VIDEO În timp ce megafoanele poliţiei transmit mesajul „Stai acasă!“, lumea dă buluc la biserică. „Cine răspunde dacă a fost o singură persoană infectată acolo?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enoriaşi grămadă la slujba religioasă de la o biserică din Râmnicu Vâlcea - Catedrala din Ostroveni Foto Bogdan Florin Ţigaret
Enoriaşi grămadă la slujba religioasă de la o biserică din Râmnicu Vâlcea - Catedrala din Ostroveni Foto Bogdan Florin Ţigaret

Fotografii cu enoriaşi stând la grămadă la slujbele ţinute în biserici duminică, 22 martie, au devenit virale pe reţelele de socializare.

GALERIE FOTO

În fotografii se văd oameni care stau extrem de aproape unii de alţii, fără teamă că riscă în acest fel să se contamineze sau să fie contaminaţi cu virusul COVID 19, la slujba de duminică, 22 martie, oficiată de mai multe biserici din Râmnicu Vâlcea.  

Situaţia din lăcaşurile de cult din Vâlcea s-a petrecut la doar câteva ore după ce s-a anunţat că de duminică seara, 22 martie, vor intra în vigoare o serie de noi măsuri, printre care şi faptul că „slujbele religioase nu se vor mai putea ţine cu accesul publicului, dar vor putea fi transmise în mass-media sau online, şi că se vor oficia acte liturgice / religioase cu caracter privat: botez, cununii, înmormântări, la care vor putea participa maximum 8 persoane; iar împărtăşirea credincioşilor bolnavi se  va face la domiciliul acestora”.

În perioada aceasta, slujbele au fost permise doar în curtea bisericilor, pentru un număr de maxim 50 de enoriaşi, cu restricţia să păstreze distanţa de 1,5 m, lucru care nu a fost respectat în mai multe dintre bisericile din Vâlcea. Într-una, potrivit martorilor, au fost prezenţi peste 120 de enoriaşi.

Altă biserică în care lumea s-a îngrămădit este chiar lăcaşul sfânt în care în urmă cu o lună preotul era acuzat de violenţă verbală şi fizică, fapte în urma cărora i s-a interzis pentru o perioadă să mai oficieze slujbe.

Enoriaşi la o biserică din Râmnicu Vâlcea în plină pandemie de coronavirus, duminică 22 martie:

Mesajul de pe magafoanele Poliţiei Locale din Râmnicu Vâlcea, în plină pandemie de coronavirus: 

    

Apel la instituţiile statului

„Fac apel la instituţiile statului să pună în aplicare legea cu privire la adunarea din faţa Catedralei din Ostroveni! Unii stăm de mai bine de o săptămână de zile în casă. Credinţa este una şi responsabilitatea este altceva! Eu m-am referit în postare strict la responsabilitate, nu la credinţă! Preotul avea obligaţia să oprească slujba, în cazul în care le-a atras atenţia credincioşilor şi a văzut că nu este ascultat, şi să meargă să o ţină în biserică singur. Cine răspunde dacă a fost o singură persoană infestată acolo? Să sperăm că se vor lua măsuri! Pe lângă amenzi, trebuie identificaţi toţi cei care au participat la slujbă şi plasaţi în carantină 14 zile!”, este de părere Bogdan Ţigaret, unul dintre cei care au postat astfel de poze pe Facebook. 

În cea mai mare parte, internauţii condamnă Biserica Ortodoxă şi pe preoţii care nu le recomandă oamenilor să respecte regulile, să asculte slujba de acasă şi să nu se pună pe ei în pericol şi nici pe semenii lor. 

„Ăsta-i preludiul unui dezastru care va cutremura toată societatea românească!”

„Ar trebui închişi acolo pentru o lună. Să se sature odată, că prea le place”, susţin mulţi dintre internauţi consternaţi de ce se întâmplă în realitate. 

„Din păcate românii sunt "şmecheri " până nu va ieşi armata pe stradă, nu se va rezolva nimic.”, ori „Trebuia de la ora 7 poliţia să fie la uşa bisericii şi cum veneau să le dea amendă. Toate autorităţile se roagă de populaţie să stea în casă şi ăştia nu pricep. Armata şi poliţia, pe străzi!” sau „Ăsta-i preludiul unui dezastru care va cutremura toată societatea românească! Incredibil, atâta indolenţă este doar în România”, sunt doar câteva dintre comentariile de pe Facebook împotriva celor care prin inconştienţă nu fac altceva decât să propage virusul.

„Este timpul să conştientizăm că trebuie să stăm în casă. Papa a umblat pe străzi singur şi s-a rugat pentru însănătoşirea credincioşilor. Mie nu imi vine să cred. Şi majoritatea în vârstă - cei mai expuşi la acest virus nemilos” spun alţii adăugând: „Măcar de aveau măşti!”. 

    

Apărătorii bisericii susţin: „Majoritatea se luptă acum spre a agonisi faină şi ulei”

Există şi comentarii din partea celor care lucrează în biserici prin care se explică faptul că nu este vorba despre o situaţie generală şi că în astfel de cazuri vina aparţine în general mai degrabă enoriaşilor decât preoţilor: „Zilele acestea foarte puţini încalcă regulile spre a merge la Biserică. Aceia au probleme adevărate şi se roagă, de ce să râdem de ei... Majoritatea se luptă acum spre a agonisi faină şi ulei, nu fapte bune, plus unii se alimentează pentru specula din viitor... Sunt convins că li s-a explicat tot ce spui de către preot, să stea răsfiraţi, să poarte o mască, un batic la gură, ceva de protecţie. Dar vezi, şi fac aşa ceva? Nu par din poză mai mult de 30 şi limita era de 50 săptămâna asta, dar, repet, în înghesuielile din supermarket a plecat în toată ţara, la biserică nu vin nici 5 la sută din cei care au golit rafturile” susţine un preot.

„De săptămâna viitoare, slujba se va face doar în biserică, cu uşile inchise. Caz concret azi - sunt cântăreţ la o parohie - dupa slujba de afară şi predica părintelui, in care a spus că săptămâna viitoare slujba se face în biserică doar de el şi mine, oamenii au intrebat: ”şi nu se ţine slujba?”. Ca dovadă a atenţiei la predică!”, a completat un alt angajat.

Există însă şi biserici care au ţinut cont de recomandări şi de vremurile pe care le trăim: „Noi am fost la Govora, la mănăstire şi era închis! Doar preotul cu maicile ţineau slujba! Tare teamă îmi este de sărbătorile pascale, dar să sperăm că totul o să treacă până atunci. Dacă nu o să treacă îmi este teamă de reacţia credincioşilor români în zilele acelea”..

În timp ce enoriaşii erau la biserică, megafoanele poliţiei: „Stai acasă”

După ce scandalul a izbucnit în online, bisericile au fost vizitate şi de poliţişti care le-au recomandat oamenilor să stea la distanţă unii de ceilalţi şi să meargă acasă. 

De câteva zile, prin Râmnicu Vâlcea, pe maşinile poliţiştilor locali s-a instalat un sistem audio care difuzează permanent anunţul: „Primăria vă roagă să staţi acasă! Protejează viaţa ta şi a celorlalţi ! Stai acasă!”.

Mai mult administraţia locală a decis încă de vineri, 20 martie, să sigileze locurile de joacă şi să interzică accesul în acestea, dar şi în parcuri, zonele de relaxare sau de agrement, cu menţiunea că nerespectarea măsurilor impuse va fi sancţionată ca atare. „Se interzice, de asemenea, activitatea de pescuit sportiv şi de agrement de pe lacurile din administrarea Municipiului Râmnicu Vâlcea. Totodată, ETA SA îşi va restrânge activitatea de transport de călători doar la cursele destinate transportului salariaţilor unităţilor economice la intrarea şi ieşirea din schimburi, precum şi la cele contractate, în acelaşi scop, cu agenţi economici locali, toate celelalte curse fiind anulate”, au transmis reprezentanţii administraţiei locale care au cerut asociaţiilor de proprietari/locatari din municipiu să desfăşoare activităţi de dezinfectare cu substanţe avizate a tuturor spaţiilor comune din condominiile pe care le administrează - scări de acces, scara interioară, alte spaţii comune frecventate de locatari.

„Toţi cei prezenţi la această şedinţă au fost de acord că măsurile de distanţare socială - între care se numără deciziile luate prin HCLSU nr. 3/20.03.2020 - sunt cele mai eficiente în lupta cu epidemia de coronavirus”. 

Am solicitat un punct de vedere şi Arhiepiscopiei Râmnicului, dar până la ora publicării acestui material nu a venit. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite