FOTO Colectarea selectivă şi copiii săraci: cum pot fi rezolvate ambele probleme cu ajutorul unei asociaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie din Vâlcea are un proiect prin care speră să rezolve două probleme ale societăţii dintr-un foc: colectarea selectivă şi sărăcia.

GALERIE FOTO

Asociaţia Pro XPert derulează de 15 ani proiecte în sectorul educaţiei, în diferite domenii.

Proiectul «Colectează selectiv pentru tine şi comunitate» îi vizează în mod special pe copiii din mediile defavorizate şi la început va fi aplicat la scară mică, în cinci localităţi din Vâlcea, dar iniţiatorii săi sunt convinşi că ulterior poate fi extins în întreaga ţară. 

Ideea a plecat de la un proiect asemănător, de mare succes în Vâlcea - «Reciclăm eficient pentru a ajuta copiii fără copilărie»: „M-am gândit că modelul trebuie transferat mai departe, pe o structură deja creată. Aşa s-a născut COSTIC - respectiv proiectul «Colectează selectiv pentru tine şi comunitate». Un proiect de suflet care încearcă să ajute câţiva copii să meargă la şcoală printr-o metodă la îndemâna oricui: colectarea separată a deşeurilor”, explică Silvia Petre, preşedinta Asociaţiei Pro XPert, din Râmnicu Vâlcea.

Banii obţinuţi prin valorificarea deşeurilor, investiţi pentru copii

Este vorba despre un proiect menit „să schimbe mentalităţile în comunităţile rurale şi oraşele mici din judeţul Vâlcea, privind atât colectarea selectivă, cât şi solidaritatea faţă de familiile şi copiii în dificultate”.

Concret, Asociaţia Pro XPert va sprijini cinci şcoli din mediul rural să achiziţioneze baterii de containere pentru colectare selectivă şi prese pentru comprimarea PET-urilor şi dozelor de aluminiu. „Vom selecta în fiecare şcoală una - două cadre didactice responsabile de colectarea selectivă şi transportul deşeurilor colectate la Râmnicu Vâlcea, pentru că nu există firmă care să plătească deşeurile colectate selectiv la nivel de judeţ”, mai spune Silvia Petre.

Presă pentru comprimarea PET-urilor şi dozelor de aluminiu Foto You Tube

Banii obţinuţi din valorificarea acestor deşeuri vor fi folosiţi în două scopuri. Jumătate din fonduri se vor îndrepta pentru achiziţionarea de rechizite, alimente şi alte lucruri necesare pentru cei mai dezavantajaţi copii din comunitate. În acest mod, aceştia vor fi sprijiniţi să meargă la şcoală. 

Restul banilor va fi depus într-un cont special. Cu aceştia se va achiziţiona ulterior o dotare similară - baterie de pubele şi prese - pentru o altă şcoală:  „generând astfel efectul de «bulgăre de zăpadă»”.

Şcoala astfel „adoptată” va continua în acelaşi fel, până când mesajul va ajunge la autorităţile locale.

„Elevii pot câştiga bănuţi folosindu-se de deşeurile aruncate la grămadă“

Proiectul celor de la Pro XPert a plecat de la o realitate a zilelor noastre: „Zeci de copii din Măciuca, Fârtăţeşti, Pietrari, Tomşani, Băbeni şi alte comunităţi vâlcene nu pot merge la şcoală pentru că nu au încălţăminte corespunzătoare, hăinuţe, rechizite, ghiozdane, ori un sandwich la pacheţel. Părinţii lor sunt fie plecaţi undeva în lumea asta, fie într-o lume mai bună, fără întoarcere. Ne-am gândit că dacă le explicăm lor şi colegilor mai norocoşi, cu părinţi şi posibilităţi, că pot câştiga nişte bănuţi folosindu-se de deşeurile pe care le aruncă la grămadă, chiar pe marginea drumului, uneori, nu neapărat din rea voinţă ci din lipsa unei infrastructuri adecvate, bani cu care îi pot ajuta pe ceilalţi, sigur vor coopera”, menţionează Silvia Petre despre cum a început povestea „COSTIC”.

Preşedinta Pro XPert susţine că mesajul «Colectează selectiv pentru a ajuta copiii fără copilărie» are efect. „O văd de un an de zile în cartierul şi oraşul meu - unde acum se strâng peste 3000 lei lunar din valorificarea materialelor reciclabile”, spune aceasta referindu-se la proiectul din care s-a inspirat. 

Colectare selectivă cu ajutorul copiilor prin proiectul COSTIC Foto Silvia Petre

Acţiuni distractive care dezvoltă spiritul comunitar

Asociaţia a plecat la drum în ideea că poate transforma colectarea selectivă într-un joc, în ceva amuzant dacă oferă comuntăţilor containere speciale pentru fracţiuni reciclabile de deşeuri. Iniţiatorii sunt convinşi că în acest mod copiii care vor participa la proiect: „Vor dori nu doar să-şi ajute colegii defavorizaţi, ci să-i sprijine şi pe cei din alte şcoli, alte comune, să îşi cumpere containere pentru colectare selectivă, şi să participe, împreună, la acţiuni plăcute, distractive şi utile care duc, în final, la dezvoltarea spiritului comunitar. Pentru că nimeni nu e prea mic să facă diferenţa. Într-un sat, într-un cartier, într-un judeţ”.

În plus, colectarea selectivă, pe termen lung va duce la reducerea emisiilor de carbon - „un bonus neaşteptat”. 

Dascălii implicaţi în proiect vor fi pregătiţi printr-o serie de traininguri privind colectarea selectivă. „Vom mai organiza şi activităţi de educaţie non formală pentru elevii din şcolile selectate, pentru a-i învăţa ce anume se reciclează, unde şi cum, dar şi ateliere de reciclare creative”.

Orice ajutor poate aduce zâmbete pe chipul copiilor în suferinţă

Se doreşte ca proiectul să fie implementat începând cu luna mai, până la finele acestui an, şi să se extindă de la anul. Dar până atunci „COSTIC” are nevoie de ajutor pentru a porni la drum. 

Proiectul ”Colectează selectiv pentru tine şi comunitate” va prinde viaţă, cu ajutor de la Fundaţia Comunitară Vȃlcea şi de la Cercul Donatorilor Vâlceni.

Ediţia a III-a ar a Cercului Donatorilor ar fi trebuit să se desfăşoare pe 18 martie la Bucureşti, la Nod makerspace, unde iniţiatorii proiectului aveau de gând să-l prezinte pe „COSTIC” - „Băieţelul care şi-a pierdut o literă din nume în groapa de gunoi şi se luptă să nu se piardă complet.”  Dar, în contextul pandemiei noului coronavirus, evenimentul s-a amânat. 

image

Cu toate acestea, iniţiatorii nu-şi pierd optimismul. Ei speră că există suficienţi oameni care îi vor ajuta să readucă zâmbetele „pe chipul unor copiii aflaţi în mare suferinţă şi pe chipul planetei, chiar dacă asta se vede mai greu”.

Orice donaţie pe platforma Galantom este bine-venită, pentru că: „Nimeni nu e prea mic să facă diferenţa. Nici prea bătrân. Nici prea sărac. Doar prea... indiferent!”

Cine sunt iniţiatorii

Asociaţia Pro XPert din Râmnicu Vâlcea derulează de un deceniu şi jumătate proiecte în domeniul educaţiei formale şi non - formale pentru: protecţia mediului, dezvoltare antreprenorială, incluziune socială, promovarea valorilor europene, democraţie şi drepturile omului etc. 

Până acum a fost parteneră în trei proiecte finanţate prin programul PHARE şi alte două prin POS- DRU. A coordonat numeroase proiecte internaţionale de educaţie non formală pentru tineri şi adulţi, prin Programul de Învăţare de-a Lungul Întregii Vieţi (14) şi prin Programul Erasmus +/Mobilităţi pentru tineri.

În prezent, are în implementare trei proiecte finanţate prin Programul Erasmus+. Unul dintre ele are în vedere promovarea temelor privind schimbările climatice în educarea adulţilor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite