Două centre de asistenţă socială din Vâlcea, transformate forţat în spitale după ce 40 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de beneficiari şi angajaţi de la două centre de asistenţă socială din Vâlcea, depistaţi cu noul coronavirus, Foto: Adevărul
Zeci de beneficiari şi angajaţi de la două centre de asistenţă socială din Vâlcea, depistaţi cu noul coronavirus, Foto: Adevărul

Un scandal instituţional, pe tema Covid-19, mocneşte la Vâlcea, după ce 34 de beneficiari şi şase angajaţi de la două centre de asistenţă socială, din Zătreni şi Bistriţa - Costeşti, au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus.

Zecile de beneficiari diagnosticaţi cu SARS - CoV2 din centrele de asistenţă socială provin din categorii considerate vulnerabile, având multiple comorbidităţi, inclusiv afecţiuni neuropsihice. 

Cu toate acesta, s-a luat decizia, la nivel local, ca, în marea lor majoritate (30), să fie trataţi în instituţiile din subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, şi nu internaţi în spitale. 

Ambele centre de asistenţă socială au fost practic transformate forţat în spitale, chiar dacă nu au personal medical de specialitate, medicamente, echipamente corespunzătoare şi nici forţa financiară ca să se lupte cu noul coronavirus. 

În atare condiţii, angajaţii au început să protesteze, inclusiv în mediul online, să-şi dea demisia, să ceară să fie pensionaţi pe caz de boală, să li se acorde concediu sau să facă schimb de tură. 

În ciuda măsurilor instituite, nu este exclus ca virusul să se extindă la toţi beneficiarii şi salariaţii din centrele de la Zătreni şi Bistriţa - Costeşti - peste 200 la număr. Centrul de la Costeşti este vecin cu Mănăstirea Bistriţa - Vâlcea. 

Conducerea DGASPC Vâlcea recunoaşte că este conştientă că stă pe un „butoi de pulbere”: „Nu excludem nimic... Aşteptăm testarea a doua, pentru că există şanse să mai apară şi alte cazuri...”, a recunoscut directorul Nicolae Badea. 

Autorităţile vâlcene au decis să nu interneze bolnavii de Covid - 19

Problema a început la Centrul de Asistenţă şi Îngrijire din Zătreni, după ce o asistentă medicală a fost diagnosticată cu SARS - CoV2. Abia la insistenţele DGASPC Vâlcea, au fost testaţi şi cei 89 de beneficiari, din care 28 au fost descoperiţi infectaţi, la finele săptămânii trecute.

Dintre aceştia, doar patru au fost internaţi la Spitalul Suport Covid Horezu. Un altul, care a prezentat simptome a fost trimis spre internare de două ori. De altfel, salvarea a fost solicitată şi pentru alţi beneficiari care încă nu au fost diagnosticaţi, dar prezintă simptome asemănătoare cu cele ale Covid – 19.

În opoziţie cu legislaţia existentă şi cu toate rapoartele care indică faptul că persoanele cu „multiple comorbidităţi” diagnosticate cu SARS – CoV2 fac parte din categoriile vulnerabile, şi prin urmare ar trebuie tratate drept cazuri grave, pe data de 9 iulie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea (CJSU) a dat o hotărâre prin care Centrul Îngrijire şi Asistenţă Socială de la Zătreni a fost transformat în spital. Potrivit acesteia: „beneficiarii testaţi pozitiv cu SARS - CoV - 2 vor rămâne să primească asistenţă şi tratament în serviciile rezidenţiale asigurate de personalul DGASPC, iar în caz de agravare se va apela seviciul unic de urgenţă 112”. 

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda nemulţumirii de legate de „transformarea” centrelor în „unităţi de asistenţă şi tratament pentru bolnavii Covid -19”.

Centrul de Asistenţă şi Îngrijire Zătreni - Vâlcea Foto tribunavalceana ro

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Zătreni - Vâlcea - unde 30 de beneficiari şi angajaţi au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus Foto tribunavalceana ro 

„Sentinţa” a fost dată de fapt de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea şi parafată ulterior printr-o hotărâre de CJSU. 

Decizia de la Vâlcea, chiar dacă nu este asumată în acest mod de autorităţi, vine după ce unul dintre beneficiarii DGASPC, de la un centru din Băbeni, şi acesta cu afecţiuni multiple, inclusiv psihice, diagnosticat pozitiv, a distrus tot ce a prins la mână în spitalul în care a fost internat. 

S-a motivat, în schimb, că persoanele diagnosticate, în cea mai mare parte, nu prezintă simptome şi nu există suficiente locuri în spitalele din Vâlcea. Din informaţiile extrem de lacunare ale autorităţilor vâlcene, nu reiese decât că în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea erau internate, duminică, 12 iulie, 17 persoane. Nu se ştie însă nimic despre numărul pacienţilor SARS - CoV2 din cadrul Spitalului Orăşenesc Horezu - declarat spital suport.

„Nu suntem spital, nu avem linie de gardă, nu avem infecţionist”

În atare condiţii, s-au instituit o serie de măsuri la Zătreni, unde practic beneficiarii au fost împărţiţi în trei categorii: pacienţii diagnosticaţi pozitiv, contacţii şi restul beneficiarilor. 

„Nu suntem spital, nu avem linie de gardă, nu avem medic infecţionist. Am luat măsurile impuse de DSP, dar repet centrul nu este spital. Am făcut nişte circuite, am separat cum am putut, pentru că nu pot să construiesc WC-uri şi să compartimentez saloane peste noapte. Le-am spus celor de la DSP că nu am cum să am circuite de spital, că nu-i corect ce fac. Dar, dacă aşa s-a decis, aşa facem. Repet, însă, nu avem condiţii să-i tratăm corespunzător pe bolnavii de Covid - 19, chiar dacă sunt asimptomatici, aceştia au şi alte afecţiuni, au nevoie de atenţia unui personal de specialitate... Nu avem, spre exemplu, două bucătării. Până la urmă am găsit soluţia de servi mâncarea în veselă de unică folosinţă. Dar îţi trebuie timp, nu se pot face aceste lucruri de pe o zi pe alta”, ne-a declarat directorul Badea, precizând că a solicitat insistent ca beneficiarii diagnosticaţi pozitiv să fie internaţi în spital. 

Fără medicamente, echipamente şi condiţiile din spitale

În plus, în comparaţie cu spitalele care au primit fonduri separate, suplimentare pentru tratarea bolnavilor de SARS - CoV2, DGAPSC s-a văzut nevoită să se descurce cu banii alocaţi de Consiliul Judeţean Vâlcea. 

„Ca idee, în luna iulie, s-au alocat spre exemplu 10 miliarde lei vechi, pentru toate cele 16 de centre şi servicii din subordine, din care jumătate se duc pe mâncare, un sfert pe utilităţi, mai sunt şi salariile... Ori numai pentru centrul de la Zătreni, 1 miliard de lei vechi ar trebui dat doar pe echipamente. Nu avem cum să avem dotările spitalelor. Chiar am văzut aseară, la televizor, că pentru mâncarea şi tratamentul în cazul unui bolnav de SARS – CoV2 se alocă câţiva lei pe zi, în timp ce pentru echipamente – sute  de lei/pacient/zi, 1200 – 1400 lei/echipament/pacient/zi. Le-am şi spus celor de la DSP: ”Dacă nu-i internaţi, daţi-mi costurile voastre şi-i tratez eu”. Nu aveam de unde să preconizez că vom fi transformaţi în spitale”, a mai recunoscut directorul DGASPC Vâlcea.

Pacienţi, la mila Domnului

Bolnavii cu COVID-19 au fost lăsaţi practic la mila asistentelor şi infirmierelor, care n-au fost nici dotate, nici instruite, nici pregătite să lupte cu virusul precum colegii din spitale, după ce singurul medic al centrului a cerut concediu medical, din motive încă necunoscute de conducerea DGASPC: „Încă nu am intrat în posesia actelor medicale”, susţine directorul Nicolae Badea când am întrebat cum a fost posibil ca din concediu de odihnă, medicul să treacă în concediu medical. 

În schimb, a precizat directorul, s-a luat decizia ca, prin rotaţie, medicii de la celelalte centre să meargă şi la Zătreni. Badea a recunoscut însă că nu le poate asigura beneficiarilor de aici asistenţă medicală 24 de ore din 24. Iar cu noua soluţie, există riscul ca focarele să se extindă şi la restul centrelor. 

Dacă li se întâmplă ceva pacienţilor, dacă starea vreunuia se înrăutăţeşte, trebuie să aştepte până vine medicul specialist în Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, de la 80 km depărtare, desemnat să-i supravegheze. 

În cursul acestei săptămâni, DGASPC Vâlcea a semnat un protocol cu Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea pentru colaborarea cu un medic infecţionist. Protocol care încă nu a fost parafat de ambele părţi. Potrivit acestui document, medicul ar urma să meargă la Zătreni o dată la două zile, pentru a evalua starea pacienţilor şi a impune măsurile necesare. „Până acum a venit de două ori la Zătreni”.

Bolnavi de Covid-19 şi la poarta Mănăstirii Bistriţa

 Sâmbătă, 11 iulie, un alt focar a fost descoperit în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială de la Bistriţa - Costeşti, unde patru angajaţi şi şase beneficiari au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus. Centrul are 98 de beneficiari. Şi în acest caz s-a decis instituirea carantinei. Nici un bolnav nu a fost internat, ci doar unul dintre angajaţi.

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială din Costeşti în aceeaşi curte cu Mănăstirea Bistriţa - Vâlcea în stânga centrul şi în dreapta sfântul lăcaş Foto Adevărul

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială din Costeşti împarte aceeaşi curte cu Mănăstirea Bistriţa - Vâlcea - în stânga centrul şi în dreapta sfântul lăcaş; Foto Adevărul; Foto Adevărul

„Nu înţeleg de ce şi în cazul de la Bistriţa s-a decis ca beneficiarii contaminaţi să rămână în centru şi să nu fie internaţi la Horezu. Acolo au medic infecţionist (tot prin protocol cu SJU – n.r.) care oricum mergea să-i vadă pe pacienţii internaţi. Aşa merge să vadă şi pacienţii de la spital, vine şi la Bistriţa, apoi merge la Zătreni...”, se declară surprins, de măsurile luate, directorul Badea.

Şeful DGASPC a mărturisit că a propus ca în cazul în care vor fi internaţi beneficiarii centrelor, să suplimenteze personalul din spitale cu angajaţii săi.

Angajaţii au început să-şi dea demisia

Badea a recunoscut şi că există nemulţumiri în rândul salariaţilor, izolaţi şi ei în centre, în urma izbucnirii celor două focare, nemulţumiri întâlnite în întreaga ţară. „Le-am explicat că este mai bine să rămână în centre, ca să nu-şi pună în pericol familiile”. 

De la începutul izbucnirii pandemiei de coronavirus, 10 angajaţi ai instituţiilor din subordinea DGASPC Vâlcea au fost diagnosticaţi cu Covid - 19: patru de la CIA Bistriţa, unul de la Băbeni, doi de la Zătreni, trei de la un centru din Râmnicu Vâlcea. 

Într-un comunicat al DGAPSC se menţionează ce măsuri de prevenire şi limitare a infecţiei cu SARS - CoV2 au fost luate la nivelul direcţiei, dar şi faptul că multe dintre achiziţii sunt în curs, cum ar fi, spre exemplu, echipamentele speciale, pe care angajaţii centrelor nu le au în dotare. 

În prezent, la nivelul DGASPC Vâlcea mai există 43 de cazuri de îmbolnăvire cu SARS - CoV2, dintre care opt cazuri în rândul salariaţilor şi 35 de cazuri în rândul beneficiarilor (un beneficiar al Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Băbeni Nr. 1, 28 beneficiari ai Centrului de îngrijire şi asistenţă Zătreni şi şase la Centrul de îngrijire Costeşti - Bistriţa. 

„Şi mă tem că nu râmâne doar la respectivul centru...”, mai recunoaşte directorul Badea, după aflarea rezultatelor de la Bistriţa.

Între timp, DGASPC Vâlcea solicită în continuare, în ciuda hotărârii date de CJSU, preluarea bolnavilor de către spitale, singurele capabile să aibă grijă cu adevărat de aceştia. În războiul instituţional dintre DGASPC, DSP şi CJSU singurii care au de suferit sunt beneficiarii centrelor şi angajaţii acestora. 

La nivelul judeţului, numărul persoanelor contaminate a ajuns la 103, de la începutul declanşării pandemiei de coronavirus, fapt ce clasează Vâlcea, în coada judeţelor. Deocamdată, având în vedere că numărul s-a dublat faţă de cum arăta situaţia la începutul acestei luni. 

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Ciudata soartă a osemintelor lui Brâncoveanu. Cum au fost aduse în ţară, în mare taină, acum 300 de ani

VIDEO Povestea unui vis născut în pandemie: Summer Camp Brezoi. Weekend-uri de pomină şi concerte live, în mijlocul naturii, pe Valea Lotrului 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite