Din oraşul hackerilor, în oraşul inventatorului maşinii fără şofer. Cum a schimbat Ionuţ Budişteanu imaginea oraşului Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut până în 2013 sub denumirea de Hackerville (n.r.- Oraşul hackerilor), municipiul Râmnicu Vâlcea este cunoscut acum ca oraşul lui Ionuţ Budişteanu,  inventatorul care şi-a pus inteligenţa în slujba semenilor. Geniul tânărului din Râmnicu Vâlcea a fost recunoscut chiar şi de americanii Intel ISEF.

În vara anului 2013, pe când era încă elev la un liceu din Râmnicu Vâlcea, Ionuţ Budişteanu a câştigat marele premiu Gordon E. Moore la concursul internaţional de ştiinţă şi inginerie Intel ISEF. Ionuţ a concurat cu alţi 1 600 de tineri din întreaga lume, iar maşina autonomă low-cost inventată de acesta a primit cel mai mare punctaj din partea juriului. Tânărul din Râmnicu Vâlcea emoţionat o ţară întreagă când, la festivitatea de premiere, a mers să-şi ridice trofeul cu tricolorul în mână. 

Telefonul care le permite nevăzătorilor să se deplaseze singuri

Tânărul din Râmnicu Vâlcea a lucrat luni întregi la o aplicaţie pentru nevăzători, care să le permită să se deplaseze doar cu ajutorul unui  smartphone.

„ Această aplicaţie le va da posibilitatea să primească tot felul de informaţii despre locul unde se află. Eu am un coleg de facultate care este nevăzător şi are probleme să identifice staţia de autobuz sau Universitatea. Ideea e ca o persoană să ţină telefonul în mână şi să i se spună unde se află, direcţia unde e staţia de metrou. Telefonul va memora drumul pe care-l face în fiecare zi un nevăzător şi îi va atrage atenţia atunci când deviază de la traseu“, a explicat Ionuţ Budişteanu pentru Adevărul.  

Tânărul a gândit un soft multifuncţional, astfel încât nevăzătorii să poată citi ori să-şi aleagă singuri produsele de pe rafturi atunci când merg la supermarket. 

image

Dispozitiv de identificare a spărgătorilor de bănci

Printre cele mai importante premii obţinute de Ionuţ Budişteanu se numără cele 

de la Salonul Internaţional de Invenţii de la Bruxelles 2014. Ionuţ a prezentat atunci un dispozitiv electronic care dă alarma atunci când o persoană cu cagulă pe faţă intră într-o instituţie. 

„Este un software care recunoaşte persoanele care intră într-o bancă şi poartă cagulă sau mască. Practic, aplicaţia procesează imaginile de la camerele de supraveghere din 100 de bănci şi, când apare un spărgător, alertează un paznic. Acesta, la rândul său, cheamă Poliţia“, a mai spus Ionuţ Budişteanu. Prima participare la Brussels Innova 2014 i-a adus tânărului Ionuţ Budişteanu trei premii şi o medalie de aur. 

Printre cei mai influenţi tineri din lume

Deşi a primit oferte de a lucra sau studia în străinătate, Ionuţ Budişteanu a ales să rămână în ţară. Înainte de a se înscrie la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, Ionuţ a refuzat oferte de la Google şi Tesla Motors.

Acum, Ionuţ locuieşte într-un cămin studenţesc din Capitală, dar este unul din cei mai influenţi tineri din lume.  În 2013, vâlceanul s-a clasat pe locul 9 într-un top al celor mai influenţi tineri realizat de publicaţia americană „Time“. În acelaşi clasament, au fost incluşi cântăreaţa Lorde, Malala Yousafzai, activista pentru drepturile omului din Pakistan, şi fiica preşedintelui american Barack Obama, Malia.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite