Ciudăţenii despre fobii. Cum apare teama de a face duş, cinofobia sau teama de înălţime - explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte multor persoane le e teama sa mearga cu liftul. Foto Shutterstock
Foarte multor persoane le e teama sa mearga cu liftul. Foto Shutterstock

Starea de frică iraţională sau repulsie faţă de ceva are, în foarte multe cazuri, rădăcini în copilăria unui subiect. O experienţă traumatică la vârste fragede poate fi cauza apariţia unei fobii peste zeci de ani.

Specialiştii apreciază că, de foarte multe ori, apariţia fobiilor este influenţată de personalitatea unui individ şi este favorizată de o experienţă traumatizantă ori stresantă din trecut.  

Un copil care a fost muşcat de câini va dezvolta cel mai probabil o teamă de câini (cynofobia),  în timp ce un sportiv de performanţă, de exemplu un canotor, care a avut ani la rând parte de antrenamente dure ar putea foarte bine să dezvolte ablutofobie- frica de a face baie. Ablutofibia poate avea legătură, însă, şi cu experienţa traumatizantă suferită de cineva din familie sau chiar de cineva mai puţin apropiat.  De asemenea, un minor ai cărui părinţi se tem de şerpi are toate şansele să moştenească această fobie, spun specialiştii, pentru că i s-a indus în mod repetat această frică de reptile. 

„Un anumit eveniment pe care o persoană îl consideră a fi traumatizant este asociat cu o situaţie, un obiect sau cu un stimul şi astfel apare o fobie.  Fiecare caz de fobie este unic în felul său, iar plaja fobiilor este extrem de diversă. Cauzele care stau la baza apariţiei fricii iraţionale de ceva ţin de structura, de personalitatea individului. De asemenea, mediul în care trăieşte o persoană este şi el un factor predispozant”, explică psihologul  Adrian Sandu.

Fobia poate lua diverse forme. Printre cele mai des întâlnite fobii, denumite şi fobii specifice, se numără, însă, frica de animale (zoofobie) şi fenomene naturale, precum şi frica de înălţime (acrofobia) şi de spaţii deschise (agorafobie) sau de spaţii închise (claustrofobia).

Fobia socială: teama de oameni sau de a vorbi în public

Există însă şi oameni care se tem să vină în contact cu alţi oameni şi chiar să vorbească în faţa semenilor, acest tip de frică fiind cunoscut drept o fobie socială. Astfel de temeri excesive apar îndeosebi la persoane care au un nivel scăzut de încredere în sine şi care se tem că vor fi ridicularizate de cei cu care vin în contact. 

„Am avut un caz- o pacientă căreia îi era frică să vorbească în public, deşi, din punct de vedere profesional, era foarte bine pregătită.  Această teamă de a vorbi în public a apărut pe fondul unor conflicte în familie, care i-au distrus încrederea în sine, pe fondul unei emotivităţi accentuate. Persoana respectivă prezenta somatizări intense doar când se adresa angajaţilor sau când trebuia să vorbească în faţa mai multor oameni.  Adrian Sandu, psiholog 

Fobiile se tratează

Fobiile sunt însoţite de simptome precum accelerarea pulsului, transpiraţie excesivă, contractarea muşchilor, stare de ameţeală, respiraţie greoaie sau anxietate. O teamă iraţională de anumite obiecte, activităţi sau animale ar trebui să-l determine pe subiect să se prezinte la un medic specialist, altfel riscă să cadă în depresie şi să ajungă chiar să-şi pună capăt zilelor din cauza temerilor. 

„Există  metode specifice de tratament pentru fiecare fobie, de la fizioterapie până la hipnoză. Pentru teama de înălţime, de exemplu, există o terapie -şoc în timpul căreia, atunci când este suficient de pregătită, persoana care a dezvoltat fobia este urcată la înălţime cu ajutorul unei macarale. Dar, în general, se merge pe întărirea încrederii în sine, pe o valorizare a individului”, mai spune psihologul Adrian Sandu. 

Prin terapia cognitiv-comportamentală, cel care suferă de fobie va fi ajutat să ia contact cu obiectul care îi provoacă teama, să conştientizeze ce anume i-a provocat această teamă şi să-şi înfrunte fobia.

Cele mai cunoscute şi cele mai ciudate fobii:

  •  
  • agorafobia: frica de spaţii deschise
  • algofobia: frica de durere
  • agirofobia: frica de a traversa strada
  • aviofobia: frica de avion
  • androfobia: frica de bărbaţi
  • ablutofobia: frica de a face baie
  • coulrophobia: frica de clovni
  • cinofobia: teama de câini
  • erotofobia: frica de a vorbi despre sex
  • gelotofobia: teama de a fi ridiculizat
  • ginofobia. frica de femei
  • hemofobia: frica de sânge
  • pediophobia: frica de păpuşi
  • tanatofobie: frica de moarte
  • carcinofobie: frica de cancer
  • somnifobia: teama de somn
  • philophobia: teama de iubire
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite