După ce au rămas fără spital, locuitorii din sudul judeţului Vâlcea riscă să rămână şi fără căminul de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu ianuarie 2014, Ministerul Muncii nu va mai susţine financiar căminul de bătrâni din oraşul Bălceşti, iar autorităţile locale şi judeţene nu au găsit deocamdată o soluţie pentru finanţarea centrului de asistenţă socială.

Căminul pentru persoane vârstnice din Bălceşti a fost deschis în toamna anului 2011, după ce ministrul Cseke Attila a desfiinţat spitalul din localitatea. 

Acesta  funcţionează în spaţiile fostului spital, acolo unde ar fi trebuit să se existe, potrivit promisiunilor făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, şi un centru medical pentru cei aproximativ 40 000 de locuitori din sudul judeţului. 

Căminul are 60 de locuri şi a funcţionat în baza unui parteneriat cu Ministerul Muncii, care s-a angajat să finanţeze instituţia pe o perioada de doi ani, până la finalul lui 2013. 

De la 1 ianuarie 2014,  centrul ar trebui să fie preluat de autorităţile locale. Primăria din Bălceşti nu-şi permite să ţină deschis acest cămin pentru că are un buget redus.

„E posibil să se închidă şi căminul de bătrâni. Deocamdată căutăm soluţii, trebuie să vorbim cu cei de la Consiliul Judeţean, să vedem dacă vom continua sau nu programul. E vorba de foarte mulţi bani, mai mult de jumătate din bugetul nostru

Ion Curelaru, primarul oraşului Bălceşti.

Cheltuielile anuale privind funcţionarea centrului de bătrâni depăşesc 800 000 lei. 

Centrul nu poate fi preluat de DGASPC

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Vâlcea nu poate prelua centrul de la Bălceşti deşi mulţi bătrâni aflaţi pe listele propriii de aşteptare au fost trimişi la acest cămin. 

Situaţia financiară a Direcţiei este una destul de complicată. Din cauza subfinanţării, instituţia având în 2013 un buget la nivelul celui de acum 10 ani, abia s-a reuşit plata salariilor angajaţilor. In plus, din acelaşi motiv, DGASPC nu a reuşit să deschidă nici căminul de bătrâni din comuna Nicolae Bălcescu care, în mod normal, ar fi trebuit să funcţioneze de acum câţiva ani. 

„Noi nu avem fonduri. Am preluat căminul din comuna Nicolae Bălcescu, dar nu e bugetat, şi vedeţi că nu avem bani pentru funcţionare. Pentru plata salariilor pe august am luat o parte din banii pe decembrie”, declară Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea.

Nicolae Badea consideră că centrul din Bălceşti ar putea funcţiona fără probleme dacă localităţile din sudul judeţului s-ar asocia şi ar asigura fondurile necesare îngrijirii bătrânilor. 

De asemenea, o soluţie ar fi ca autorităţile judeţene, respectiv Consiliul Judeţean Vâlcea, să preia centrul de bătrâni. 

Spitalul din Bălceşti, temă electorală

În primăvara anului 2011, vâlcenii au rămas fără spitalul din Bălceşti. Anul trecut, redeschiderea spitalului din Bălceşti a fost o temă intens dezbătută în timpul celor două campanii electorale. Parlamentari şi reprezentanţi ai CJ le-au promis locuitorilor din sudul judeţului că se vor zbate pentru reînfiinţarea unităţii spitaliceşti dacă vor fi aleşi. 

Şansele ca spitalul din sudul judeţului să fie deschis sunt însă minime întrucât nu sunt fonduri. Angajarea de personal medical la Bălceşti presupune un efort financiar suplimentar din partea Spitalului Judeţean Vâlcea, în subordinea căruia s-ar afla unitatea din sudul judeţului. 

„Noi am făcut demersuri, am găsit chiar şi cadre medicale, dar nu am reuşit să-l redeschidem în luna august. Totul ţine de Spitalul Judeţean, de sursa de finanţare”, mai spune primarul Ion Curelaru.

Bolnavii din Bălceşti şi localităţile limitrofe sunt obligaţi să se deplaseze la spitalele din Drăgăşani, Râmnicu Vâlcea sau Craiova. 

În aprilie 2011, la câteva zile de la închidere, un bărbat din comuna Laloşu a murit la poarta spitalului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite