Femei celebre care au scris istorie şi care au influenţat viaţa a milioane de oameni, de la Ioana d`Arc la Maica Tereza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au lăsat o amprentă adâncă în memoria colectivă a omenirii, fiecare dintre ele reuşind într-un fel sau altul să scrie istoria. „Adevărul“ vă prezintă astăzi opt femei care, prin acţiunile lor, au influenţat viaţa a milioane de oameni.

Teodora, dansatoarea la circ care a ajuns împărăteasă

Născută în familia unui paznic la circ în jurul anului 497, în Constantinopol, Teodora a fost una dintre cele mai controversate figuri feminine din istoria omenirii. După decesul tatălui său, Teodora şi-a câştigat existenţa, o perioadă de timp, ca dansatoarea la circ. Viitoarea împărăteasă a experimentat apoi viaţa de actriţă, iar în cele din urmă a ajuns în situaţia de a practica prostituţia.  

După o relaţie eşuată cu un guvernator, Teodora ajunge amanta lui Iustinian, moştenitorul tronului Imperiului Bizantin, cel care avea să-i devină mai tîrziu soţ. Teodora se face remarcată în timpul răscoalei din anul 532 d.Hr., revoltă cunoscută sub denumirea de NIKA, când refuză să părăsească capitala deşi un sfert din oraş fusese incendiat de răsculaţi. Împărăteasa a devenit ulterior o protectoare a moralei, întărind căsătoria şi trimiţându-le la mânăstire pe locatarele caselor de toleranţă din Constantinopol. 

Ioana D’Arc, eroina Franţei

Potrivit legendei, Ioana D’Arc sau “Fecioara din Orleans” a participat la eliberarea zonelor acaparate de englezi în timpul expediţiilor militare din Franţa, de la începutul secolului al XV-lea. În 1425, pe când avea doar 13 ani, Ioana D’ Arc povestea unor apropiaţi că aude “voci” care îi comandă să meargă în oraşul Bourges şi să salveze regatul. Patru ani mai târziu, tânăra ajunge în faţa regelui Franţei, căruia îi împărtăşeşte secretul său privitor la vocile care o mână în luptă.

Carol al VII-lea decide să-I dea o şansă Ioanei D’Arc şi îi pune la dispoziţie o mică armată, în fruntea căreia  tânăra obţine o primă victorie: eliberarea oraşului Orleans. Ulterior, fortăreţele ridicate de englezi pe teritoriul Franţei au cedat una câte una, dar Ioana D’Arc cade în mâinile englezilor şi sfârşeşte prin a fi arsă pe rug. Istoricii opinează, însă, că “Fecioara din Orleans” nu a luat participat la războiul dintre francezi şi englezi şi că legenda Ioanei D’Arc ar fi apărut la începutul secolului al XX-lea. 

Ioana D’Arc. Foto interactivia.ro

valcea

Maria Tereza, împărăteasa care i-a obligat pe romi să plătească impozite

Maria Tereza a preluat coroana Sfântului Imperiu Roman în 1740, pe când avea doar 23 de ani. Timp de 40 de ani (1740-1780), Maria Tereza a Austriei a condus cu mână de fier destinul imperiului, impunând o serie de reforme, printre care abolirea torturii, limitarea puterii nobilimii sau îmbunătăţirea condiţiei ţăranilor. Maria Tereza este cunoscută şi ca urmare a politicii de asimilare a populaţiei de etnie romă, împărăteasa emiţând mai multe decrete prin care, în aparenţă, a vrut doar să-I oblige pe romi să plătească taxe şi impozite. Împărăteasa Austriei este cunoscută şi pentru viaţa amoroasă tumultuoasă, în urma căreia a avut 16 copii, din care 11 fete şi cinci băieţi. 

maria tereza

Elena Rosetti, prima doamnă a României

Considerată una dintre cele mai puternice femei din istoria României, Elena Rosetti a fost femeia din spatele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe care l-a sprijinit necondiţionat, în ciuda aventurilor extraconjugale pe care acesta le-a avut. Elena Rosetti se remarcă în timpul Revoluţie Paşoptiste din 1848, când îi salvează pe revoluţionarii care trebuiau exilaţi în Turcia. Potrivit istoricilor, aceasta i-a îmbătat pe vâslaşi care, în loc să se îndrepte spre malul turcesc, îi lasă pe revoluţionari pe malul românesc.

Elena Rosetti a fost alături de revoluţionari în toate deplasările prin Braşov, Cernăuţi sau Paris. După momentul 1859, prima doamnă a României este nevoită să se retragă, din cauza infidelităţii domnitorului Cuza, la Paris. Datorită prieteniei cu Eugenia, soţia împăratului Napoleon al III-lea, Elena Rosetti reuşeşte să sprijine autonomia statului român. Din dragoste pentru Alexandru Ioan Cuza, Elena Rosetti ajunge să-I adopte pe cei doi copii pe care domnitorul i-a avut din relaţia extraconjugală cu Maria Obrenovici.

Regina Maria, rol decisiv în făurirea României Mari

Maria Alexandra Victoria de Saxa Coburg s-a născut în 1875 în Comitatul Kent. Nepoata reginei Victoria a Marii Britaniei ajunge în România în urma căsătoriei cu Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, principele moştenitor al tronului României. 

Primul contact cu România, în 1893, i-a lăsat un gust amar principesei, deşi ea însăşi a povestit că a fost primită cu urale de români. În ciuda neînţelegerilor cu soţul său, care era îndrăgostit de o altă femeie, principesa a reuşit să se integreze în peisajul autohton şi să se facă iubită de popor. În 1914, Maria Alexandra Victoria de Saxa Coburg devine a doua regină a României, iar aportul său în istoria ţării este unul hotărâtor, mai ales în timpul Primului Război Mondial, când regina a avut ocazia să iasă la rampă şi să-şi dovedească calităţile de om politic. Diplomat desăvârşit, aceasta a militat pentru recunoaşterea internaţională a statului român reîntregit. În 1919, regina Maria sau „mama răniţilor”- cum era numită de popor- are o întrevedere cu ministrul francez Clemenceau în urma căreia se înfăptuieşte România Mare. 

Eva Peron, cea mai iubită femeie din America de Sud

Fiica nelegitimă a unui proprietar de terenuri extrem de bogat din Argentina, Eva Peron a ajuns la doar 15 ani ajunge în capitala Argentinei unde reuşeşte să se întreţină doar după ce se angajează în cluburile de noapte. Îşi cunoaşte soţul, pe Juan Domnigo Peron, în 1944, cu ocazia unui eveniment dedicate strângerii de fonduri pentru victimele unui cutremur. Un an mai târziu,

Peron este forţat să demisioneze din funcţia de subsecretar de stat şi ministru de Război, dar Eva reuşeşte să-l repună în funcţie. Folosindu-se de popularitatea sa de vedetă radio, aceasta stârneşte o grevă generală, sugerându-le sărmanilor că Juan Domnigo Peron este apărătorul lor. În 1946, Person a fost ales preşedintele, iar în Argentina a fost instaurată dictatura totală. În calitate de Primă Doamnă, Eva Peron se remarcă prin campanile de ajutorare a copiilor săraci şi datorită promovării legii care garantează drepturile civile ale femeilor din ţara sa.   

Indira Gandhi, eroina Indiei

Indira Gandhi s-a făcut remarcată încă de la vârsta de 12 ani, când a organizat o brigadă de copii care strângea informaţii despre activităţile armatei Marii Britanii. Absolventă a prestigiosei Universităţi Oxford, Indira Gandhi s-a implicat activ în viaţa politică şi socială din ţara sa, militând pentru eliberarea naţională. Acuzată de englezi de activitate subversivă, tânăra a petrecut 13 luni în spatele gratiilor. După declararea independenţei Indiei, în 1947, Indira Gandhi devine consiliera pe probleme interne a prim-ministrului şi se implică în rezolvarea conflictului chinezo-indian. În 1964, Indiha Gandhi a fost numită ministru al Informaţiei, iar zece ani ami târziu obţine prima armă nucleară pentru ţara sa. Indira Gandhi are parte de un sfârşit tragic, ea fiind asasinată în 1984 de către trei membri din garda personală, în timp ce se deplasa spre birou.

Maica Tereza

S-a născut în Macedonia, în 1910, şi a îmbrăţişat viaţa monahală pe când avea doar 18 ani. În perioada 1929-1946, Maica Tereza a predate geografia şi catehismul la un colegiu din Calcutta rezervat indiencelor din familii nobile. Sărăcia de pe străzile oraşului Indian a determinat-o pe călugăriţă să se dedice îngrijirii copiilor sărmani. La mijlocul secolului trecut, Maica Tereza înfiinţează, prin intermediul Congregaţiei Surorilor Misionare, mai multe şcoli pentru săraci, orfelinate, clinici ambulante, centre de îngrijire a bătrânilor şi a leproşilor. De-a lungul vieţii, Maica Tereza a fost distinsă cu mai multe premii, printre care şi Premiul Nobel pentru pace. 

Acest articol se bazează pe descrieri şi informaţii din volumul “Femei Celebre”, mica encicplopedie, autor Arina Avram. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite