Centrala termică care funcţionează cu deşeuri, piesa de rezistenţă la expoziţia de sisteme eco de încălzire din centrul Râmnicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia este deschisă până sâmbătă, la ora 18.00. Foto Adevărul
Expoziţia este deschisă până sâmbătă, la ora 18.00. Foto Adevărul

Râmnicenii cu dare de mână sunt aşteptaţi până mâine seară în centrul Râmnicului, la o expoziţie de sisteme de încălzire. Printre piesele de “rezistenţă” ale expoziţiei se numără centrala termică care funcţionează pe bază de peleţi din deşeuri.

Câţiva producători de sisteme de încălzire cunoscuţi în ţară, dar şi în străinătate, sunt prezenţi în centrul Râmnicului cu ultimele noutăţi în domeniu. Printre expozanţi se numără firma inventatorului Iulian Hornet, societate premiată de curând la o gală organizată la Oxford Town Hall, Marea Britanie, pentru activitatea desfăşurată în domeniul echipamentelor de producere a energiei termice şi electrice.

“Noi venim cu o tehnologie de ardere a biomasei sub formă de peleţi fabricaţi din resturi, gunoaie şi deşeuri, venim cu o tehnologie care poate să salveze pădurile şi poate să aducă consumatorilor energie din gunoiul pe care-l produc zilnic, gunoi transformat în peleţi. Noutatea este tehnologia pe care am inventat-o şi pe care am implementat-o la mai multe echipamente. Avem şi un injector cu peleţi care poate să înlocuiască toate injectoarele pe gaz, motorină, ulei care sunt poluante, arzătoare, avem generatoare de aer cald, unul de mare putere, folosit pentru uscarea cerealelor”, a declarat Iulian Hornet. 

 Expoziţie de sisteme eco de încălzire în centrul Râmnicului

Sistemele de încălzire au preţuri piperate, dar producătorii au multe argumente în favoarea utilizării energiei regenerabile. Iulian Hornet susţine că ar putea încălzi întreaga Românie doar folosind sistemele pe bază de deşeuri. 

“Tot ce-I bun costă, depinde dacă vreau să mă plimb cu un Trabant sau cu un Ferrari. Toate tehnologiile până la ecoHornet  sunt create să funcţioneze cu peleţi din rumeguş curat, de aceea se taie în România patru hectare de pădure pe oră, ca să se facă inclusiv peleţi. Cum să tai pădurea când în ţara noastră ai la dispoziţie 100 de milioane de tone de deşeuri? Eu, dacă ar trebui să încălzesc toată România cu sitemele pe peleţi, aş consuma doar 15 % din aceste deseuri. România are combustibil, poate avea independenţă energetică, nici n-am mai avea nevoie de gaze de import, gaze de şist, dar nu se vrea. Trebuie să ne gândim că bugetul ţării este constituit 30 % din impozite, taxe şi accize pe energie. Până nu găsesc o formulă să taxeze gunoiu,  să înlocuiască această pierdere din buget, nu cred că o să trecem pe energie regenerabilă”, a mai spus inventatorul român. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite