a face cu nişte turişti străini. În plus, toate bunurile găsite erau de provenienţă germană: cortul, rucsacul, chiar şi şerveţelele şi pateul descoperite în rucsac, sacul de dormit, camera foto. 

Modul în care toate aceste lucruri au fost lăsate în urmă - într-un copac au găsit până şi rămăşiţele unei cămăşi care apărea şi într-una din fotografii - i-a  determinat pe poliţişti să meargă pe firul unui caz de dispariţie. 

Echipamente montane abandonate în Munţii Căpăţânii - Vâlcea Foto Adevărul - credit Salvamont

„Fotografiile care au apărut la noi pe site sunt descărcate dintr-un aparat Canon, fiind datate din 2011. Poliţia ştie exact anul... Au rezistat, pentru că aparatul era în rucsac.... Dar nu a fost unul singur acolo, aşa cum reiese şi din poze”, declara în exclusivitate pentru „Adevărul”, la vremea respectivă, şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

„Sunt patru bărbaţi (cinci în total - n.r.)... mă gândesc că anunţau autorităţile, dacă vreunul a păţit ceva. Deci, cam în 2011 a fost acolo, cine a fost. Acum se fac demersuri în Germania... Rucsacul este lăsat pur şi simplu. Ori l-a abandonat. De ce şi-a lăsat cămaşa agăţată în copac? Şi într-una din fotografiile recuperate din aparat apare pusă la uscat o cămaşă. Este aceeaşi cămaşă care a fost găsită acum în pom”, ne mai spunea şeful salvamontiştilor.

Cu ocazia finalizării anchetei în acest caz s-a aflat şi răspunsul la întrebările care au suscitat imaginaţia românilor timp de două luni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite