FOTO Cum a supravieţuit miraculos după ce a căzut de pe creasta muntelui. Operaţiune de salvare de 18 ore: „A avut noroc, ar fi putut cădea 150 metri în gol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un craiovean de 36 de ani a alunecat într-o drumeţie în Masivul Buila Vânturariţa, de pe creastă, la finele săptămânii trecute. Autorităţile au adus cazul în atenţia opiniei publice abia astăzi, din motive pe care n-au dorit să le comenteze. Cert este că dificila operaţiune de salvare a durat mai bine de 18 ore datorită locului în care s-a petrecut accidentul.

La finele săptămânii trecute, un iubitor al muntelui a căzut în gol, de pe creasta Masivului Buila Vânturariţa, aproximativ 20 de metri.

A avut prezenţa de spirit, ca în cădere, să se agaţe de jnepeniş şi să sune după ajutor. Apelul a fost primit vineri seara în jurul orelor 17.00, însă operaţiunea propriu-zisă de salvare a început abia la miezul nopţii, datorită traseului extrem de dificil unde s-a produs evenimentul.

O oră mai târziu, de la apel, salvamontiştii vâlceni au început urcarea pe munte, de la Schitul Pahomie spre Curmătura Oale: „Am intrat undeva în stânga, n-am respectat traseul, ca să ajungem cât mai repede la el, pentru că se întuneca. Oricum, şi evaluarea medicală şi transportul echipamentului, apoi al pacientului, s-au făcut pe timp de noapte. Am accelerat totul pentru a-l aduce într-o zonă mai sigură, pe un traseu cât mai uşor, întrucât era suspect de traumatism cranian. După ce s-a făcut lumină şi a fost reevaluat, am constatat că nu este atât de grav”, a declarat pentru Adevărul şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

image

Mircea Lera, şeful Salvamont Vâlcea, Foto: evenimentvalcean.ro

Operaţiunea de salvare: 2 km prin jnepeniş - o misiune „imposibilă”, la 1870 metri altitudine

Accidentul s-a petrecut în Popasul Piscul cu Brazi, potrivit informaţiilor furnizate de ISU Vâlcea. „Era conştient când l-am găsit noi, avea o plagă deschisă la piciorul stâng, contuzii şi un hematom, părea, la cap. Nu şi-a pierdut conştiinţa. Extragerea a fost destul de grea, pentru că, de unde l-am luat noi, de acolo, a trebuit să mergem 1,5  - 2 km numai prin jnepeniş, într-o zonă în care deplasarea cu targa pare mai degrabă o misiune imposibilă. L-am imobilizat şi a trebuit pus pe targă. A fost mai greu, dar a fost în regulă. Am avut şi o echipă în suportul tehnic şi alte echipe în aşteptare de la Jandarmerie, ISU, dacă era cazul”, ne-a mai spus Lera. 

Operaţiunea de salvare a fost pusă în aplicare de şase salvamontişti:„A durat totul în jur de 18 ore cu transportul echipamentului cu tot, în zonă, e vorba despre peste 150 de kg de echipament, cu evaluarea, punerea în targă, asigurarea echipamentului, transportul”, ne-a mai explicat şeful de la Salvamont.

După 3 zile pe munte, a alunecat din greşeală pe pietrele ude

Craioveanul salvat din Masivul Buila - Vânturariţa era singur în drumeţie, se afla pe munte de 3 zile, parcurgea traseul de coastă şi dintr-o neatenţie a alunecat: „S-a rostogolit aproximativ 15 - 20 de metri. Se afla la o altitudine de 1870 de metri. Deşi echipat corespunzător, bocancii nu erau din cei pentru profesionişti, ci pentru drumeţi. Dar cunoştea destul de multe. A încercat să-şi acorde singur primul ajutor deci, nu era un om care să nu ştie ce să facă în astfel de situaţii”, a mai concluzionat şeful Salvamont Vâlcea.

„A avut noroc că s-a agăţat de jnepeniş, altfel ar fi alunecat 150 de metri în jos”

Plecase de la Scărişoara, a ajuns la Pătrunsa, apoi a urmat traseul pe Curmătura Builei şi de acolo a urmat banda roşie pentru a parcurge Creasta Builei. Salvatorilor le-a spus că a alunecat pe pietrele ude, fiindcă nu a fost atent: „A avut noroc că s-a prins în cădere de un jneapăn. Şi a rămas agăţat acolo, altfel putea să cadă mult mai mult şi ar fi fost o tragedie. Chiar a avut noroc că porţiunea era plină de jnepeni, că s-a prins de ei, altfel s-ar mai fi dus peste 150 de metri în jos, iar în acest caz şansele de salvare ar fi fost zero”, ne-a mai spus salvamontistul şef. 

5 - 6 ore a durat salvarea numai în porţiunea cu jnepeni

Operaţiunea de salvare s-a făcut apoi pe teren accidentat, prin pădure, spre Şaua Comarnice şi Canton Cheia, unde aşteptau cei de la SMURD. „La 12 noaptea a început lansarea în sistem de rapel şi de elevări a tărgii cu victima. Vă daţi seama, 5 - 6 ore a durat numai în zona de jnepeniş, de creastă. A fost extraordinar de greu. Puteai să ai 100 de oameni, la targă nu pot însă să acţioneze mai mult de 5 - 6 şi este destul de dificil”, a mai explicat Mircea Lera.  

„Persoana rănită în urma căderii de la înălţime în Masivul Buila Vânturariţa, Popasul Piscul cu Brazi, a fost găsită de echipa de căutare al Salvamont Vâlcea, formată din şase persoane, şi adusă până  la tunelul din apropierea cabanei Cheia, de unde a fost preluată de echipajul SMURD în vederea evaluării, monitorizării şi transportului la UPU Rm. Vâlcea. Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, prezintă un hematom la cap, un traumatism la membrul inferior şi excoriaţii la membre”, au fost informaţiile comunicate de ISU Vâlcea.

Ce reprezintă banda roşie, triunghiul şi crucea de pe traseele bandă

Banda roşie nu reprezintă cel mai periculos traseu, ne-a mai spus şeful de la Salvamont Vâlcea. „Traseele bandă sunt trasee de creastă, de distanţă mai lungă, care leagă obiectivele turistice mai importante. Traseele celelalte, triunghi şi cruce, sunt trasee de legătură, şi punctul. Iar punctul se mai foloseşte în traseu dus - întors atunci când este în două cercuri duble”. 

Peste 20 de intervenţii ale salvamontiştilor în munţii Vâlcii

Anul acesta, salvamontiştii vâlceni au participat la peste 20 de intervenţii în munţii Vâlcii, dar este prima operaţiune de salvare din ultimii 3 ani în Parcul Naţional „Buila - Vânturariţa”. 

În urmă cu mai bine de o săptămână, un sătean din Vaideeni - Vâlcea a fost căutat pe munte, tot prin zonă, o noapte întreagă. Omul plecase după ciuperci şi se rătăcise. A fost găsit după 12 ore de căutări a două echipaje de jandarmi din Vâlcea şi Gorj.

image

Salvamontişti în misiuni de salvare pe timpul nopţii, Foto: ramnicuvalceaweek.ro

Recomandări înainte de a pleca pe munte

Şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera ne-a oferit şi câteva recomandări de care este bine să ţină cont pe viitor, ori de câte ori se află pe munte şi alţi temerari: „Să aibă în acord echipamentul şi pregătirea cu traseul pe care îl abordează. Asta ar fi una. Şi niciodată să nu fie singuri pe traseul turistic. Indicat ar fi ca atunci când parcurgem cel puţin zonele de creastă să fim măcar trei persoane. Să-şi păstreze telefoanele bine şi să poată să comunice, în caz de nevoie şi să-şi pregătească traseele astfel încât să nu parcurgă pe perioada nopţii trasee turistice dificile, în zone gen Buila, zona de creastă a Coziei, zona de creastă a Făgăraşului şi altele asemănătoare, unde este nevoie de echipament tehnic şi de maximul de atenţie”. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite