Cum a devenit cunoscută o plantă decorativă. Gafa amuzant vulgară a unui primar renumit în ţară VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primulele din Râmnicu Vâlcea botezate de primarul Mircia Gutău, în direct, la TV - gafă amuzantă şi vulgară Foto Adevărul
Primulele din Râmnicu Vâlcea botezate de primarul Mircia Gutău, în direct, la TV - gafă amuzantă şi vulgară Foto Adevărul

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a făcut o gafă de proporţii în direct, la TV, în cursul unui interviu, botezând nişte flori decorative cu un nume amuzant, dar vulgar.

Confuzia ce pare mai degrabă voită este legată de primule – flori cu care a fost decorat municipiul Râmnicu Vâlcea, alături de alte specii.

Gafa a fost făcută într-un interviu în direct la Televiziunea VTV, marţi seara, 15 iunie, apoi a devenit virală pe reţelele de socializare. În timp ce vorbea despre cât de frumos arată municipiul Râmnicu Vâlcea, graţie amenajărilor florale de pe străzi, în loc de primulă, primarul a modificat litera „m” cu litera „p”. Era enervat că strădaniile nu îi sunt apreciate pe măsura eforturilor, referindu-se la nemulţumirile unor cetăţeni care-i reproşează că în loc să se concentreze pe crearea de locuri de muncă, este preocupat de împodobirea oraşului cu flori, gest considerat extravagant şi costisitor.

GALERIE FOTO CU AMENAJĂRILE FLORALE DE PE STRĂZILE ŞI DIN PARCURILE DIN RÂMNICU VÂLCEA

„Municipiul Râmnicu Vâlcea a fost recunoscut ca un municipiu curat şi am încercat în aceste mandate ale mele să-i păstrez această ştachetă ridicată. Vreau în continuare să păstrez acest lucru chiar dacă unii spun că nu trebuie panseluţe... I-am redus la tăcere pe aceşti adversari politici, pentru că toţi spuneau: Gutău cumpără flori! N-am cumpărat o floare, un... pripulă sau cum se numeşte... primulă... Îmi puneau întrebări: cât costă primula?  Da, depinde cât este de groasă!”, a declarat, printre altele, primarul din Râmnicu Vâlcea, catalogând oraşul drept „un buchet de flori”. 

VIDEO (min 0:30):

Mircia Gutău a devenit celebru în 2006 când a fost arestat preventiv pentru luare de mită, fiind condamnat în 2010 la 3 ani şi jumătate de închisoare. A executat în jur de doi ani, a ieşit condiţionat, iar apoi a făcut recurs. A contestat sentinţa şi a ajuns până la CEDO care a concluzionat că nu a avut parte de un proces corect, pentru că nu s-au respectat procedurile. Sentinţa a fost desfiinţată şi s-a decis rejudecarea cauzei, imputându-se eroarea judiciară. Gutău a câştigat până la urmă procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind achitat şi reabilitat în 2018.

În 2019, a dat Statul Român în judecată, cerând despăgubiri de 10,5 milioane de euro drept daune morale şi materiale pentru cei 12 ani de procese. Nu se cunoaşte încă vreo sentinţă definitivă în acest sens. 

Despre „cazul condamnării lui Gutău” s-a spus că a fost o execuţie politică la comanda lui Traian Băsescu, preşedinte României la acea vreme, care a vrut în acest mod să dea un exemplu în lupta anticorupţie, începând cu oamenii din propriul partid. După condamnarea primarului din Râmnicu Vâlcea au urmat şi alte cazuri răsunătoare, precum: Adrian Năstase, Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu. În 2016, însă, Traian Băsescu a negat implicarea sa, susţinând că dosarul împotriva lui Gutău a fost „trucat”, totul fiind „o înscenare ordinară”. Ca şi Gutău a dat vina pe judecătoarea Livia Stanciu, la vremea respectivă preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În acelaşi timp în care era judecat pentru luare de mită, pe rolul instanţelor de judecată a mai existat un dosar penal pentru abuz în serviciu legat de achiziţionarea la suprapreţ a unor locuri de joacă de către primărie, cauză care a cântărit în luarea deciziei în primul dosar. În această speţă, primarul a primit o altă condamnare cu suspendare, care a rămas definitivă. 

Despre a doua condamnare, Mircia Gutău a declarat pentru „Adevărul” că a fost făcută de „frică”: „A fost o condamnare cu suspendare care s-a contopit cu cealaltă (în care a fost achitat şi pentru care cere acum despăgubiri – n.r.). Rămâne la dosar (condamnarea - n.r.), ce să faci. O minciună ordinară! M-a obligat (instanţa de judecată - n.r.) să dau contravaloarea locurilor de joacă. Mi-am vândut apartamentul. A doua oară m-au condamnat de frică”. 

Mircia Gutău este primar al municipiului Râmnicu Vâlcea la al patrulea mandat, obţinut de această dată ca reprezentant al PER. Celelalte mandate le-a obţinut ca reprezent PDL (2004), respectiv PD (2008). În 2016, la mai bine de un an după ce a ieşit din închisoare şi a candidat, a obţinut peste 40% din sufragiile alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot. Anul trecut, în 2020, Mircia Gutău a fost reales primar cu peste 45% din voturile celor care au mers la vot – adică, doar o treime dintre alegători. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primărie amendată cu 100.000 de lei. Molizii căsăpiţi de lângă apartamentele şefului de la Mediu FOTO

Victorie dulce-amară. Un viceprimar PNL a câştigat recunoaşterea funcţiei în instanţă, dar pactul PNL-USR s-a rupt

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite