FOTO Cea mai nouă pârtie de schi din ţară va fi inaugurată pe 1 decembrie. Drumul până în staţiune nu e asfaltat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După domeniul schiabil Transalpina Ski Resort din Vâlcea va mai avea o pârtie de schi din acest an. Se lucrează intens într-o tânără staţiune turistică din Munţii Căpăţânii, cea de la Vârful lui Roman - Horezu, care va fi inaugurată de 1 Decembrie. Chiar dacă drumul până în staţiune nu este asfaltat, fiind amenajat cu piatră de carieră, autorităţile dau asigurări că este practicabil, în orice condiţii, ca orice drum de munte.

GALERIE FOTO

Staţiunea turistică Vârful lui Roman se află la nici 15 km depărtare de Horezu, Capitala Ceramicii Populare Româneşti, în judeţul Vâlcea. În acest moment, în staţiune, potrivit autorităţilor, sunt deja în funcţiune 60 de pensiuni turistice şi cabane. 

O serie de utilaje, inclusiv tunuri de zăpadă, au fost duse în zonă şi se fac pregătiri intense, fiindcă se doreşte inaugurarea pârtiei chiar de 1 Decembrie. Între timp, au fost instalate toate sistemele care deservesc pârtia, inclusiv instalaţiile electrice, chiar dacă în zonă nu există reţea de curent electric, încă. Toată lumea are în dotare generatoare, inclusiv administratorii pârtiei. S-au amenajat toalete publice şi spaţii pentru servirea mâncării şi a băuturilor calde. 

„Pe 1 decembrie se va da drumul la schi. S-a amenajat pârtia, s-a montat instalaţia de schi, instalaţiile de curent şi de apă, tunurile de zăpadă”, ne-a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu, în administrarea căruia se află şi staţiunea. 

Proiectul pârtiei de schi este unul privat, firma în cauză - Hagimob - având în plan construirea mai multor pârtii în următorii cinci ani, dar şi a unor unităţi de cazare la standarde occidentale: hoteluri şi moteluri. Deja, la baza pârtiei s-a demarat construcţia unui hotel cu restaurant, ambele de cinci stele. 

„S-a început şi construcţia hotelului, primul de cinci stele şi restaurant tot de cinci stele, la baza pârtiei. Hotelul şi restaurantul vor fi gata la anul, în toamnă, iar iarna viitoare vor fi funcţionale. Tot atunci va mai fi gata încă o pârtie”, mai spune edilul. 

Investiţia realizată de omul de afaceri Nicu Hagivreta urmăreşte ca în următorii ani, pe culmile Munţilor Căpăţânii, să fie construită o staţiune de iarnă cu toate facilităţile necesare: printre care şase pârtii de schi, două hoteluri şi 10 moteluri.

Prima pârtie, deja finalizată, are o lungime de aproximativ 800 de metri şi o lăţime de 50 de metri,  fiind construită pe o diferenţă de altitudine de 250 de metri. Punctul maxim este la cota 1.600 metri, la fel ca  la Sinaia. Restul pârtiilor vor ajunge şi la cota 2.100 metri. 

Deşi sunt funcţionale doar 60 de cabane şi pensiuni, 1.100 de loturi au fost deja concesionate în staţiunea Vârful lui Roman, din totalul de 1.180, de către Primăria Horezu. Singura condiţie impusă a fost aceea de a se construi în maxim doi ani de la obţinerea autorizaţiei de construcţie, aşa cum se specifică şi în lege. 

„Condiţia nu a fost ca aceste construcţii să fie musai doar pentru cazarea turiştilor, ci şi pentru cabane de vacanţă. Iar concesiunea este garantată pe durata vieţii construcţiei, adică şi 1000 de ani. Parcelele au 1000 de metri pătraţi, totul pentru o taxă modifică de 70 de euro pe an”, a ţinut să sublinieze primarul Sărdărescu.

Inaugurarea pârtiei se va face pe cheltuiala investitorului. „I-am pus la dispoziţie platforma de drum, am amenajat rigole, şi, conform înţelegerii, lucrăm să realizăm asfaltarea drumului şi reţeaua de distribuţie a energiei electrice până sus. La această oră, staţiunea încă nu este racordată la energie electrică, totul se obţine cu ajutorul generatoarelor de curent electric”, explică edilul.

Drumul până la staţiune neasfaltat, dar practicabil, dau asigurări autorităţile

În timp ce autorităţile pomenesc despre inaugurare, nimeni nu mai spune nimic despre calitatea infrastructurii rutiere. Drumul până în staţiune nu este asfaltat. Este vorba despre un drum comunal, de munte, amenajat în cea mai mare parte de administraţia locală şi parţial de obştea de moşneni pe terenurile căreia trece acesta. 

Primarul ne-a dat asigurări însă că drumul este practicabil, în orice condiţii, chiar dacă nu este asfaltat şi că va fi deszăpezit: „Drumul este amenajat de primărie şi este foarte bun. Suntem în discuţii cu Consiliul Judeţean să-l preia ei şi să-l transforme din drum comunal în drum judeţean. Nu este asfaltat nimic din cei 14 km. La ora asta se poate ajunge sus, la staţiune, cu orice maşină. Când o să fie zăpadă, ne vom ocupa de deszăpezire. Dar maşinile trebuie să fie echipate cu lanţuri, sau să fie cu tracţiune integrală, 4 X4, că nici la Rânca sau în altă parte nu te duci altfel. Nu este drum de pământ, este făcut cu piatră de carieră, amfibolit, tasată pe trei straturi. Mergi pe el ca pe asfalt”, ne-a asigurat primarul Sărdărescu.

În Vâlcea mai există o pârtie de schi de 600 de metri, nefuncţională la această oră, în Ţara Loviştei, în comuna Perişani. Proiectul a fost blocat din cauza lipsei de fonduri, deşi pârtia are în dotare chiar şi instalaţie telescaun, achiziţionată de către administraţa locală. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite