FOTO Ce activităţi se pot face în starea de alertă: trasee montane în Cozia, Făgăraş şi Căpăţânii sau plajă la „Marea Olteniei“

FOTO Ce activităţi se pot face în starea de alertă: trasee montane în Cozia, Făgăraş şi Căpăţânii sau plajă la „Marea Olteniei“

Munţii Căpăţânii - Parcul Naţional Buila - Vânturariţa în Vâlcea; Foto Munte de Poveste

Şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera ne-a recomandat trei trasee montane uşoare, din judeţul Vâlcea, accesibile tuturor, chiar şi după atâta vreme petrecută în casă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Starea de alertă vine cu o listă de activităţi care se pot desfăşura începând cu data de 15 mai în aer liber. 
 
Este vorba despre „activităţile recreativ-sportive, precum: ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi altele asemenea, care se desfăşoară cu participarea a cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună”. Prin urmare, ne putem lua familia într-o drumeţie la munte, spre exemplu. 
 
Şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera ne-a recomandat trei trasee montane uşoare, din judeţul Vâlcea, accesibile tuturor, chiar şi după atâta vreme petrecută în casă, pretabile atât pentru drumeţii, cât şi pentru ciclism ori alpinism, spre exemplu, respectându-se în acelaşi timp şi regula distanţării sociale. 
 
Masivul Cozia: Mânăstirea Turnu – Şaua „La Meliţa” – Mânăstirea Stânişoara şi retur
 
 
Punctul de plecare este Mănăstirea Turnu, aflată pe partea estică a Oltului, la poalele Masivului Cozia, după staţiunea Călimăneşti - Căciulata. „Traseul este marcat cu cruce roşie. Timpul de mers pentru urcare variază între 2 - 2,5 ore şi 1,5 – 2 ore pe coborâre, în funcţie de condiţia fizică a fiecăruia. Ce pot să vă spun despre acest traseu este că ne oferă o vedere superbă spre Vârful Cozia, străbătând o zonă împădurită. Pe traseu, avem două troiţe în care ne putem adăposti de ploaie, dar surse de apă nu sunt decât cele de lângă cele două mânăstiri: Turnu şi Stânişoara”, ne-a explicat şeful salvamontiştilor vâlceni, Mircea Lera. 
 
 
Masivul Făgăraş: Grebleşti – Plaiul „Calea Lungă” – Stâna Ciungi
 
Este un traseu, tot pe Valea Oltului, în nordul judeţului Vâlcea, în care se poate pleca pe picioare sau cu bicicleta din satul Grebleşti - comuna Câineni, la care se ajunge de pe DN 7. Un traseu marcat cu triunghi albastru, la care timpul de mers pe picioare este undeva între 2,5 – 3 ore pentru urcare. 
 
Traseul urmează drumul de transhumanţă pentru partea sud - vestică a Masivului Făgăraş şi oferă o vedere deosebită a vârfurilor încă înzăpezite Suru, Budislavu, Tătaru, Sterminoasa, Olanu, dar si a Văii Oltului şi Masivului Lotrului. Coborârea o facem pe traseul Stâna Ciungi – Valea Satului – Câineni. Timpul de mers este de aproximativ două ore. Avem surse de apă pe tot parcursul traseului”, ne-a mai spus ghidul nostru în munţii Vâlcii. 
 
Masivul Căpăţânii: Vaideeni - Valea Luncavăţului – Lacul Balota 
 
Traseul în Munţii Căpăţânii porneşte din comuna Vaideeni, aflată pe drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu - DN 67, după localitatea Horezu. Este un traseu de 3 ore la urcare, marcat cu cruce roşie, care face legătura între localitatea Vaideeni şi zona Lacului Balota. „Şi aici avem surse de apă pe tot traseul. Putem continua pe traseu punct roşu până la refugiul montan Căşărie din creasta principală a Masivului Căpăţânii”, ne-a mai informat Mircea Lera, şeful Salvamont Vâlcea.
 
Din păcate, însă, nu s-a permis şi deschiderea cabanelor, în această perioadă de stare de alertă. Prin urmare, nu se poate înnopta pe munte. 
 
 
De la un drum vechi de 2000 de ani, la castre, mănăstiri şi cule
 
La coborâre însă, indiferent de traseul ales, puteţi vizita o serie de obiective turistice din împrejurimi. 
La poalele Masivului Cozia, spre exemplu, se află staţiunea Călimăneşti - Căciulata. La intrarea dinspre Defileul Oltului, pe partea stângă se găseşte Castrul Roman Arutela, iar pe dreapta - Mănăstirea Cozia.
 
Pe întreaga Vale a Oltului există nenumărate fortificaţii romane. Arutela, spre exemplu, a fost ridicată în anul 137 de arcaşii sirieni. Ruinele au fost scoase la iveală în timpul săpăturilor arheologice din 1890 -1892,  dar amenajarea căii ferate, precum şi amenajările hidrografice de pe râul Olt de mai târziu au distrus mare parte din ceea ce fusese scos la lumină de Grigore Tocilescu. Astăzi, pe malul stâng al Oltului, poate fi admirată o replică a castrului, inclusă pe lista monumentelor istorice.
 
În zona Masivului Făgăraş, pe Valea Oltului, există rămăşiţele vechii vămi medievale dintre Transilvania şi Valahia, dar şi calea comercială dintre Ardeal şi sudul ţării folosită de romani, acum 2000 de ani, prin Ţara Loviştei. Este vorba despre „cel mai vechi drum din România”, un drum naţional care arată fix ca acum două milenii - DN 7D - „traversează istoria şi timpul” printr-un loc de o frumuseţe uimitoare, prea puţin cunoscut sau prea puţin valorificat la adevărata sa valoare - „locul unde s-a născut Ţara Românească, locul unde munţii înconjoară zona care a dat dinastia Basarbilor, locul unde Posada (la Perişani - există una dintre localizările acestei bătălii - n.r.) a încheiat pentru totdeauna visul de expansiune a regatului maghiar, deci drumul romanilor, drumul cruciaţilor, drumul mătăsii, drum care lega Europa Apuseană de Orient”, cum îl caracteriza cu ceva timp în urmă preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu. Un drum „abandonat de istorie în urmă cu trei secole, odată cu construcţia Văii Oltului”. 
 
  
Tot aici, pe culmile muntoase din minunata Ţară a Loviştei, în toamna anului 1916, pe linia Câineni - Titeşti - Perişani, s-au purtat unele dintre cele mai sângeroase lupte din Primul Război Mondial, lupte în care şi-a pierdut viaţa şi renumitul general David Praporgescu. 
 
În zona de care pomenim, pe DN 7, se află şi singura mănăstire din lume pe sub care trece calea ferată - Mănăstirea Cornetu.  
 
La poalele Masivului Căpăţânii, în vecinătatea comunei Vaideeni se află oraşul Horezu care are înscrise în patrimoniul mondial UNESCO două obiective: Mănăstirea Hurezi şi ceramica. Între Vaideeni şi Horezu, puteţi face un popas şi în comuna Măldăreşti care găzduieşte renumitele cule: Duca şi Greceanu şi Casa Memorială I.G. Duca. Iar numărul de obiective turistice la care puteţi avea acces, indiferent de traseul ales, este nelimitat. 
 
Plimbări prin parcuri şi muzee
 
Pentru cei care din diverse motive nu aleg mişcarea mai departe de casă, există şi alte variante de petrecere a timpului liber, precum: plimbările în parcuri, la muzee, la grădinile zoologice etc.
 
Spre exemplu, la Râmnicu Vâlcea, de vineri, 15 mai, s-au redeschis parcurile, locurile de joacă, muzeele şi Grădina Zoologică. 
 
Muzeul Satului Vâlcean din Râmnicu Vâlcea, aflat pe DN 7, la ieşirea dinspre Sibiu, se întinde pe 8 hectare, oferind spre vizitare 80 de monumente istorice. Angajaţii instituţiei au gândit pentru vizitatori patru trasee, bine delimitate, care permit accesul unor grupuri de maxim opt persoane şi o distanţă de minim 15 metri între grupuri. 
 
Deşi este vorba despre un muzeu în aer liber, nu va fi permis accesul persoanelor care nu au mască de protecţie. În cadrul vernisajelor se va păstra distanţa de minim doi metri între vizitatori. Aceeaşi distanţă va exista şi între muzeografi şi grupuri, muzeografi care vor supraveghea la respectarea regulilor. La intrare au fost montate preşuri şi soluţii cu dezinfectanţi.
 
Programul de vizitare este de marţi până duminică inclusiv, între orele 10:00 - 18:00, iar lunea între orele 10:00 - 16:00. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru elevi şi studenţi, 6 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru pensionari. Beneficiază de gratuitate persoanele cu dizabilităţi angajate în domeniul culturii.
 
Tot de vineri s-au redeschis Muzeul de Artă „Casa Simian” şi Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” din Râmnicu Vâlcea. Nu este permis accesul în niciuna dintre instituţii a unor grupuri mai mari de trei persoane şi fiind vorba despre spaţiu închis, purtarea măştii de protecţie este obligatorie. 
 
Cu masca şi la... ştrand
 
Sâmbătă, 16 mai, se va deschide şi Ştrandul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea - „Marea Olteniei” cum este ea cunoscută în regiune, renumit pentru cu bazinele sale cu apă sărată de la Salina Ocnele Mari. 
 
 
Deschiderea va avea loc la ora 08:00, dar accesul este permis doar cu respectarea regulii privind distanţarea socială. Organizatorii au conceput un sistem în aşa fel încât la coada, la intrare, la bilete, să existe distanţa de 2 metri între clienţi. Aceeaşi regulă de distanţare a fost prevăzută şi în cazul şezlongurilor.  Iar în zonele închise, precum toaletele, este obligatorie purtarea măştii faciale pentru protecţie. Bazinele cu apă dulce, mai spun cei care administrează baza de tratament, vor fi dezinfectate cu clor de trei ori pe zi. 
 
Râmnicenii au acces gratuit după ora 18.00, indiferent de zi. În schimb, pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi, cu domiciliul în Râmnicu Vâlcea, beneficiază de gratuite de luni până joi, inclusiv. Preţul unui bilet variază în funcţie de categoria de vârstă - 8 lei/copil şi 15 lei/adult. 
 
Cel mult 1.000 de oameni vor putea face plajă în acelaşi timp la ştrand, un număr extrem de redus în comparaţie cu anii trecuţi când în weekend veneau cel puţin 5.000 de oameni să facă baie.
 

Brândușe în Munții Căpățânii - Vâlcea Foto Laurențiu Ciocârlan

Imagini din aceeasi galerie
 • Brândușe în Munții Căpățânii - Vâlcea Foto Laurențiu Ciocârlan
 • Munții Căpățânii - Parcul Național Buila - Vânturarița Vâlcea Foto Munte de Poveste
 • Greblești în comuna Câineni din Țara Loviștei - Masivul Făgăraș - Vâlcea Foto Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea
 • Ștrandul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea - „Marea Olteniei” Foto Mircia Gutău
 • Oltul la intrare în defileu în județul Vâlcea Foto Alex Sandel Badea
 • Panoramă de pe Masivul Cozia - Vâlcea Foto Bogdan Alexandrescu
 • Mănăstirea Cozia - Vâlcea Foto Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea
 • Mănăstirea Turnu - Vâlcea Foto Cozia Mountain Run
 • Trasee turistice în Masivul Cozia - Vâlcea Foto Mircea Lera
 • Trasee turistice în Masivul Cozia - Vâlcea Foto Mircea Lera
 • Mănăstirea Cozia - Vâlcea Foto Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea
 • Mănăstirea Horezu Vâlcea Foto Adevărul - credit Nicu
 • Munții Căpățânii - Parcul Național Buila - Vânturarița Vâlcea Foto Munte de Poveste
 • Munții Căpățânii - Parcul Național Buila - Vânturarița Vâlcea Foto Munte de Poveste
 • Șeful Salvamont Vâlcea în Carpații Meridionali Foto Mircea Lera
 • Ștrandul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea - „Marea Olteniei” Foto Primăria Râmnicu Vâlcea
 • Ștrandul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea - „Marea Olteniei” Foto Primăria Râmnicu Vâlcea
 • Trasee turistice în Masivul Făgăraș - Vâlcea Foto Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea
 • Salvamont supraveghează traseele turistice în Masivul Făgăraș - Vâlcea Foto Mircea Lera
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: