EXCLUSIV Dispariţia misterioasă a unui copil dintr-un spital din România. Mama a aflat după 11 ani că bebeluşul abandonat nu a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul uneia dintre cele mai bizare dispariţii se află în cercetarea Poliţiei Vâlcea de şase ani, chiar dacă fapta s-a petrecut în urmă cu 17 ani. Interesant este şi cum a aflat mama că bebeluşul abandonat în spital a supravieţuit, dar a dispărut fără urmă, la scurt timp, de unde îl lăsase.

GALERIE FOTO 

Lucian Alexe ar putea fi numit „copilul fără chip“ pentru că nimeni nu are habar cum ar arăta acum, nici măcar părinţii săi. Toată lumea este convinsă însă că el trăieşte, chiar dacă nu se mai ştie nimic despre el de când s-a născut.

În plus, există indicii că poartă un alt nume, deşi certificatul de naştere a dispărut odată cu copilul. El a fost abandonat de mamă în spital, la scurt timp după naştere, în urmă cu 17 ani, iar de atunci este dispărut fără urmă.

Până în 2013, mama a trăit cu convingerea că băieţelul ei a murit în unitatea spitalicească unde îl lăsase. Din acel an însă cazul este înregistrat ca dispariţie la Inspectoratul de Poliţie Vâlcea. 

Cum a aflat că bebeluşul nu e mort

În 2002, o minoră şi-a abandonat copilul nou-născut în Spitalul Drăgăşani, nu înainte de a-l fi botezat Lucian Alexe. A pus certificatul de naştere lângă bebeluş şi a plecat acasă. 

Unsprezece ani mai târziu, tânăra care, între timp, îşi întemeiase o familie şi avea doi copii, a mers la Evidenţa Populaţiei să-şi schimbe buletinul, iar printre actele depuse la dosar, personalul i-a cerut şi certificatele de naştere ale copiilor. Fără să bănuiască ce se va întâmpla, femeia s-a prezentat cu cele două certificate de naştere ale copiilor rezultaţi din mariajul său. Angajaţii i-au cerut însă şi cel de-al treilea certificat al copilului născut în tinereţe. Acesta a fost momentul care avea să declanşeze cercetările într-una din cele mai enigmatice dispariţii din România. 

Obligată să-şi abandoneze copilul

În judeţul Vâlcea există două cazuri de dispariţii fără urmă, nerezolvate de ani de zile: cel al bebeluşului abandonat în spital şi cel al unei fetiţe din Berbeşti, Elvira Loredana Ghioca, care a dispărut pe când avea doar 9 ani şi despre care nu se mai ştie nimic de 12 ani. Ofiţerul de caz, în ambele dosare, comisarul de poliţie Nicoleta Viorel, din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, a povestit pentru Adevărul detaliile legate de misterioasele dispariţii la care lucrează de ani de zile şi poveştile din spatele lor.

În 2002, Elena, o adolescentă de 16 ani, din comuna vâlceană Grădiştea, a rămas gravidă. Mama copilei a insistat ca aceasta să renunţe la sarcină, spunându-i clar că nu va accepta niciodată copilul, iar în cele din urmă a convins-o să-l abandoneze.

Bebeluşul, părăsit în Spitalul Drăgăşani, botezat de o asistentă de la UPU

„Fata a rămas gravidă la aproape 17 ani. Mama ei, ca să nu se facă de râs în comună, a dus-o să nască în Slatina, judeţul Olt. Copila a născut acolo, iar după naştere, pentru că fata avea domiciliul în Grădiştea, a fost trimisă cu tot cu copil, cu salvarea, la Spitalul Drăgăşani. Bebeluşul este botezat la câteva zile de către o asistentă de la Primiri Urgenţe. Fata a vrut să plece acasă cu copilul, însă mama nu a vrut să o ia. Atunci, ea şi-a lăsat copilul în spital, cu certificatul de naştere pe piept”, a povestit reporterului „Adevărul” cms. de poliţie Nicoleta Viorel. 

image

Minciuna cu care a trăit 11 ani: „Să ştii că a murit copilul tău”

După un timp, aşa cum reiese din cercetările ulterioare, mama i-a spus fiicei: „Să ştii că a murit copilul tău. Că uite, de la spital au sunat la Primăria Grădiştea şi m-a anunţat, nu ştiu cine, că a murit copilul. I-a dat şi de pomană - biscuiţi şi un costumaş. Cel puţin aşa a spus mama, nu ştiu cât este de adevărat”, povesteşte ofiţerul de caz. 

Până în 2013, Elena a trăit cu gândul că primul ei copil a murit, după cum a mărturisit. Şocul a fost imens în momentul în care a fost nevoită să-şi schimbe cartea de identitate care expirase şi când a aflat că trăise în minciună. 

La Evidenţa Populaţiei i se cere şi certificatul de naştere al copilului născut în 2002

„În 2013, o doamnă, Elena, se duce să-şi schimbe buletinul, fiindcă îi expira. Când ajunge la Evidenţa Populaţiei, la Berbeşti, i se cer şi certificatele de naştere ale copiilor. Femeia, fiind căsătorită şi având doi copii, duce două certificate de naştere. Colegul meu, verificând pe Evidenţa Populaţiei, îi spune: «Doamnă, mai e un copil, făcut prin 2002». Contrariată, femeia îi spune: «Nu, domnule, că mie mi-a murit copilul acela!» «Păi, nu, că dacă ar fi murit, nu ar mai fi apărut în Evidenţa Populaţiei, apărea radiat CNP-ul», îi spune colegul. Şi de aici, ca să poată să i se elibereze buletinul, femeia este trimisă să sesizeze dispariţia la Poliţia Drăgăşani”, explică poliţista de la Investigaţii Criminale. 

În 2013, obligată, femeia anunţă dispariţia copilului, iar în acel moment începe o anchetă demnă de „Dosarele X Files”, care pleacă de la protagonişti - mamă şi fiică - şi se opreşte la Spitalul Drăgăşani, locul din care a dispărut bebeluşul în condiţii extrem de suspecte. 

Potrivit poliţistei de caz, este audiat tot personal, inclusiv asistenta care a năşit copilul. Din păcate, în loc de răspunsuri, poliţiştii se afundă şi mai tare, în condiţiile în care unii dintre angajaţi, în loc să ajute la elucidarea cazului, ocolesc răspunsurile.

Este cazul asistentei de la Unitatea de Primiri Urgenţe, naşa bebeluşului, care spune: „Păi, am aflat că a plecat mă-sa, dar ce era să-i fac?”. „Doamnă, era o dată abandonat de mamă, dumneata erai naşă, al doilea părinte, l-ai abandonat şi dumneata? Dar, de ce l-aţi botezat aşa repede?”, o întreabă ofiţerul de caz. Răspunsul, puţin plauzibil, i-a pus pe gânduri pe oamenii legii: „Pentru că murea. Mi-a spus doctorul că moare”. „Doamnă, eraţi cadru medical. M-am uitat pe diagnosticul copilului, nu s-a pus problema nici un moment de deces. A fost născut la termen”, a fost reacţia ofiţerului de caz, povestită reporterului „Adevărul“.

Undeva, în foaia de observaţie a bebeluşului, scrie că a fost abandonat. „Era doctorul Roncea - medic curant, care, între timp, a decedat, iar în foaia de observaţie s-a găsit un bilet de ieşire din spital, completat doar cu numele copilului, potrivit legislaţiei de la momentul respectiv, astfel că nu apare şi numele persoanei care l-a luat. În schimb, biletul de externare este lângă foaia de observaţie, ceea ce este bizar, în condiţiile în care un om normal ar lua cu el documentul respectiv. Este o întreagă nebunie”, recunoaşte anchetatoarea.

image

Cadrele medicale audiate au declarat că „nu-şi mai aduc aminte” ce s-a întâmplat în urmă cu 11 ani. „Am ajuns până acolo încât să se spună - ce mai caută şi proştii ăştia de la Poliţie după atâţia ani? Păi, dacă acum ni s-a adus la cunoştinţă cazul...”, mărturiseşte cms. de Poliţie Nicoleta Viorel.

Potrivit aceleiaşi surse, bunica bebeluşului abandonat nu mai este în viaţă, iar o infirmieră de la spital care cunoştea cazul suferă de grave afecţiuni psihice. Poliţista a mai spus că o parte dintre documentele medicale din arhiva spitalului nu mai există.

Ca în toate cazurile, au existat mai multe piste care au fost cercetate de către poliţişti, însă niciuna nu i-a dus la obţinerea de probe concrete. Una dintre ipoteze, pe care încă se mai merge şi acum, este că micuţul a fost luat din spital de un cadru medical şi dat unei familii. „S-a mers la ginecolog şi probabil s-au obţinut acte că micuţul a fost născut acasă şi copilul are o altă identitate acum”, este de părere poliţista de la Investigaţii Criminale.

„A trebuit să verific fiecare mamă care a născut acasă în perioada aceea”

Ofiţerul de caz recunoaşte că este un dosar care a beneficiat de contribuţia mai multor poliţişti, printre care şi cei din Drăgăşani: „A fost o muncă titanică şi în acest dosar. Am cerut de la toţi colegii din ţară date. A trebuit să verific fiecare mamă care a născut acasă în perioada aceea, chiar şi cu o lună înainte şi care nu mai are acasă şi alţi copii născuţi înainte, şi să fie băieţi. Am verificat pe Evidenţa Populaţiei. Nu am găsit nimic, decât o femeie care mai avea şi alţi copii” Din păcate, ipoteza aceasta s-a oprit aici.

Anchetatorii sunt convinşi încă că cine a luat copilul a avut legătură cu personalul Spitalului Drăgăşani. Toate teoriile se învârt în jurul unui act medical: biletul de externare care arată că micuţul a ieşit din spital, dar nu apare şi numele celui care îl însoţea: „Cert este că nu a decedat în spital. Pentru că, aşa cum am găsit în foaia lui de observaţie că a fost abandonat, am găsit şi biletul de externare, analizele medicale şi tratamentul. Nu am găsit certificatul de naştere. Altfel, s-ar fi înregistrat şi decesul, lucru care nu s-a întâmplat”.

Lipsire de libertate, iniţial, apoi dispariţie

Iniţial, cazul a fost înregistrat ca lipsire de libertate: copilul fiind foarte mic nu-şi putea exprima voinţa - unde şi cu cine vrea să stea, ce să facă. Doar că, între timp „fapta s-a prescris”. Acum, există doar un dosar de dispariţie pe numele Lucian Alexe, pentru că nimeni nu ştie cum arăta sau cum arată: „Nu ştiu dacă tehnica noastră poate face un portret robot al cuiva despre care nu se ştie nimic despre trăsăturile fizice. Probabil, tot colegul de la Bihor, care se ocupă de portretele – robot, (Florin Lăzău - n.r.) sau la IGPR, unde există un poliţist pe care îl foloseşte şi FBI-ul, care face mulaje, Aurelian Bădulescu. Dar nu am garanţia că familia va fi de acord cu acest lucru”, mai spune ofiţerul de caz. 

„Da, copilul a dispărut din Spitalul de la Drăgăşani, în 2002. La alţi dispăruţi am măcar o imagine, dar în acest caz pe cine caut?”, se întreabă retoric cms. de Poliţie Nicoleta Viorel.

Abandonul bebeluşului Lucian Alexe s-a înregistrat la data de 7 mai 2002, iar Poliţia a fost sesizată despre dispariţia copilului abia în 2013, de când există un dosar în lucru la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Vâlcea, acesta fiind cel mai deosebit caz aflat în lucru la Compartimentul „Dispăruţi - copii”. Acum, Lucian ar avea 17 ani. Cu toate acestea, cms. Nicoleta Viorel - crede cu tărie că odată, cândva „acest copil va afla că el nu provine din familia în care se află“. „Adevărul iese întotdeauna la iveală”, este convingerea ofiţerului de caz.

Până la ora transmiterii acestui material, reprezentanţii Spitalului din Drăgăşani nu au putut fi contactaţi la niciunul dintre numerele de telefon de pe site-ul unităţii spitaliceşti.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite