Cioban salvat de pe munte cu turma de mioare: „Oile rămăseseră suspendate în zăpada de doi metri” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciobanul care a rămas cu turma de oi înzăpezit în Munţii Căpăţânii - Vâlcea Foto Salvamont
Ciobanul care a rămas cu turma de oi înzăpezit în Munţii Căpăţânii - Vâlcea Foto Salvamont

Întâmplarea s-a petrecut duminică seara, 25 aprilie, în munţii din judeţul Vâlcea. Un cioban a vrut să treacă cu turma peste creste, dar a rămas înzăpezit şi salvat de jandarmii montani şi salvamontişti.

Salvamont România a publicat pe pagina sa de Facebook, marţi dimineaţa, 27 aprilie, ştirea legată de această întâmplare cu cele 200 de mioare rămase înzăpezite în plină primăvară în Munţii Căpăţânii, din cauza unui cioban imprudent. 

„Pentru că nu putem spune că nu vrem sau că nu putem... Intervenţie mai neobişnuită pentru salvamontiştii vâlceni din formaţia Brezoi solicitaţi să sprijine un cioban rămas cu turma înzăpezită în zona Vârfului Folea din Munţii Căpăţânii. Cele peste două sute de animale au fost trecute peste zona cu zăpadă şi au putut fi coborâte de pe munte”, se arată în postarea celor de la Salvamont. 

Potrivit şefului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, jandarmii montani au fost cei solicitaţi să intervină, dar a fost nevoie şi de sprijinul salvamontiştilor. 

Ciobanul a plecat din Brezoi - Vâlcea, cu gândul să ajungă cu turma sa de mioare peste munţi la Voineasa. Deşi a văzut că stratul de zăpadă creşte din ce în ce mai mult, s-a încăpăţânat şi a rămas cu oile şi măgarii „suspendaţi în zăpadă”, potrivit informaţiilor furnizate de şeful Salvamont.

Localnici, salvamontişti şi jandarmi, în sprijinul ciobanului şi a animalelor

   

„S-a întâmplat între Poiana Stâna Cioroiu şi Hădărău. E cam la doi kilometri depărtare de Vârful Folea. La intervenţie s-au dus jandarmii care, în general, sunt chemaţi în astfel de situaţii - Jandarmeria Călimăneşti, dar şi Salvamont Brezoi. Zăpada în zona respectivă ajunge la doi metri, iar ciobanul voia să treacă în ciuda acestui impediment major peste munţi, până la Voineasa”, ne-a explicat şeful Salvamont Vâlcea. 

Turma de oi rămasă înzăpezită în Munţii Căpăţânii - Vâlcea Foto Salvamont

Ciobanul care a rămas înzăpezit pe crestele Munţilor Căpăţânii - Vâlcea, cu măgarii şi turma de oi, alături de salvatorii săi Foto Salvamont

 

Deşi stratul de zăpadă sus pe munte este încă extrem de consistent, ciobanul şi-a continuat drumul. „Poţi merge 100 - 200 de metri, dar realizezi că în loc să scadă stratul de zăpadă creşte. Pentru că la început găseşti petece - petece, iar apoi întreaga suprafaţă acoperită de omăt, care pleacă de la straturi de 20 - 30 cm şi ajunge la doi metri. Când se suspendă oile în zăpadă şi măgarii, atunci este o problemă. Cu cât te întorci mai devreme, cu atât mai bine”, susţine salvamontistul şef. 

Turma de oi rămasă înzăpezită în Munţii Căpăţânii - Vâlcea Foto Salvamont

Oile rămase înzăpezite pe crestele din Munţii Căpăţânii - Vâlcea Foto Salvamont

Oile erau lihnite de foame, după patru zile în zăpadă

Aceeaşi sursă ne-a mai precizat: „Plus că a ţinut animalele vreo trei sau patru zile acolo sus, şi cel mai probabil nu erau hrănite. Mi se pare că o oaie chiar i-a murit. A solicitat sprijin să le scoată din zăpadă. Primii care au sărit în ajutor au fost nişte oameni de la Păstrăvăria Săliştea, apoi jandarmii şi băieţii noştri. Noi (salvamontiştii - n.r.) ne-am dus că omul era disperat. Jandarmii, unul dintre ei a fost nevoit să plece taman de la Domeniul Schiabil Transalpina, de la Vidra”.   

„Cât de novice ai fii, când vezi că zăpada tot creşte  şi tu urci înspre creastă, nu te gândeşti câtă zăpadă o fi mai sus? Nu se topeşte brusc, că nu treci în Africa! Vă daţi seama, ca să ajungi să ţi se suspende oile în ditamai zăpada, e o problemă!”, a mai spus Mircea Lera.

Mircea Lera în zăpada din Munţii Căpăţânii Foto Arhiva personală

Mircea Lera, şeful Salvamont - Vâlcea în zăpada din Munţii Căpăţânii Foto Arhiva personală

Vă mai recomandăm şi: 

Imagini incredibile din Vârful lui Roman: „Clădirea are 2,5 metri şi nu se mai vede decât coşul“ VIDEO

Splendoarea turismului „pe hârtie”. O administraţie judeţeană visează la teleschi vara şi drum prin pădure, dar şoselele-s pline de gropi VIDEO 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite