FOTO De ce au amânat protestul angajaţii singurei uzine de sodă din România, deşi s-a decis restructurarea a 100 de posturi

FOTO De ce au amânat protestul angajaţii singurei uzine de sodă din România, deşi s-a decis restructurarea a 100 de posturi

Chieh Soda Vâlcea fostele Uzinele Sodice Govora, Foto: voceavalcii.ro

Sindicaliştii de la „Sodistul”, din cadrul CIECH Soda Vâlcea, au decis să iasă în stradă. Ample proteste erau anunţate pentru acest sfârşit de săptămână după ce conducerea a anunţat disponibilizarea a 20% din personal. Cele trei zile de marş şi miting au fost însă amânate.

 
Ciech Soda Vâlcea a rămas singurul producător de sodă calcinată din România. 

Într-un comunicat de presă emis în luna martie, conducerea companiei poloneze anunţa că operaţiunile sale nu mai pot fi profitabile din cauza majorării semnificative a preţului la abur industrial, aplicată de CET Govora începând cu 1 ianuarie 2019 şi în urma creşterii preţului certificatelor CO2.

În primă fază, CIECH a acceptat majorarea, dar pierderile cauzate  au determinat compania să ia în calcul o restructurare de personal. 

În atare condiţii, sindicaliştii au anunţat că vor organiza ample proteste de stradă, timp de trei zile, în Râmnicu Vâlcea. Deşi obţinuseră aprobare, acţiunea a fost anulată, în ultimul moment.
 
Motivul pentru care sindicaliştii şi implicit angajaţii au decis să nu mai protesteze, deocamdată, este explicat chiar de către liderul sindical Adrian Mugioiu: „După lungi dezbateri, Biroul Executiv al Sindicatului «Sodistul», cu unanimitate de voturi, a aprobat ca acţiunile de protest, planificate a se desfăşura în această perioadă, să se desfăşoare după data de 15.05.2019, dată la care vom şti exact dacă cantitatea de agent termic furnizată de CET Govora către CSR este sau nu diminuată, precum şi rezultatele pe care le vom obţine în urma consultărilor ce vor avea loc privind proiectul de concediere colectivă”.
 
Cauzele care determină restructurarea de personal
 
Uzina de sodă de la Vâlcea funcţionează cu ajutorul a două materii prime pe care le obţine de la alte companii vâlcene. Este vorba despre calcar, care provine din Cariera de la Bistriţa - Costeşti, în care resursele sunt pe terminate şi de abur pe care îl obţine de la CET Govora. 
 
Preţul aburului este una dintre cauzele care au dus la această decizie a conducerii companiei, care a crescut destul de mult, determinat de creşterea preţului la cărbune pe care-l arde CET Govora ca să producă abur. Strategia minieră naţională estimează rezervele de lignit 15 ani la consumul actual. 
 
O altă cauză este determinată de preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a căror achiziţie este obligatorie potrivit legislaţiei UE şi care a crescut cu 166%. În plus, CIECH a semnat un contract cu CET Govora pentru furnizarea a 65 de tone de abur, la mai puţin de o treime din nivelul normal de 210 tone.
 
În atare condiţii, compania a anunţat un plan de restructurare, prin care ar urma să plece 95 dintre angajaţi, care reprezintă 20 % din personal. Pe lista celor care urmează să fie disponibilizaţi apar 20 operatori chimişti, 20 lăcătuşi mecanici, 14 angajaţi TESA, 40 maşinişti instalaţie şi 1 operator date. Toţi vor primii salarii compensatorii în funcţie de vechime, până la maximum 7 salarii medii brute pe societate.
 
Angajaţii tot mai speră
 
Iniţial, sodiştii au vrut să facă miting în perioada 2 - 4 aprilie, numai că au primit aviz favorabil pentru 4 – 6 aprilie, în prima zi sub formă de marş, iar în zilele următoare de miting. Până la urmă, s-a renunţat şi la acest plan. Unul din motive este şi că între timp s-a ajuns la o înţelegere cu CET Govora cu privire la preţul aburului. 
 
„Situaţia de la Ciech Sodă devine critică, 95 de persoane urmează a fi concediate ca urmare a reducerii furnizării agentului termic cu 20 de procente de către CET Govora. Riscul de a pune în pericol securitatea şi sănătatea, chiar viaţa la locul de muncă a salariaţilor rămaşi şi a mediului înconjurător. Urbanowski (Witold Urbanowski este directorul general al companiei poloneze – n.r.) este interesat doar de profit care mare parte a intrat doar în  creşterea producţiei. Reducerea salariaţilor cu 20% va pune clar în pericol viitorul societăţii. Administraţia Ciech de când a venit a fost interesată doar de tăierea de capete. Din 3000 de salariaţi am ajuns să fim 588 în condiţiile în care nu s-a adus vreun robot care să înlocuiască munca vie. Avem o muncă grea. Semnalul este foarte clar, în condiţiile în care se va face concedierea, nu are rost să ne continuăm activitatea în aceste condiţii”, a explicat Adrian Mugioiu – preşedintele Sindicatului „Sodistul”, în cadrul Comisiei de Dialog Social, organizată la Prefectura Vâlcea, pentru a se discuta problemele de pe platforma chimică.
 
Liderul sindical a precizat că în 2007, când CIECH a preluat Uzina de Sodă Govora, mai lucrau 1.100 de angajaţi, iar producţia era de 240.000 de tone de sodă pe an. În 2018, la sfârşitul anului, producţia aproape s-a dublat, la 540.000 de tone cu un număr de 588 de salariaţi. 
 
Scurt istoric
 
Uzina de Sodă Govora a fost prima unitate de producţie de pe Platforma Chimică din Râmnicu Vâlcea, , fiind înfiinţată în 1959. În 2002 a fost cumpărată de fraţii Cristescu, dar privatizarea a fost dezastruoasă. Ulterior, a fost preluată de Consiliul Judeţean Vâlcea, care are în continuare în subordine CET Govora.
În 2007, aceasta a fost preluată de polonezii de la CIECH Chemical Group, care în prezent controlează mai mult de 90% din acţiuni. Din 2015, denumirea s-a schimbat în SC Ciech Soda România SA. Ultima restructurare de personal a avut loc în 2013, când au fost concediaţi aproximativ 200 de salariaţi. 

USG Uzinele sodice Govora Ciech România - platforma chimică vâlceană Foto: cristoph ro

Imagini din aceeasi galerie
  • USG Uzinele sodice Govora Ciech România - platforma chimică vâlceană Foto: cristoph ro
  • USG Uzinele sodice Govora Ciech România - platforma chimică vâlceană Foto: voceavalcii ro
  • USG Uzinele sodice Govora Ciech România - platforma chimică vâlceană Foto: chieh ro
  • USG Uzinele sodice Govora Ciech România - platforma chimică vâlceană - în interior Foto Adevărul
  • USG Uzinele sodice Govora Ciech România - platforma chimică vâlceană - ultimele concedieri colectve din 2013 Foto Adevărul
  • Adrian Mugioiu lider sindicat Sodistul USG Ciech Soda Vâlcea - în cadrul Comisiei de Dialog Social Foto captură video
  • Witold Urbanowski - director general USG CIECH Soda Vâlcea în cadrul Comisiei de Dialog Social Foto captură video
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: