Film de groază în Vâlcea: un fost puşcăriaş şi-a luat la goană vecinii cu toporul. Bărbatul fusese închis pentru omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat ce a a fost eliberat din Penitenciarul Colibaşi, un fost puşcăriaş a început să trimită scrisori de ameninţare pe adresa Primăriei Stoeneşti şi să-şi terorizeze vecinii. În august, criminalul a alergat cu toporul o bătrână în vârstă de 68 de ani, dar judecătorii l-au lăsat în libertate.

Imediat ce a a fost eliberat din Penitenciarul Colibaşi, fostul puşcăriaş a început să trimită scrisori de ameninţare pe adresa Primăriei Stoneneşti şi să-şi terorizeze vecinii. În august, criminalul a alergat cu toporul o bătrână în vârstă de 68 de ani, dar judecătorii l-au lăsat în libertate.

Vâlceanul care a băgat spaima-n în localnicii din Stoeneşti a fost eliberat din Penitenciarul Colibaşi în 2015, după ce a executat o pedeapsă de aproape 20 de ani de închisoare. Acesta a fost trimis în spatele gratiilor pentru că şi-a ucis unchiul în stradă, ziua în amiaza mare. Pe perioada cât a stat în spatele gratiilor, vâlceanul obişnuia să sune la Primăria Stoeneşti ori să trimită scrisori pe adresa instituţiei, pentru a-I ameninţa cu moartea pe funcţionarii publici. Bărbatul şi-a păstrat aceeste obiceiuri şi după ce a fost eliberat din puşcărie, pe adresa primăriei fiind trimise scrisori de zeci de pagini, în care fostul deţinut repetă cu obstinaţie verbul “a omorî”. 

  “Am primit pe adresa primăriei zeci de scrisori de amenintare, unele dintre ele au şi câte 14 pagini. Îngrijorător e faptul că în fiecare scrisoare apare cuvântul “omor” de zeci de ori. Am anunţat organele competente, procurorii au venit şi au luat toate scrisorile de ameninţare. Au trecut două luni şi jumătate de când au fost ridicate probele, dar nu s-a luat nicio măsură faţă de acest bărbat“, se plânge primarul Gheorghe Dumbravă. 

  

Un bătrân de 75 de ani, duşmanul de moarte al fostului deţinut

Pe lângă funcţionarii publici din Primăria Stoeneşti,  şi Constantin Ungureanu- un bătrân de 75 de ani din localitate- a devenit duşmanul de moarte al fostului puşcăriaş. Bătrânul nu mai poate ieşi din curte din vara acestui an, de când vecinul său abia ieşit din închisoare i-a închis cu lemne calea de acces, pe motiv  că palma de pământ îi aparţine şi că membrii Consiliului Local Stoeneşti au trecut ilegal drumul în domeniul public, în anul 1997. 

Constantin Ungureanu a depus plângeri la Prefectură, Poliţie şi Primărie, dar autorităţile nu au reuşit nici până în prezent să deblocheze drumul. Mai mult, bătrânul se teme acum şi pentru viaţa sa, mai ales că în urmă cu câţiva ani a mai fost atacat în propria locuinţă, dar de catre de un alt localnic. 

“Să ştiţi că toată lumea e terorizată de acest individ. Oamenii nu mai pot de frica lui şi puţini sunt cei care au curaj să treacă pe lângă el, mai ales că niciodată nu pleacă de acasă fără topor. A ameninţat cu moartea mai mulţi vecini, iar în vară a vrut să omoare o femeie, a alergat-o cu toporul. Atunci am depus plângere mai mulţi, dar nu s-a luat nicio măsură, judecătorii l-au trimis acasă sub control judiciar. Vă spun sincer că mi-e frică să dorm în casa mea. Noaptea, la fiecare mişcare, la fiecare zgomot, intru în alertă. Am făcut plângeri peste tot, nimeni nu mă ajută. Acest drum e făcut de bunicii mei şi nu există niciun act de proprietate din care să rezulte că a aparţinut vreodată familiei lui

Constantin Ungureanu, localnic.  

image

Primarul Gheorghe Dumbravă: „Trăim sub teroare!”

Primarul Gheorghe Dumbravă susţine că primeşte zilnic telefoane de la localnici care se plâng că au fost ameninţaţi de bărbat, dar că nu ştie cum să mai rezolve problema, mai ales că nu a primit vreun răspuns nici în cazul scrisorilor de ameninţare expediate de criminal. Mai mult, alesul local este obligat să dea declaraţii peste declaraţii la Parchet despre drumul de acces pe care fostul deţinut l-a revendicat şi în instanţă. 

„Vă spun sincer că sunt neputincios, în calitate de primar nu găsesc soluţia pentru rezolvarea acestui caz. Am cerut sprijin tuturor organelor abilitate, dar până acum nu s-a întâmplat nimic. Trăim sub teroare, zilnic primesc câte şapte sau opt telefoane de la localnici care se plâng că au fost ameninţaţi, dar nu ştiu ce să le răspund. Probabil se va ajunge în situaţia ca cineva să moară

Gheorghe Dumbrava, primar Stoenesti.

Pe lângă ameninţările cu moartea, funcţionarii publici, consilierii locali  şi primarul din Stoeneşti sunt nevoiţi să petreacă ore întregi pe holurile Judecătoriei Horezu, pentru că fostul puşcăriaş i-a dat în judecată, nemulţumit că drumul de acces pe care-l revendică a fost trecut în domeniul public. Mai mult,bărbatul cere şi despăgubiri de zece milioane de euro de la cei pe care i-a acţionat în judecată. 

image

Gheorghe Dumbrava, primar Stoenesti. Foto Timpul de Valcea

Judecătorii îl vor acasă, dar sub tratament

La începutul lunii august, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea anunţa reţinerea pentru 24 de ore a fostului puşcăriaş din Stoeneşti: “pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în localitate şi înlăturarea sentimentului de temere în cadrul comunităţii faţă de C. Nicolae s-a luat măsura reţinerii pe o perioada de 24 de ore, urmând ca suspectul să fie prezentat instanţei de judecată  în vederea luării măsurii de arestare preventivă”. 

După expirarea celor 24 de ore, bărbatul nu a fost arestat preventiv, întrucât judecătorii din Horezu nu au considerat că fostul puşcăriaş reprezintă un pericol public, respingând propunerea procurorilor. 

Abia în data de 19 august, după ce procurorii au atacat hotărârea Judecătoriei Horezu, Tribunalul Vâlcea a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a vâlceanului. Din păcate, judecătorii au respins cererea de prelungire a mandatului de arestare preventivă în luna septembrie a acestui an. Aceştia nu au luat în calcul nici măcar cererea procurorului de a-l plasa pe bărbat în arest la domiciliu. 
 

La începutul lunii octombrie, după ce bărbatul a fost eliberat din arestul preventiv, instanţa a admis o singură propunere făcută de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea: aceea de a-l supune pe fostul deţinut la o expertiză medico-legală la Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”. 

“Instanta admite propunerea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, de luare faţă de inculpatul Cumpănaşu Nicolae a măsurii obligării provizorii la tratament medical. În baza art. 246 alin. (8) Cod procedură penală, dispune obligarea provizorie la tratament medical a inculpatului Cumpănaşu Nicolae. (…) obligă pe inculpatul Cumpănaşu Nicolae să urmeze în mod regulat tratamentul medical prescris de un medic de specialitate, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol. (…) dispune efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la inculpat, la nivelul Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici Bucureşti”, se arată în încheiere.   

Fostul deţinut a considerat nedreaptă această hotărâre şi a depus rapid o contestaţie, dar magistraţii şi-au menţinut decizia şi aşteaptă acum raportul medico-legal. 

Dincolo de faptul că bărbatul este liber să mai omoare oricând un om nevinovat, statul a rămas şi bun de plată. Onorariul avocatului din oficiu care l-a reprezentat pe fostul deţinut în august şi septembrie, când procurorii au cerut arestarea preventivă, va fi plătit de statul român. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite