Concediu pentru carantină. În ce condiţii poate fi luat şi câţi bani se acordă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coronavirus Foto New York Post
Coronavirus Foto New York Post

Anunţul că omenirea se confruntă deja cu o „pandemie“ provocată de noul coronavirus a fost făcut deja, nu de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ci de Guvernul Germaniei.

Şi în România, boala a început să facă victime, mii de oameni fiind în izolare, iar în cazul a nouă români deja a fost confirmată infecţia cu această boală. 

Pe lângă isteria informaţională, răspândirea virusului în sine a început să facă multă vâlvă. Puţini angajatori şi / sau angajaţi cunosc faptul că a fost reglementat concediul pentru carantină şi condiţiile în care acesta poate fi obţinut.

Potrivit ultimelor modificări legislative, concediul pentru carantină se acordă tuturor persoanelor cărora li se interzice să muncească din cauza unei boli contagioase. În această categorie este inclus şi noul coronavirus - Covid -19.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 158/2005 prevede acordarea concediului pentru carantină şi explică prin articolul 18 în ce condiţii poate fi acesta acordat: „În scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă”. 

Ultima actualizare a acestui act normativ a fost făcută în luna februarie a acestui an. 

Concediul se acordă celor aflaţi în carantină şi în izolare

Ca în cazul tuturor „Concediilor medicale 2020”, concediul pentru carantină se acordă „asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de Direcţia de Sănătate Publică”. 

Experţii în Dreptul Muncii explică faptul că prin acest lucru se înţelege că acest concediu de carantină poate fi obţinut doar în baza documentelor eliberate de către specialişti.

Prin urmare, şi în astfel de cazuri, asiguraţii vor primi o indemnizaţie brută egală cu 75% din baza de calcul. Este vorba practic de 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni care reprezintă stagiul de cotizare. Limita este de 12 salarii minime brute pe ţară lunar.

De reţinut: 75% din venitul brut, în ultimele şase luni

Concediul pentru carantină poate fi obţinut doar în urma unui act doveditor de la medicul de familie, medicul curant sau de urgenţe! 

Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, se pot elibera şi la o dată ulterioară, dar doar pentru luna în curs sau cea anterioară.

Plata lunară va însemna doar 75% din venitul brut obţinut în ultimele şase luni de activitate în câmpul muncii din ultimul an care înseamnă stagiu de cotizare.

Durata concendiului pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale pentru alte afecţiuni.

Dacă durata concediului pentru carantină depăşeşte 90 de zile nu mai este necesar avizul medicului expert al Asigurărilor Sociale.  

În cazul concediului pentru carantină nu se aplică restricţia de maxim 10 zile calendaristice, precum în cazul concediilor medicale eliberat de medicul de familie. 

Cine nu respectă carantina intră sub incidenţa Codului penal

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că persoanele care nu vor respecta carantina vor fi pedepsite conform prevederilor Codului penal.

„Toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel şi cele care vor fi izolate la domiciliu, care vor primi un alt set de reguli. Aceste materiale sunt elaborate de către reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică şi transmise în timp util. Tot la Institut funcţionează şi un Telverde ce va putea fi apelat de către cei interesaţi să obţină măsuri suplimentare despre noul tip de infecţie cu coronavirus”, a precizat ministrul Costache, într-o videoconferinţă cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din ţară, privind gestionarea modului de prevenire a infecţiei cu coronavirus COVID-19.

Informaţii despre situaţiile legate de COVID–19, cum se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte amănunte pot fi obţinute la numărul 0800800358. 

Există un număr de telefon şi pentru românii din străinătate: +4021.320.20.20. 

Amenzi de până la 20.000 de lei

Cum multe dintre persoanele pentru care medicii din cadrul DSP-urilor au dispus izolarea la domiciliu nu au respectat acest lucru, deja au fost date o serie de amenzi în întreaga ţară.

Reamintim că sancţiunile pot ajunge până la 20.000 de lei şi există deja persoane care au fost amendate cu această sumă pentru că nu au respectat legislaţia şi au pus în pericol alte persoane.

Zeci de români în carantină şi peste 12.500 în izolare

La nivel de ţară, peste 12.500 de români sunt autoizolate la domicliu şi aproximativ 40 de persoane în carantină. 

În cele şase centre din ţară care sunt dotate cu aparate Real Time PCR: Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova, pentru confirmarea sau infirmarea testelor de sânge, au fost prelevate şi analizate peste 700 de probe. 

Probele au provenit de la persoane venite din afara ţării, ori care au intrat în contact cu bolnavi. În cazul a nouă probe, rezultatul a fost pozitiv, persoanele fiind infectate cu virusul COVID-19. 

Ministerul Sănătăţii a cerut conducerilor spitalelor judeţene să demareze procedura de licitaţie pentru achiziţionarea câte unui aparat Real Time PCR, în aşa fel încât testele să fie făcute în fiecare judeţ. 

De asemenea, autorităţile române au atras atenţia că românii care se vor întoarce acasă de Paşti riscă să intre în izolarea de 14 zile impusă tuturor celor care vin din zone cu potenţial epidemiologic şi, prin urmare, şansa de a petrece alături de cei dragi scade drastic. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite