Eroi de profesie. Scafandrii au sărit în Olt şi au salvat o asistentă medicală care a vrut să se sinucidă

Eroi de profesie. Scafandrii  au sărit în Olt şi au salvat o asistentă medicală care a vrut să se sinucidă

Fraţii Marian şi Cătălin Nae, pompierii scafandrii care au salvat viata unei femei care s-a aruncat in Olt

Doi dintre salvatori erau fraţi şi lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, iar cel de-al treilea, tot pompier, la o unitate din Bucureşti.

Fraţii Marian şi Cătălin Nae, din Ioneşti-Vâlcea, scafandrii la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, împreună cu un prieten de-al lor, tot vâlcean, Ionuţ Diaconu, scafandru, dar la o unitate de pompieri din Bucureşti, au salvat viaţa unei tinere care a încercat să se sinucidă în urmă c u câteva luni. Subofiţeri cu toţii, cei trei se aflau la cumpărături în târgul de vechituri din Goranu, Râmnicu Vâlcea, târg situat în vecinătatea Oltului.  „Nu am apucat să cumpărăm nimic, doar ne uitam, când am auzit ţipete, larmă. Toată lumea striga că s-a aruncat cineva în Olt de pe podul de la Goranu, din imediata vecinătate a Maternităţii Râmnicului. Şi eu, şi fratele meu ne-am dezbrăcat în chiloţi, deşi afară era foarte frig, în jur de minus două grade, iar apa Oltului era rece ca gheaţa. Simţeai cum te taie, când am sărit! Eu sunt pompier-scafandru şi am crezut că este de datoria mea, deşi eram în afara serviciului, să sar în ajutorul persoanei care se afla pe Olt. Nu ştiam dacă este bărbat sau femeie. Cineva îi aruncase o roată de maşină şi se agăţase de ea, dar omul din apă plutea în derivă. Ajunsese cam la 60 de metri de mal, când am recupera-o. A fost greu să o aduc la mal, hainele ei luaseră apă", povesteşte Marian Nae, pompierul-scafandru la ISU Vâlcea.


Avansaţi la excepţional


Femeia care încercase să îşi pună capăt zilelor era Simina Elena P. (28 ani), din Budeşti-Vâlcea, o asistentă medicală căreia mediul său stomatolog îi redusese, pentru a doua oară, norma de lucru şi o anunţase că urmează să vină la serviciu tot mai rar. Fusese crescută doar de mamă, care se îmbolnbăvise. Simina mai avea un frate mai mic de care trebuia să aibă grijă, iar gândul că va rămâne fără cele necesare traiului zilnic, a îndemnat-o spre gesturi disperate. „Era aproape de mal şi am observat că fratele meu era gata să se înece şi am sărit şi i-am ajutat. Altminteri aveau toate şansele să se înece cu toţii. Lângă noi a venit, şi ne-a dat o mână de ajutor să ieşim la mal, şi celălalt coleg pompier, Ionuţ Diaconu, care şi el era tot în afara programului de lucru", povesteşte celălat frate, Cătălin Nae, pompier la ISU Bucureşti. Comercianţii dar şi oamenii aflaţi în târg au sărit cu pături şi i-au acoperit, pe tânără dar şi pe cei doi fraţi, care dârdâiau din toate oasele. „Am rugat-o pe fată să vorbească tot timpul, să spună orice, să dea din picioare, din mâini", a completat Marian, care cunoştea regulile de salvare în astfel de momente. Cei trei, tânăra, şi cei doi fraţi, au fost urcaţi în maşina Ambulanţei şi duşi la spital. Cu toţii au scăpat teferi. Cum întâmplarea a avut loc în luna februarie 2012, de Ziua Protecţiei Civile, fraţii pomperi Marian şi Cătălin Nae au fost avansaţi pentur curajul şi devotamentul lor în grad, la excepţional. „Gestul lor a fost unul de omenie şi bărbăţie în acelaşi timp. Faptul că au intervenit în afara programului, dovedeşte că sunt oameni de toată isprava pentru care, noi pompierii, ne mândrim cu faptele lor", a spus mr. Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările