Circ şi blocaj administrativ de la prima şedinţă a edililor din Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima şedinţă a Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea Foto Eusebiu VeţeleanuImagine
Prima şedinţă a Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea Foto Eusebiu VeţeleanuImagine

Circul din campania electorală pentru alegerile locale din acest an s-a mutat direct în Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea încă de la prima şedinţă a acestui nou for legislativ.

La alegerile din acest an, voturile electorilor din Râmnicu Vâlcea s-au împărţit între candidatul PER la fotoliul de primar şi lista propusă pentru consilieri locali de către PNL.  

Mai exact, Mircia Gutău a obţinut al patrulea mandat de edil, dar liberalii, împreună cu USRL - PLUS, au obţinut majoritatea în Consiliul Local (CL).

Cele două alianţe, „Alianţa Binelui” (PSD-PER (care are cu un vot mai puţin în CL) şi „Alianţa pentru Râmnic” (PNL-USR-PLUS), au arătat de la prima întâlnire cum vor decurge pe viitor ostilităţile în cadrul Consiliului Local. 

În cea dintâi şedinţă, de luni, 9 noiembrie, majoritatea (PNL - USR - PLUS) a refuzat să voteze ordinea de zi, dintr-un motiv cel puţin straniu: primarul nu a dat citire acesteia. Au motivat că este vorba despre o întrunire extraordinară şi că nu vor binevoi să acţioneze la comandă şi să facă „figuraţie”, precum colegii lor din mandatul trecut. Respectiva ordine se regăseşte pe site-ul Primăriei Râmnicului, pentru a putea fi consultată de orice doritor, fiind publicată încă din data de 4 noiembrie, după cum reiese şi din imaginea ataşată.

Imagine indisponibilă

  

În realitate, gestul consilierilor PNL şi USR-PLUS pleacă de la refuzul administraţiei publice locale de a suplimenta ordinea de zi cu depunerea jurământului a încă unui consilier local, prin care să se realizeze completarea consiliului local şi care să ducă automat la alegerea viceprimarilor.

De cealaltă parte, preşedintele de şedinţă i-a solicitat primarului să se alăture, în sală, consilierilor locali, pe motiv că în Codul Administrativ nu există nici o reglementare în care să se specifice că edilul trebuie să stea în prezidiu.

Când s-a anunţat că primul punct pe ordinea de zi este alegerea viceprimarilor, şi nu stabilirea comisiilor de specialitate, consilierii locali PSD - PER au părăsit sala de şedinţe, considerând decizia ilegală.

Secretarul Primăriei a declarat că nu se poate continua şedinţa, iar primarul a refuzat să facă orice alt gest pentru găsirea unei soluţii de comun acord.

În lipsa colegilor, consilierii PNL - USR - PLUS au votat ca noii viceprimari să fie Virgil Pârvulescu, din partea PNL şi Andrei Gheorghiu (USR - PLUS).

Edilul Mircia Gutău a catalogat gestul drept „blocaj” şi i-a asigurat pe râmniceni că va face tot ce ţine de „prerogativele de primar” în ceea ce priveşte derularea activităţii administraţiei publice cât mai aproape de normal, fără să explice public refuzul invocat de majoritatea consilierilor locali.

Tot din informaţii de pe site-ul Primăriei, reiese că acţiunea majorităţii consilierilor locali era previzibilă, fiindcă încă din data de 6 noiembrie, deci, dinainte de actuală şedinţă, a fost postată convocarea pentru următoarea întrunire a consilierilor locali pentru data de 11 noiembrie, ora 11:00, fără să fie ataşată însă şi ordinea de zi, după cum reiese şi din imaginea ataşată. 

Postarea pe site-ul Primăriei Râmnicu Vâlcea a celei de-a doua şedinţe de Consiliu Local Foto captură

Figuraţie versus blocaj

Pe ordinea de zi a primei şedinţe de CL nu erau decât trei puncte: depunerea jurământului unui consilier local, stabilirea preşedintelui de şedinţă pe o perioadă de trei luni, conform legii şi organizarea comisiilor de specialitate, fără de care Consiliul Local nu poate adopta hotărâri. Fără aprobarea acestor hotărâri nu se poate pleca la drum în actualul for legislativ al oraşului. Prin urmare, în zilele următoare, consilierii se vor reuni din nou. 

Părţile implicate s-au grăbit să iasă în schimb, rapid, pe reţelele de socializare sau în comunicate de presă, cu declaraţii prin care să-şi justifice gesturile, la scurt timp după finalizarea întâlnirii. 

Consilierul local Andrei Gheorghiu, liderul USR - PLUS, a declarat: „Astăzi ne-am prezentat la şedinţa extraordinară convocată de către domnul primar, cu cele mai bune intenţii şi cu dorinţa de a face treabă pentru locuitorii din Râmnicu Vâlcea. Din păcate, domnul primar nu a dorit să dea citire proiectului ordinii de zi, supunându-l direct votului Consiliului Local. Noi nu votăm în necunoştinţă de cauză, aşadar îl sfătuim pe primar ca pe viitor să respecte procedura legală şi să dea citire ordinii de zi, la începutul şedinţei. Consilierii trebuie să ştie de la începutul şedinţei ceea ce se va discuta şi vota. Nu acceptăm să fim naivi şi să votăm un proiect al ordinii de zi pe care primarul refuză să ni-l facă cunoscut. Noi nu ne prezentăm pentru a face figuraţie în Consiliul Local, noi reprezentăm interesele cetăţenilor, asigurându-ne de legalitatea şi transparenţa actului administrativ. În şedinţa de Consiliu Local de miercuri, vom introduce pe ordinea de zi şi punctele care erau programate pentru şedinţa de astăzi. Împreună vom reuşi până la urmă să construim onest în Consiliul Local!”.

Fostul viceprimar Eusebiu Veţeleanu, actualmente consilier local PER şi personal al primarului Mircia Gutău, a catalogat opoziţia ca fiind „Alianţa Incompetenţei la Râmnicu Vâlcea”. 

„Noua majoritate din C.L. formată din reprezentanţii PNL, USR-PLUS, care se bate cu pumnii în piept pe Facebook că deschide Râmnicul a votat împotrivă ( evident, din prostie!) fără nicio explicaţie. La final se uitau unii la alţii, neînţelegând nici ei ce au făcut!”

Primarul Mircia Gutău a catalogat şi el gestul ca pe un „blocaj în Consiliul Local” al „Alianţei pentru Râmnic” care „a ales să lucreze împotriva Râmnicului”. „Alianţa pentru Râmnic”, formată din PNL - USR - PLUS se află aşadar în opoziţie cu „Alianţa Binelui”, aşa cum este catalogată chiar de către liderii săi gruparea PSD - PER.

„La atât se reduce, de fapt, disponibilitatea autointitulatei „Alianţe pentru Râmnic” de a lucra <în folosul> oraşului: blocaj instituţional, orgolii nemăsurate, dorinţa de accedere cât mai rapidă la funcţii de conducere şi un total dispreţ faţă de nevoile reale ale cetăţenilor”, a spus edilul printre altele, fără să ofere detalii privind acuzele care i se aduc de către majoritatea consilierilor locali. 

Vă mai recomandăm şi:

Situaţie controversată la un azil din Vâlcea: bătrânii cu Covid-19, îngrijiţi de o asistentă infectată

UPDATE VIDEO Suma uriaşă investită de societatea civilă într-o maternitate. Contribuţia publică este pe sfert

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite