Din cauza sărăciei şi a majorării preţurilor la alimente, românii mânâncă mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest trimestru se întrevede o majorare a preţurilor cu 5-7 %, iar 2012 se anunţă un an al scumpirilor, cheltuielile pentru coşul zilnic în România fiind de 45 % faţă de media europeană de 17 %.

În 2011, pe primele 11 luni, vânzările la produsele alimentare au scăzut cu 9 %, ca urmare a reducerii veniturilor populaţiei, statistică oferită de Institutul Naţional de Statistică. „Anul trecut o bancă din Japonia a publicat lista cu ţările cele mai expuse la o iminentă criză alimentară. Potrivit acestei liste, România ocupă primul loc în Europa. De ce va fi cea mai expusă ţară la o eventuală foamete mondială? În primul rând, pentru că România a intrat în UE complet nepregătită din punct de vedere agricol. În al doilea rând, la noi s-a creat un derapaj între venituri şi consum. În timp ce europenii consumă doar 17% din venituri pentru alimente, la noi aceste cheltuieli ajung până la 45% din coşul zilnic", a spus Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. 2012 a debutat cu scumpiri în lanţ: creşterea accizei la motorină, iar din toamna lui 2011, potrivit INS produsele de morărit şi panificaţie s-au scumpit cu 3 %, laptele şi produsele din lapte cu 3,7 %, preparatele din carne cu 1,57 %. „Prognoza primului trimestru din acest an nu este liniştitoare dacă avem în vedere că se întrevede în continuare o majorare a preţurilor cu 5 - 7%, chiar dacă puterea de cumpărare a majorităţii românilor a scăzut dramatic, iar nivelul de trai s-a prăbuşit şi el în aceeaşi proporţie", a mai spus preşedintele CJ, Ion Cîlea, amintind de taxele şi impozitele care pun bir greu pe viaţa românilor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite