FOTO Bebeluşul pentru care oamenii din Vâlcea au protestat în stradă a murit. Inima copilului a încetat să mai bată după două luni de comă cerebrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşul internat la Vâlcea cu laringită şi transferat apoi în Capitală în comă cerebrală de gradul 3, a încetat din viaţă, după două luni în care a fost ţinut numai pe aparate, imaginea oferită de părinţi presei a fost surprinsă în Spitalul Judeţean Vâlcea; Foto: Adevărul
Bebeluşul internat la Vâlcea cu laringită şi transferat apoi în Capitală în comă cerebrală de gradul 3, a încetat din viaţă, după două luni în care a fost ţinut numai pe aparate, imaginea oferită de părinţi presei a fost surprinsă în Spitalul Judeţean Vâlcea; Foto: Adevărul

Un bebeluş de un an şi o lună, Ayan Mutu, era internat în urmă cu două luni la Spitalul Judeţean Vâlcea cu diagnosticul de laringită acută. Ziua următoare însă, pentru că starea lui sa s-a agravat, a fost transferat la Bucureşti, unde a fost diagnosticat în „comă cerebrală de gradul III”. După două luni, în care a fost ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor, inima micuţului a încetat să mai bată.

GALERIE FOTO

Copilul a murit în cursul dimineţii de sâmbătă, 2 martie.

Ayan Mutu este bebeluşul din Râmnicu Vâlcea pentru care vâlcenii au ieşit de două ori în stradă, ca să protesteze împotriva neregulilor şi serviciilor deficitare din sistemul medical vâlcean. Sâmbătă, inima micuţului, acum de 1 an şi 3 luni, a încetat să mai bată în spitalul din Bucureşti unde era ţinut în viaţa cu ajutorul aparatelor. 

Reamintim că, în data de 3 ianuarie, bebeluşul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vâlcea fiind repartizat la Secţia Pediatrie unde a şi fost internat cu diagnosticul laringită acută. În ciuda insistenţelor părinţilor, a beneficiat de un tratament care în loc să-i amelioreze starea i-a agravat-o şi abia a doua zi, când s-au făcut analizele şi s-a constatat situaţia gravă în care se afla, s-au demarat procedurile pentru transferul lui la un spital de specialitate din Bucureşti.

Procedurile s-au întârziat foarte mult, abia după cinci ore de la externare bebeluşul a fost preluat de o ambulanţă. Pe drum a intrat în stop cardio-respirator, fiind resuscitat la Spitalul Judeţean Argeş. La Bucureşti a ajuns abia la miezul nopţii, iar reacţia medicilor de acolo a fost una fără replică: „Ne-aţi adus un colet, nu un pacient”, diagnosticul primit fiind cel de „comă cerebrală de gradul III”.

De atunci, micuţul s-a zbătut între viaţă şi moarte, fiind ţinut în permanenţă pe aparate. Familia n-a încetat nici un moment să spere la o minune.

Între timp, la Vâlcea s-au făcut acuzaţii de malpraxis, s-au căutat vinovaţi şi s-au organizat două proteste.  

Primul a fost un protest ad-hoc, în data de 12 ianuarie, în faţa Spitalului Judeţean, unde s-au strâns în jur de 100 de vâlceni într-o mişcare de stradă paşnică, de conştientizare, reflectare şi schimbare a problemelor existente în sistemul medical românesc.

A doua oară s-a protestat organizat, în faţa Prefecturii Vâlcea, câteva zile mai târziu, în data de 17 ianuarie. Prefectul Florian Marin i-a invitat atunci la discuţii pe organizatori şi familia bebeluşului.  Cu acea ocazie, s-a făcut menţiunea că Avocatul Poporul s-a autosesizat în privinţa acestui caz pentru „posibila încălcare a art. 22 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică” şi că va fi cercetat modul în care a fost tratată situaţia inclusiv de către echipajele de pe ambulanţa cu care micuţul a fost trimis la Bucureşti. 

Numai că de atunci şi până acum un singur medic a fost tras la răspundere. Comisia de cercetare disciplinară din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea l-a găsit vinovat în acest caz doar pe medicul de gardă de la Pediatrie, pentru că nu a respectat protocoalele. Acestuia i-a fost redus salariul de bază pe durata a trei luni cu 10%.

În luna ianuarie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, recunoştea „că nu s-au respectat întocmai protocoalele de transfer şi procedurile”, în acest caz, motiv pentru care a solicitat demararea unei anchete a Ministerului Sănătăţii împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea.

Până la această oră, Colegiul Medicilor Vâlcea nu a înaintat nici un raport constatator privind cazul micuţului Ayan Mutu. În schimb, Colegiul Medicilor Argeş a trimis toate documentele necesare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş pentru începerea urmăririi penale. 

Marţi, 5 martie, trupul neînsufleţit al micuţului Ayan Mutu va fi adus acasă, pentru a fi înmormântat miercuri, 6 martie, ora 13:00, în Cimitirul Eroilor din zona nord a municipiului Râmnicu Vâlcea. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite