FOTO O bătrână va dormi a doua iarnă în şopron, cu vaca, după ce mai multe materialele de construcţie destinate sinistraţilor au fost furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasilica Văduva, bătrâna sinistrată de 85 de ani, din Goleşti - Vâlcea, în ruinele casei distrusă de alunecările de teren din primăvară; Foto: Nicoleta Ene
Vasilica Văduva, bătrâna sinistrată de 85 de ani, din Goleşti - Vâlcea, în ruinele casei distrusă de alunecările de teren din primăvară; Foto: Nicoleta Ene

Dintr-o parcare supravegheată de pe DN 7 / E 81, din judeţul Vâlcea, au dispărut în urmă cu două luni tone de materiale de construcţie. Acestea aparţineau sinistraţilor din comuna Goleşti afectaţi de alunecările de teren din primăvară şi reprezentau ajutor guvernamental. Depozitate într-un loc ales de autorităţi, nimeni nu îşi asumă vina pentru dispariţia lor. Una dintre persoanele sinistrate va dormi în această iarnă printre ruine.

GALERIE FOTO

Furtul materialelor de constucţie, aparţinând persoanelor afectate de alunecările de teren din primăvară acestui an, a fost descoperit după câteva săptămâni de la comiterea sa. 

Deşi locul în care au fost depozitate era supravegheat video şi păzit, imaginile au fost şterse, înainte ca Poliţia să intre pe fir. Terenul aparţine unei firme care deţine o pensiune cu restaurant şi parcare pentru TIR-uri, pe Dealul Negru, pe DN 7 / E 81. 

Sinistraţii au primit materialele pe bază de proces – verbal de predare - primire, în luna aprilie. Numai o parte dintre ei au apucat să le ridice, iar ceilalţi au făcut acest lucru doar parţial. 

A fugit să doarmă cu vaca, de frică să nu pice casa pe ea

O bătrână de 85 de ani nu a mai apucat să-şi termine noua casă. De altfel este singura dintre sinistraţi, şi cea mai mult afectată de alunecările de teren, care s-a apucat să-şi facă o locuinţă nouă. Vasilica Văduva a fost nevoită să doarmă iarna trecută în şopron cu vaca, după ce casa i s-a crăpat şi apoi s-a prăbuşit parţial, în luna martie. 

„Abia tencuisem şi vopsisem casa în toamnă. Toată agoniseala mea am băgat-o aici. Şi acum, ce mă fac? S-a rupt peretele de lângă sobă. Acolo locuiam. Noroc că nu eram în casă când a picat. Întâi s-a umflat tavanul, soba s-a culcat pe o parte şi de frică am fugit, noaptea pe la 12:00 – 01:00”, povestea bătrâna la acea vreme. În ciuda vârstei înaintate, femeia a refuzat să-şi părăsească animalele şi gospodăria chiar dacă în orice moment casa poate să se prăbuşească. 

Singura dintre sinistraţi care s-a apucat să-şi facă o nouă casă

După ce a primit ajutorul guvernamental, a apucat să ia o parte din materiale şi să înceapă construcţia unei locuinţe noi, în altă zonă, cu sprijinul familiei fiicei. A apucat să toarne fundaţia şi să ridice zidurile. Când şi-a rechemat oamenii la lucru, aceştia au anunţat-o  că nu mai au cum să continue pentru că materialele au dispărut din depozit. 

„Am apucat să iau cimentul, fierul şi o parte din blăni şi din cărămidă. Am rămas fără var, cărămidă, tabla, ţevi, restul de blăni”, spune femeia care recunoaşte că nu mai are nici o speranţă să finalizeze casa, să se mute din ruine ori hoţii să fie găsiţi. Refuză să plece la fiică, în Timişoara, pe motiv că e prea departe şi prea dificil pentru ea să urce şi să coboare opt etaje. 

Locul de depozitare găsit de administraţia locală şi agreat, monitorizat video, imagini şterse

Locul de depozitare a materialelor de construcţie pentru sinistraţi nu a fost ales întâmplător de administraţia locală: „Prin condiţiile de depozitare s-a impus de către Prefectură ca spaţiul aferent depozitării să fie la un drum naţional, ca tirurile să aibă loc să descarce marfa, să aibă paza asigurată şi aşa mai departe”. Iar firma contactată întrunea toate condiţiile cerute, soluţia fiind agreată şi de către Prefectură. 

Materialele nu putea fi încărcate decât cu un stivuitor într-un camion sau TIR

Despre cum au dispărut tone de marfă din curtea păzită şi monitorizată video, primarul localităţii Goleşti a declarat jurnaliştilor „Adevărul”: „Era imposibil să nu audă şi să nu vadă nimeni, având în vedere cantitatea despre care discutăm. Nu puteau fi luate cu mâna. Trebuia să au musai un utilaj de ridicare greutăţi: un motostivuitor, un buldo ceva. Numai colacul de fier avea peste o tonă. Plus că să încarci 17 paleţi de cărămidă cât mai erau acolo - dura ceva. Şi  nu puteau fi luate decât cu un vehicul de capacitate mare – camion sau TIR”, ne-a explicat Dumitru Ropină. 

Un martor ţinut sub tăcere, o patroană care neagă orice implicare

„Dar există un martor care a văzut când au fost ridicate”, mai aflăm. Un martor care a dat declaraţie la Poliţie, despre care anchetatorii refuză să vorbească. Un dosar penal a fost deschis în urma plângerilor depuse de păgubiţi.

Când ginerele femeii s-a dus să ridice materialele împreună cu muncitorii şi viceprimarul, Adrian Mitrache, care ţinea evidenţa acestor materiale şi îi punea pe oameni să semneze acte cu ce au ridicat, au găsit până şi curtea curată. „N-am fost eu, a fost viceprimarul dar, din ce am înţeles, proprietara i-a spus că nu se afla în localitate la data respectivă, iar când s-a întors şi nu a mai văzut materialele a crezut că le-au ridicat oamenii, că le-am luat noi. Deşi, până atunci, ori de câte ori mergeau oamenii să mai ia din materiale, ne suna şi pe noi, să fim prezenţi, să contabilizăm situaţia”, a mai recunoscut primarul.

Sinistraţii au avut la dispoziţie trei luni să-şi ridice marfa, dar ei spun că n-au ştiut

Ropină ne-a mai declarat în privinţa imaginilor video că aceeaşi proprietară de depozit a spus „că n-au funcţionat sau s-au şters, nu ştiu sigur” dar şi că: „A existat la început un acord verbal între noi, Primărie şi firmă, în care se angaja să păstreze marfa în siguranţă cam 3 luni de zile. Speram să o ridice oamenii şi mai repede. A fost şi neglijenţa lor. Le-am tot spus să le ia, din aprilie. Dar au motivat că nu au spaţiu şi altele. Doar poate ar fi fost mai în siguranţă pe câmp, acolo unde îşi făceau casele. Că nu putea să intre ditamai maşina acolo şi ar fi văzut mai repede dacă dispăreau”.

„Dacă ar fi fost în ograda mea şi ar fi dispărut, nu aş fi fost eu de vină?”

Recunoaşte că patroana i-a tot spus să îi golească spaţiul pentru că urma să-şi depoziteze şi ea lemne pentru iarnă şi altă marfă. „Dar, dacă ar fi fost în ograda mea şi ar fi dispărut, nu aş fi fost eu de vină?”, conchide retoric Dumitru Ropină, edilul din Goleşti. 

Până una alta, o bătrână de 85 de ani, bolnavă şi singură, care abia se mai ţine pe picioare, îşi va petrece iarna şi sărbătorile, cel mai probabil, printre ruine, tot în şopron cu vaca. Primarul s-a declarat dispus să o cazeze în fosta şcoală de la Blidari, dezafectată şi conservată: „Dar nu vrea să plece. Cum nu a plecat niciunul. Deşi există în continuare pericolul ca alunecarea să se reactiveze, iar ce a mai rămas în picioare să se prăbuşească”. 

Cu toate acestea, Vasilica Văduva susţine: „Cine să-mi mai dea ceva? Dumnezeu de sus!”, plânge femeia.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite