Dosarul în care Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea, a fost condamnat pentru corupţie se rejudecă după o sentinţă CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul în care Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea, a fost condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie se rejudecă, după ce CEDO i-a dat dreptate persoanei condamnate în dosar şi a concluzionat că nu a avut parte de un proces echitabil.

După ce CEDO i-a dat dreptate primarului din Râmnicu Vâlcea într-unul din dosarele de corupţie în care a fost judecat şi condamnat, cauza se rejudecă.

Astăzi, 15 octombrie, a avut loc prima înfăţişare, la care a luat parte şi denunţătorul Crinu Popescu. Acesta a declarat că-şi susţine declaraţia dată în 2006. Pentru prima dată în această cauză, judecătorii i-au solicitat să indice persoanele care mai ştiau de faptul că i s-a cerut mită pentru a obţine un certificat de urbanism. Afaceristul l-a menţionat pe juristul său de la acea vreme - Florin Preda. De declaraţia acestuia ar putea depinde soarta acestui proces, pentru că acesta va fi chemat la viitoarele termene.

În urmă cu 8 ani, primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, reales la ultimele alegeri locale pentru această funcţie, a primit o condamnare pentru 3 ani şi 6 luni de închisoare, după ce magistraţii români au ajuns la concluzia că se face vinovat de fapte de corupţie.

În iunie 2014, a fost condamnat pentru a doua oară într-un proces de corupţie, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, dar magistraţii au decis contopirea pedepselor. A rămas în libertate întrucât executase deja un an şi opt luni de închisoare.

Revenind la cauza care se rejudecă acum, Mircia Gutău, în calitate de primar, şi Nicolae Dicu, în calitate de viceprimar, au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie - iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Ambii capi ai Primăriei din Râmnicu Vâlcea au fost condamnaţi şi şi-au executat pedeapsa, dar unul dintre ei, Mircia Gutău, considerându-se nevinovat, a făcut plângere la CEDO susţinând că nu a avut parte de un proces corect. 

S-a bazat pe faptul că, în soluţia dată în dosar, unul dintre cei trei membri ai completului de judecată a făcut opinie separată, considerând recursul DNA nefondat. 

CEDO i-a dat dreptate edilului din Vâlcea, considerând că nu a beneficiat de un proces echitabil, încălcându-i-se dreptul la apărare, motiv pentru care acum se rejudecă recursul, după cererea de revizuire înaintată şi admisă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se va decide soarta primarului Mircia Gutău. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite