De la mâna robotică la prototipul unui avion. Cum a ajuns un elev al C.N. "Alexandru Lahovari" să creeze roboţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Stoica s-a făcut remarcat la Festivalul Naţional al Ştiinţei, de la Zalău, unde a prezentat o mână robotică confecţionată din materiale reciclabile.  Succesul recent l-a motivat pe adolescentul din Râmnicu Vâlcea să-şi depăşească propriile limite şi să-şi dorească să creeze ceva şi mai spectaculos.

Pasionat de fizică şi electronică, Marian Stoica recunoaşte deschis că nu este genul de elev care are doar 10 pe linie sau care participă la olimpiade. În schimb, tânărul spune că îi place să experimenteze tot felul de lucruri în micul lui laborator de acasa.

“Îmi place fizica, dar nu în felul acela! La olimpiadă se pune accent pe partea matematica, iar eu sunt pasionat de fenomen, de partea experimentală, de componenta practică. Pasiunea pentru fizică mi-am descoperit-o când eram mai mic: am fost uimit de lucrurile prin care trece curentul şi TREBUIA să înteleg ce se întâmplă acolo. După caţiva ani, prin şcoala generală, mi-am descoperit şi pasiunea pentru programare şi pot să spun că mi-a plăcut mult să îi explic unui computer ce să facă şi cum să facă”, povesteşte Marian. 

După o lungă perioadă de timp, Marian Stoica a început să încarce programe pe un microcontroler (n.r-un microcircuit care încorporează o unitate centrală şi o memorie locală) şi să creeze roboţi. Documentarea şi-a făcut-o pe internet, nu la şcoală, iar tânărul spune acum că a meritat să piardă nopţile în faţa calculatorului.

“Am început să învăţ de pe internet, căutam informaţii şi câte o săptămână nu dormeam, nu mâncam, dar când mă ridicam de la birou eram mai puţin neştiutor. Simt un sentiment unic atunci cand "învăţ" o "bucata de siliciu" să comunice cu un computer al zilelor noastre

Marian Stoica. Foto Facebook

image

Mâna robotică i-a adus recunoaşterea naţională

Elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, Marian Stoica a câştigat până acum numeroase premii la concursurile de inventică pentru elevi. Adolescentul şi-a trecut în palmares, în urmă cu două săptămâni, premiul I şi la Festivalului Naţional al Ştiinţei, de la Zalău, unde a avut 600 de contracandidaţi. 

Marian Stoica a reuşit să capteze atenţia juriului, dar şi a celorlalţi participanţi, cu un  dispozitiv extrem de ieftin: o mână robotică din materiale reciclabile. 

 “Pentru degete am folosit un furtun, pentru suportul de care se prind toate componentele, inclusiv degetele, o bucata rupta de plexiglass, iar pentru "tedoane", o sfoară sintetică. Din alte aparate, cum ar fi un laptop vechi, am luat doi elementi ai bateriei, pentru a-mi asigura o sursa de curent, iar toate firele cu care am conectat componentele între ele provin de la un cablu de internet 

Dispozitivul a necesitat o investiţie minimă de doar 200 de lei, iar, dacă ar fi produs la scară largă, ar putea fi de folos multor sărmani care nu-şi permit o proteză performantă.

“Mâna ar putea fi produsă şi la scară largă, dar nu ar avea rost să se folosească un furtun pentru degete. Falangele ar putea fi reproduse foarte uşor cu o imprimanta 3D. Pentru realizarea unei proteze care se găseşte pe piaţă lucrează zeci de oameni şi fiecare are rolul său, fiecare primeşte un salariu, fapt ce creşte considerabil costul de producţie”, explică Marian Stoica.

Următoarea invenţie: un avion

După liceu, tânărul din Râmnicu Vâlcea vrea să pornească serios pe “drumul creării de software”. Primul pas pentru realizarea acestui vis va fi înscrierea la Politehnică, la Facultatea de Automatică. Până când va susţine admiterea la facultate, Marian se gândeşte deja la următoarea invenţie, respectiv la prototipul unui avion neconvenţional.

Printre invenţiile tânărului din Râmnicu Vâlcea, care s-au bucurat de aprecierea profesorilor de specialitate, se mai numără un dispozitiv wireless pentru măsurarea acceleraţiei, care are la bază un circuit integrat asemănător celui utilizat la telefoanele mobile, un ceas de mână şi un zar electronic.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite