Explozia cazurilor de COVID - 19 combătută cu mesaje RoAlert. Secţie de chirurgie, închisă din cauza a zeci de pacienţi şi angajaţi infectaţi

Explozia cazurilor de COVID - 19 combătută cu mesaje RoAlert. Secţie de chirurgie, închisă din cauza a zeci de pacienţi şi angajaţi infectaţi

Vâlcea, în topul judeţelor cu cea mai mare rată de incidenţă a infecţiilor cu SARS - CoV-2 Foto Adevărul

În ciuda restricţiilor dure impuse în zeci de localităţi ce însumează un sfert din judeţ, în Vâlcea situaţia privind pandemia este alarmantă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vâlcea rămâne în continuare în topul judeţelor cu cea mai mare rată de incidenţă a cazurilor de infectare cu SARS – CoV-2 din ţară. Practic se află pe acelaşi loc cu judeţul Alba, imediat după Bucureşti – unde coeficientul infectărilor cumulate în ultimele 14 zile, raportate la mia de locuitori, este de 2,28, faţă de 1,98 în Vâlcea şi Alba. 
 
În ultimele zile, numărul de infectări a crescut exponenţial. Dacă joi, 8 octombrie, spre exemplu, se raportau 95 de noi îmbolnăviri şi alte 21 de cazuri pozitive reconfirmate, vineri, 9 octombrie – numărul cazurilor noi se ridica la 147, la care se adăugau încă 11 reconfirmate.
 
Secţia de Chirurgie Generală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost închisă pentru 14 zile după ce 27 de persoane, pacienţi şi angajaţi, au fost confirmate pozitiv cu SARS - CoV-2. Dintre acestea 12 sunt asistente şi infirmiere.
 
Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a demarat o anchetă epidemiologică pentru a se descoperi alte persoane care trebuie testate, izolate sau carantinate.
 
Pentru pacienţii care aveau nevoie de tratament de specialitate s-a luat decizia de a fi redirecţionaţi către alte spitale din judeţ. 
 
Având în vedere că nici un pacient nu este internat fără un test de COVID – 19, se bănuieşte că virusul a fost adus pe secţie de către personal. 
 
Nu este pentru prima dată, de la declanşarea pandemiei, când o secţie a Spitalului Judeţean se închide în urma unui focar de COVID – 19. Prima dată, în luna aprilie, s-a închis Secţia Oftalmologie, după ce asistenta - şefă a contactat boala. Apoi, în luna august, s-a închis şi Secţia Cardiologie, pentru că patru angajaţi şi nouă pacienţi au fost diagnosticaţi cu SARS – CoV-2. În aceeaşi lună, au mai fost confirmaţi pozitiv încă nouă angajaţi din cadrul Secţiei Oncologie, motiv pentru care şi această secţie s-a închis timp de două săptămâni.
 
În contextul creşterii ratei incidenţei cazurilor de infectare cu SARS - CoV-2, la fel ca în alte zone nevralgice ale ţării, şi la Vâlcea a fost transmis populaţiei un mesaj prin RoAlert prin care sunt reamintite măsurile sanitare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
 
Mesajul RoAlert pentru vâlceni Foto Adevărul
 
„Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică, pe teritoriul judeţului Vâlcea au fost confirmate, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 2.870 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS - CoV-2”, au precizat reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
 
Tot până acum, 40 dintre persoanele diagnosticate pozitiv au decedat. 
 
Vineri, 9 octombrie, în spitalele din Vâlcea erau internate doar 126 de persoane, restul fiind externate pe propria răspundere, dar în carantină, la domiciliu.
 
Dintre persoanele internate, cele mai multe prezintă în continuare forme medii ale bolii – o constantă în ultimele săptămâni – 78 mai precis, 8 sunt în Secţia ATI, iar restul sunt asimptomatice. 
 
La nivelul întregului judeţ sunt acum active 19 focare de SARS - CoV-2: în unităţi sanitare, la agenţi economici, dar şi în cadrul instituţiilor publice.
 
În mediul online, circulă informaţii, neoficiale, potrivit cărora un alt focar se înregistrează la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) Vâlcea, unde opt angajaţi s-ar fi îmbolnăvit în urma pregătirilor pentru alegerile din 27 septembrie.
 
În doar 24 de ore, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a emis 89 de decizii de izolare şi 88 de decizii de carantină. Peste 1.100 de persoane se află în acest moment carantinate sau în izolare în Vâlcea. 
 
„Vă aducem la cunoştinţă că, începând cu data de 30.09.2020, este operational un Call-center cu nr. de telefon 021.414. 4450, de luni – joi 8:00- 16:30; vineri 8:00 – 14:00, la care puteţi obţine informaţii despre COVID-19. Rămân valabile şi numerele de telefon 0758.061.438; 0751.209.420 şi 0250.747.720, la care, de asemenea, puteţi suna pentru a afla informaţii despre infecţia cu SARS-CoV-2”, au precizat autorităţile.
 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dat publicităţii situaţia incidenţei cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 pe localităţi, din care reiese că patru comune în acest moment ar putea fi oricând carantinate, având în vedere că au mai mult de trei cazuri de infectare la mia de locuitori: Drăgoeşti (6,21), Stoeneşti (4,46)  Milcoiu (4,03) şi Păuşeşti – Măglaşi (3,32). 
 
Rata de incidenţă a infectărilor cu SARS - CoV-2 în localităţile din Vâlcea, Foto Adevărul
 
Reşedinţa de judeţ - Râmnicu Vâlcea - se apropie de pragul de trei îmbolnăviri la mia de locuitori. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a luat vineri, 9 octombrie, decizia de a interzice picnicurile în locurile amenajate şi de a dezinfecta spaţiile publice aglomerate „în special locurile de joacă pentru copii şi zonele de fitness urban, prin intermediul unei societăţi autorizate”.
 
Reamintim că în Vâlcea în 25 de localităţi au fost impuse o serie de restricţii, printre care purtarea obligatorie a măştii de protecţie inclusiv în spaţiile deschise, interzicerea nunţilor şi pomenilor, reducerea activităţii restaurantelor şi cafenelelor la o treime, închiderea cinematografelor, a jocurilor de noroc etc..
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările