FOTO Cea mai mare fortificaţie medievală din lume. Cetatea Praga, de la capetele încoronate la Hitler şi Kafka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Cărţii Recordurilor, Guinness Book of Records, Complexul Castelului Praga este considerat cea mai vastă incintă fortificată veche din lume. Este în patrimoniul mondial UNESCO şi a fost reşedinţa multor capete încoronate ale lumii.

GALERIE FOTO

Pe baza cercetărilor arheologice şi a celor mai vechi surse scrise, se crede că Cetatea Praga a fost fondată în jurul anului 880 de către prinţul Bořivoj al dinastiei Premyslid - Přemyslovci, potrivit informaţiilor oferite de site-ul oficial al castelului

Simbol al statului ceh, cu o tradiţie de peste 1000 de ani, considerat cel mai semnificativ monument istoric al acestei ţări, aparţinând patrimonului mondial UNESCO, Castelul Praga reprezintă şi una dintre cele mai importante instituţii culturale din Cehia.

Cetatea se întinde pe 70.000 metri pătraţi, având o lungime de 570 de metri şi o lăţime medie de 130 de metri, dimensiunile fiind aproximative.

Fiecare stil arhitectural al ultimului mileniu se regăseşte în Cetatea Praga

Ansamblul Castelului Praga este compus din mai multe palate şi clădiri ecleziastice de diferite stiluri arhitecturale, de la rămăşiţele clădirilor în stil romanic din secolul al X-lea până la modificările gotice din secolul al XIV-lea. Practic, construcţiile cetăţii reprezintă aproape fiecare stil arhitectural al ultimului mileniu.

Arhitectul sloven Josip Plečnik a fost responsabil pentru renovările extinse din timpul primei republici (1918-1938). De la Revoluţia de Catifea, Castelul Praga a suferit reparaţii şi reconstrucţii semnificative, unele fiind încă în curs de desfăşurare.

Reşedinţa prinţilor, regilor, împăraţilor, episcopilor şi preşedinţilor

Începând cu secolul al X-lea, Cetatea din Praga a servit drept sediu al prinţilor cehi şi regilor de mai târziu, precum şi Arhiepiscopiei din Praga. Astăzi este reşedinţa oficială a preşedintelui Republicii Cehe .

Catedrala St Vitus din Cetatea Praga - Cehia Foto en wikipedia org

Prima clădire de piatră din această fortificaţie a fost Biserica Maicii Domnului, din care astăzi mai sunt doar rămăşiţe. În secolul al X-lea, a fost întemeiată Bazilica Sf. Gheorghe - cea mai veche clădire religioasă rămasă în picioare din cetate şi a fost înfiinţată prima mănăstire cehă care găzduieşte acum o galerie expoziţională. Aceasta este practic şi prima mănăstire din Boemia, construită lângă Biserica Sf. Gheorghe. Cea mai mare clădire creştină din Republica Cehă - Catedrala romano-catolică Sf. Vitus este astăzi sediul Arhiepiscopiei din Praga. Pentru finalizarea acesteia a fost nevoie de mai bine de cinci secole. 

Mărire şi decădere

Un palat în stil romanic a fost ridicat aici în secolul al XII-lea. Regele Ottokar al II-lea al Boemiei (1233 - 1278) a îmbunătăţit fortificaţiile şi a reconstruit Palatul regal. Dar una din cele mai mari dezvoltări le-a cunoscut cetatea în timpul domniei lui Carol al IV-lea (1346-1378), când a devenit reşedinţa Împăratului Roman. Extinderea fortificaţiilor a continuat în timpul domniei lui Charles Wenceslas IV, dar războaiele husite (1419 - 1437) şi deceniile următoare, în care clădirile au fost abandonate, au condus la deteriorarea acestora.

În 1485, regele Ladislaus II Jagello a început să reconstruiască castelul, perioadă în care a fost adăugată Vechiului Palat Regal şi Sala Vladislav, iar în partea de nord a castelului au fost construite noi turnuri de apărare.

Dinastia habsburgică a preluat puterea în 1526, dar şi-a mutat reşedinţa la Viena. În 1541, un mare incendiu a distrus mare parte din fortificaţii. Reconstrucţia a culminat cu domnia Sfântului Împărat Rudolf al II-lea, care a devenit rege ceh în 1575 şi a mutat curtea înapoi în Praga.

Desen Cetatea Praga - Cehia Foto justfunfacts com

În timpul Revoltei Boemiei, din 1618, dar şi a războaielor ulterioare, castelul a intrat din nou într-un con de umbră. Ultima reconstrucţie majoră a fost realizată de împărăteasa Maria Tereza, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. După abdicarea sa, în 1848 şi succesiunea nepotului Franz Joseph, la tron, fostul împărat Ferdinand I a transformat castelul din Praga în propria casă.

În 1918, castelul a devenit sediul preşedintelui noii Republici Cehoslovace. Noul Palat Regal şi grădinile sale au fost renovate de arhitectul sloven Jože Plečnik.

Noaptea petrecută de Hitler la castel şi atacul de cord al preşedintelui ceh

La 15 martie 1939 , la scurt timp după ce Germania nazistă l-a forţat pe preşedintele ceh Emil Hacha, care a suferit un atac de cord în timpul negocierilor, să predea ţara, Adolf Hitler a petrecut atunci o noapte în Castelul Praga.

Cetatea Praga - Cehia în Al Doilea Război Mondial Foto justfunfacts com

După eliberarea Cehoslovaciei şi lovitura de stat în 1948, castelul a găzduit birourile regimului comunist.

Castelul a devenit sediul şefului de stat al noii ţări din Republica Cehă, după ce Cehoslovacia s-a scindat.

   

Biserici, palate, grădini, galerii, muzee şi turnuri

Complexul castelului este compus din patru biserici: Catedrala Sf. Vitus, Bazilica Sf. Gheorghe, Biserica Toţi Sfinţii şi Capela Sfintei Cruci; patru palate: Vechiul Palat Regal, Belvedere, Palatul Lobkowicz şi Noul Palat Regal, precum şi cinci alte construcţii: Sala Columnelor, Sala Spaniolă, Galeria lui Rudolph, Sala lui Rothmayer, Sala Vladislav.

Astăzi, fortificaţia găzduieşte mai multe muzee, printre care colecţia Galeria Naţională de Artă Barocă din Boemia, expoziţie dedicată istoriei cehe, Muzeul jucăriilor şi Galeria picturilor. În cea din urmă, se regăsesc picturile faimoasei colecţii ale împăratului Rudolph II. Printre mai mult de o sută de picturi unice, regăsim lucrări de Tizian, Aachen şi Rubens. Expoziţia permanentă „Povestea Castelului Praga” oferă o viziune de peste o mie de ani de istorie a Castelului Praga, cel mai mare ansamblu fortificat din lume.

Tot în Cetatea Praga mai găsim, printre altele şi: patru turnuri -Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Dalibor şi Mihulka; Strada de Aur (Golden Lane), Şcoala de Călărie, Vechea reşedinţă Provost şi Noua reşedinţă Provost, 11 grădini, dar şi Fântâna lui Kohl, Poarta lui Matthias, Obeliscul, Statuia Sfântului Gheorghe. Strada de Aur este probabil cel mai romantic loc din Complexul Castelului Praga. Renumitul scriitor Franz Kafka a petrecut ceva timp în casa nr. 22, unde şi-a scris o parte din opere.

Strada de Aur din Cetatea Praga - Cehia - cea mai mare fortificaţie veche din lume Foto hrad cz

De la Tizian şi Rubens la jocurile video şi bijuteriile coroanei

Castelul este printre cele mai vizitate atracţii turistice din Praga, atrăgând anual peste 1,8 milioane de vizitatori.

Pasionaţii de jocuri video ar trebui să ştie că cetatea din Praga apare în două jocuri: Indiana Jones şi mormântul împăratului şi Assassin's Creed IV Steagul Negru. 

Astăzi, Castelul Praga, pe lângă sediul şefului statului, este şi un important monument cultural şi istoric. Bijuteriile coroanei sunt ţinute la Castelul Praga, precum şi relicvele regilor Boemiei, relicve creştine preţioase, comori de artă şi documente istorice. Evenimente importante pentru întreaga ţară au loc încă în interiorul zidurilor sale. Prin urmare, Castelul Praga este întruchiparea tradiţiei istorice a statului ceh, legând prezentul de trecut.

Un tur virtual al întregii cetăţi poate fi făcut intrând pe site-ul oficial al castelului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite