Daniel Pană, românul care le oferă siguranţă italienilor: „Când intri în casa unui client vezi multe, dar trebuie să te comporţi ca şi când nu ai trecut pe acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Pană (37 de ani) a luat calea străinătăţii pe când era student, din dorinţa de a câştiga un ban cinstit, dar a reuşit să obţină respectul şi încrederea italienilor. În ultimii zece ani, românul a avut acces neîngrădit în locuinţele unor oameni importanţi în Italia.

Originar din Râmnicu Vâlcea, un oraş deloc ofertant pentru absolvenţii cu studii universitare, Daniel Pană a decis să-şi facă un rost în viaţă la începutul anilor 2000, când Italia era considerată de mulţi români ţara tuturor posibilităţilor. Începutul a fost însă unul dificil, vâlceanul fiind nevoit să lucreze o perioadă de timp la “negru” şi să  schimbe mai multe locuri de muncă.

“De fapt, pot să spun că am cam fugit în Italia, pentru că tatăl meu nu a fost de acord cu plecarea, eu fiind încă student în acea perioadă. Îmi amintesc că am plecat din ţară în vacanţa dinaintea sesiunii de iarnă. Nu ştiam ce voi face în Italia, nu aveam un plan, ştiam doar că trebuie să plec din România. Acomodarea a fost dificilă, la început am lucrat fără acte, la negru, am schimbat foarte multe locuri de muncă. Abia mai  târziu am început să lucrez cu firme care se ocupau de montarea unor sisteme de supraveghere”, explică Daniel Pană.

  Discreţia, o condiţie esenţială în această meserie

În mai puţin de doi ani a învăţat totul despre montarea alarmelor, camerelor de supraveghere sau a interfoanelor, iar în 2006 a început colaborarea cu o firmă din Roma ce a avut de-a lungul timpului o serie de clienţi celebri.

Vâlceanul a ajuns astfel să monteze sisteme de securitate în casele unor oameni importanţi în Italia, dar şi în sediile unor multinaţionale, printre clienţi numărându-se MasterCard sau Jaguar. Se fereşte însă să ofere prea multe detalii despre cei în casele cărora a intrat în utimii zece ani, discreţia fiind o condiţie esenţială în meseria pe care o practică.

 “Da, pot să spun că am avut clienţi importanţi, de la persoane celebre până la firme, dar aş prefer să nu dau detalii sau nume. Discreţia e foarte importantă în meseria asta. Când intri în casa unui client vezi multe, dar trebuie să te comporţi ca şi când nu ai trecut pe acolo. Cum ar fi să vin la tine acasă şi să povestesc altcuiva tot ce am văzut? Nu, aşa ceva nu există. Totul se bazează pe încredere şi discreţie”, susţine Daniel Pană.    
daniel pana foto fb

Anul trecut, vâlceanul a hotărât că e timpul să pornească pe un alt drum şi să-şi deschidă propria  firmă. A parcurs deja toţi paşii legaţi de înfiinţarea societăţii şi se pregăteşte intens pentru obţinerea ultimei calificări care-l va ajuta să-şi îndeplinească visul. 

“Am deschis firma în 2015 şi pot să spun că a fost extrem de simplu, pentru că în Italia nu există atâta birocraţie ca în România. Momentan am suspendat activitatea pentru un curs de specializare. Mai am nevoie de o ultimă calificare, care îmi va da dreptul să semnez în locul unui inginer şi, în funcţie de ce mă sfătuieşte contabilul,  voi redeschide anul acesta sau in 2016”, mai spune Daniel Pana.

În România, doar în vacanţă

Tânărul nu intenţionează să revină în ţară prea curând, deşi îi e dor de cei dragi şi de oraşul copilăriei. A renunţat la ideea de a se întoarce acasă în 2008, după câteva luni petrecute în ţară, timp în care a lucrat pentru o televiziune locală. Salariile mici şi zbaterea românilor de a trăi de azi pe mâine l-au făcut să-şi reconsidere opţiunile şi să aleagă România doar ca destinaţie de vacanţă.

“În primii ani nu am luat în calcul  să mă întorc în ţară având în vedere diferenţa mare între salariile din Italia şi cele din România; în ţară lucrezi o lună şi cheltuieşti tot într-o zi. În 2008 am încercat să mă întorc şi să lucrez în ţară, dar, cum spun italienii, "Non è aria per me".  Cred că nu mă mai regăsesc în România, au trecut prea mulţi ani, deşi toată familia mea e acolo. Îmi pare rău de ceea ce se întâmplă acasă, nu condamn pe nimeni, am fost noi condamnaţi, dar dacă aş lua-o de la capăt aş proceda la fel: aş pleca din ţară”, conchide vâlceanul.  

În prezent, Daniel Pană are drept de şedere permanent în Peninsula Italică şi se gândeşte să solicite în viitorul apropiat cetăţenia italiană. Până când îşi va pune pe picioare afacerea va continua să lucreze pentru New As, o companie care are ca obiect principal de activitatea montarea de sisteme de supraveghere. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite