Feriţi-vă de şarlatani! Ce tehnici folosesc pentru a-i lăsa fără bani pe românii de bună-credinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii atrag atenţi că escrocii şi-au diversificat tehnicile, iar în ultima vreme folosesc tot felul de subterfugii pentru a-i păcălii de românii de bună-credinţă.

Nu vă bucuraţi prea tare atunci când primiţi un mesaj prin care sunteţi  anunţaţi că puteţi câştiga un autoturism sau o sumă de bani, căci riscaţi să deveniţi victimele unor şarlatani, atenţionează poliţiştii. 

Printre metodele folosite de şarlatani în ultima vreme se numără următoarele:

- trimiterea de mesaje de tip text (sms), în cadrul reţelelor mobil.

Persoana care recepţionează mesajul este anunţată că a câştigat un autoturism, fiindu-i oferit şi un cod unic de înregistrare, şi este invitată să sune la un anumit număr, unde trebuie să comunice numărul unic pentru a fi validat ca şi câştigător, însă trebuie să achite o taxă de curierat în valoare de 150 Euro.

- trimiterea de e-mail-uri la prin care potenţialele victime sunt informate că pot câştiga suma de 1.000.000 lei. 

Adresa de e-mail conţine o listă de 5 persoane cu adresele complete, precum şi un set de instrucţiuni pentru a intra în posesia premiului. Pentru câştigarea premiului, cel desemnat câştigător trebuie să trimită pe adresa primei persoane din cele 5 un plic sigilat cu suma de 10 lei, urmând ca e-mail-ul său să îl trimită la alte 10 persoane din adresa de e-mail.

- potenţiala victimă este anunţată la telefon că a câştigat diferite produse, câştig condiţionat de transmiterea a 10 coduri de cartele a 10 dolari fiecare;

- trimiterea de mesaje de tip text (sms) în cadrul reţelelor mobile, cu promisiunea făcută potenţialei victime, că va primi un premiu de 3000 Euro dacă va cumpăra cartele preplătite de telefonie mobilă în valoare de 30 Euro şi va comunica seriile şi numerele de cod ale cartelelor;

- infractorii sună potenţialele victime şi se prezintă drept angajaţi ai societăţilor de telefonie mobilă, cerându-le  abonaţilor, pe diverse motive, să tasteze coduri pe telefonul mobil pentru a anula factura care a fost greşit încărcată sau pentru a remedia o defecţiune

După tastarea acestor coduri, părţile vătămate primesc mesaj de la operator că, de fapt, au încărcat cartele telefonice cu diferite sume de bani. În unele cazuri autorii cunosc datele personale ale abonaţilor, seria şi nr. de B.I./C.I., codul numeric personal, precum şi numărul de abonamente deţinute de păgubiţi.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraudă,  poliţiştii îi sfătuiesc pe cetăţenii să nu ia în considerare mesajele în care sunt anunţaţi că au fost desemnaţi câştigătorii unui concurs ori sondaj, să nu furnizeze date confidenţiale prin telefon sau e-mail  şi să nu accepte să trimită bani unor necunoscuţi. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite