Declaraţia vecinului care a filmat scenele cu bătrâna terorizată de fiică: „Poliţia se uita peste poartă, a intrat după ce a deschis o nepoată“ VIDEO

Declaraţia vecinului care a filmat scenele cu bătrâna terorizată de fiică: „Poliţia se uita peste poartă, a intrat după ce a deschis o nepoată“ VIDEO

O bătrână de 84 de ani din Creţeni - Vâlcea bătută crunt de fiica ei de 62 de ani - scene virale Foto captură video

Coşmarul unei bătrâne dintr-o comună din judeţul Vâlcea a luat sfârşit după ce un vecin a filmat scenele terifiante de care avea parte din cauza fiicei sale.

De luni de zile, localnicii din satul Mreneşti, comuna Creţeni - Vâlcea, au reclamat abuzurile la care era supusă vecina lor, Ana Ciucă, de 84 de ani, din către fiica sa, Viorica Albinaru, de 62 de ani.
 
În lipsa unor dovezi, doar pe baza mărturiilor, nu s-au putut lua măsuri, până în ziua de Paşte, pe 19 aprilie, când un vecin a filmat abuzul care se comitea împotriva bătrânei, iar între timp a fost chemată şi Poliţia. 
 
Pe baza imaginilor, agresoarea a primit un ordin de restricţie, pentru moment, pe trei luni, perioadă în care nu se poate apropia de mama ei la mai bine de 10 metri şi s-a început urmărirea penală pentru „violenţă în familie”. 
 
Între timp, la o lună după incident, Facebook-ul a fost inundat cu imaginile cutremurătoare, cu un puternic impact emoţional, surprinse de vecinul Petru Puiu. 
 
Din declaraţiile pe care acesta le-a făcut reporterului „Adevărul” reiese că tot satul ştia ce se întâmplă în gospodăria Anei Ciucă. De fiecare dată, însă, agresoarea, fiica victimei, Viorica Albinaru, reuşea să convingă autorităţile - reprezentanţii Poliţiei şi ai Primăriei - că nu se întâmplă nimic rău, iar vecinii au ceva împotriva ei.  
 
Mai multe scene şocante s-au petrecut sub ochii îngroziţi ai vecinilor care au asistat la ce se întâmplă de la poartă, fără să aibă posibilitatea să intre, aceasta fiind încuiată. Şi Poliţia se pare că a fost câteva momente martoră, până a venit o rudă şi a deschis poarta.
 

„Nu puteam să filmez de la poartă, că era o distanţă mare” 
 
Petru Puiu este vecinul care a filmat în gospodăria „ororilor” ce s-a întâmplat în ziua de Paşte, pe 19 aprilie. Iată ce a declarat reporterului „Adevărul” despre acea zi: „Era ziua sfântă de Paşte. Şi eu şi vecinul victimei ne uitam peste poartă, cu o altă vecină de aici, din zonă. Şi nu puteam să filmez, că era o distanţă relativ mare. Mi-era că nu o să iasă imaginea clară. După aceea, m-am strecurat prin spatele curţii unui vecin şi am reuşit, printr-o crăpătură de gard, să filmez acele şapte minute de exploatare... Probabil că aş mai fi filmat, dar m-a apelat cineva pe Facebook, s-a auzit telefonul, m-a văzut şi am întrerupt filmarea”. 
 
„Am filmat, ca să vadă şi Poliţia ce se întâmplă”
 
Întrebat de ce nu a intervenit, bărbatul în vârstă de 70 de ani, ne-a explicat că nu avea cum, pentru că poarta era încuiată. Petru Puiu a recunoscut şi că, dacă ar fi intervenit, din nou nu ar fi avut probe ca să demonstreze că ce reclamă vecinii de atâtea luni este adevărat, iar agresoarea ar fi reuşit, ca de fiecare dată, să convingă autorităţile că altul este adevărul.
 
„Erau trei persoane care se uitau peste poartă la ce se întâmpla în curte: cum bătea şi cum lovea... Şi am spus – totuşi, trebuie să-mi iau inima în dinţi şi să filmăm, ca să se vadă, să vadă şi Poliţia ce se întâmplă. Şi întâmplător a venit şi Poliţia după aceea.” 
 
„Nici Poliţia nu a reuşit să intre... Şi ea bătea întruna“
 
De fapt, Poliţia se pare că a fost chemată de unul dintre martori. Din spusele lui Petru Puiu reiese că poliţiştii nu ar fi acţionat imediat, deşi, după cazul de la Caracal, legislaţia s-a schimbat, existând un cadru legal acum, în acest sens: „Nici Poliţia nu a reuşit să intre, pentru că nu avea mandat de intrare în curtea respectivă şi stăteau şi se uitau peste poartă... Şi ea (agresoarea – n.r.) bătea întruna. Până când a venit o nepoată de-a victimei, care a reuşit să intre prima în curte, după care au intrat echipajele Poliţiei şi ale Salvării şi au luat-o (pe victimă - n.r.). Şi ea tot zicea că nu s-a întâmplat nimic, că a picat de pe scară. Păi cum să pici de pe scară?”.

Surse din anchetă susţin că nu ar fi fost posibil ca poliţiştii să asiste la scene şi cred că în momentul în care aceştia au ajuns la faţa locului, probabil, bătrâna era în continuare în spatele curţii, pe jos, dar fiica acesteia nu o mai maltrata, având în vedere că de fiecare dată a avut de grijă să-şi ascundă faptele.
 
„Toată lumea ştia ce se întâmplă“
 
Deşi locuieşte la câteva case de victimă, Petru Puiu recunoaşte că toţi vecinii cunoşteau situaţia, motiv pentru care unii chiar au sesizat de mai multe ori autorităţile: „Sigur că da, şi toată lumea vedea... Poliţia a fost sesizată de vecinul care stă gard în gard cu victima. De trei ori a fost sesizată de domnul Ionel Spîrleanu (rudă cu actualul primar - n.r.). Au venit echipaje de Poliţie, Salvare...  au făcut constatări şi n-au putut să facă absolut nimic, pentru că agresoarea întotdeauna a găsit căi ca să-şi acopere faptele pe care le făcea... găsea întotdeauna scuze”. 
 
„A spus că mama ei s-a împiedicat, a picat pe scări...”
 
Tot de la cameramanul amator am mai aflat şi cum reuşea de fiecare dată agresoarea să convingă autorităţile că nu se întâmplă nimic anormal în gospodărie: „Toată chestiunea se întâmplă de mai bine de o jumătate de an. Dar nu bătăi crunte, precum cele care au fost filmate (de Paşte – n.r.)... Agresoarea a reuşit să muşamalizeze toate cazurile, de câte ori au fost chemate echipajele de Poliţie şi Salvarea şi toate celelalte. De fiecare dată a spus că mama ei ba s-a împiedicat, ba a picat pe scări, a căzut din căruţ, dar ea era vânătă de la bătăi, nu de la altceva”, ne-a mai spus Petru Puiu.
 
Despre victimă are numai cuvinte de laudă: „Nu vă pot oferi date personale, dar vă pot spune că este o femeie harnică, o femeie de bun simţ, o femeie care a sărit în ajutorul tuturor vecinilor când au avut nevoie, la muncile câmpului, la toate cele trebuincioase...”
 
La 84 de ani, victima „are nevoie de îngrijire de specialitate”
 
Acum, Ana Ciucă este în grija unei vecine, care a recunoscut însă rudelor că se simte depăşită de situaţie: „S-a întors acasă (victima - n.r.). Întâmplător, o mătuşă de-a mea o îngrijeşte, am înţeles că până pe data de 1, după care Primăria îşi asumă toată responsabilitatea, să o ducă la un centru de asistenţă socială, pe undeva, la un azil de bătrâni, ceva de genul ăsta. Pentru că nu este cazul numai de a-i schimba pampersul sau de a-i da să mănânce. Acolo este vorba despre îngrijire medicală... Nu vrea să-şi părăsească bătătura, pentru că aici şi-o dus traiul şi-o trăit mălaiul... Dar şi cea care o îngrijeşte îndură foarte mult, pentru că, vă daţi seama, ea nu mai mănâncă cu mâna ei, trebuie hrănită cu linguriţa şi să primească medicamente... lar la vătămările corporale pe care le are, este foarte greu să o întreţii. Mă gândesc că un cadru medical poate să facă ceva mai mult”, ne-a mai declarat Petru Puiu. 
 
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, dr. Nicolae Badea a declarat pentru „Adevărul” că femeia poate fi preluată oricând, în regim de urgenţă, fie într-un Centru de violenţă domestică, fie într-un azil de bătrâni. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: