Ce motiv a invocat un prefect pentru încetarea mandatului şi cine este consilierul care i-a luat locul

Ce motiv a invocat un prefect pentru încetarea mandatului şi cine este consilierul care i-a luat locul

Actualul prefect de Vâlcea Sebastian Fârtat şi fostul subprefect Tiberiu Costea Foto Adevărul

Vâlcea are din acest weekend un nou prefect, după ce s-a constatat încetarea mandatului, la cerere, în cazul celui căruia i-a luat locul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe motiv că vrea să fie din nou primar în Lungeşti, localitatea din care provine, Costea Tiberiu şi-a dat demisia din funcţia de prefect de Vâlcea. 
 
După încetarea mandatului său, locul i-a fost luat, temporar, de subprefect, Sebastian Fârtat, un tânăr de 34 de ani fost consilier parlamentar al secretarului Camerei Deputaţilor, liberalul Cristian Buican.
 
Locul de subprefect a rămas vacant.
 
Decizia fostului prefect survine după sentinţa primită de soţia sa într-un caz de corupţie.
 

Noul prefect pariază pe comunicare

Sebastian Fârtat a depus jurământul de învestitură, printr-o videoconferinţă, într-un cadru restrâns, în prezenţa reprezentanţilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi ai celor ai Ministerului Apărării Naţionale din judeţ.
 
Cu această ocazie, noul prefect a precizat că îşi doreşte „ profesionalizarea administraţiei şi creşterea calităţii serviciilor publice, cu accent pe educaţie şi sănătate” şi că, în opinia sa, depăşirea crizei generate de pandemie este posibilă doar dacă instituţiile statului, implicate direct sau indirect, colaborează, „fără interese politice”. 
 
„Oamenii au mare nevoie să-şi recapete încrederea în instituţiile statului, să se simtă în siguranţă, respectaţi şi ascultaţi”, a mai declarat Fârtat convins că încrederea în instituţiile statului se poate face doar prin „transparentizarea actului administrativ”. 
 
„Dacă am învăţat ceva bun în aceste luni de izolare şi de distanţare fizică, este că în online se pot efectua numeroase activităţi administrative, astfel încât cetăţeanul să îşi poată rezolva cu uşurinţă problemele”, a spus noul prefect care consideră că o comunicare eficientă cu cetăţenii şi între instituţii este posibilă doar prin digitalizarea tuturor instituţiilor.
 

Implicat într-un scandal cu un director căruia i-a cerut public demisia

Sebastian Fârtat a fost numit subprefect în decembrie 2019, după ce în prealabil a fost timp de 10 ani consilierul parlamentar al deputatului Cristian Buican, şeful organizaţiei liberale Vâlcea şi totodată, secretarul Camerei Deputaţilor. Este masterand al Universităţii din Craiova - Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, precum şi al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti – „Comunicare politică. Marketing politic şi electoral”. 
 
Pasionat de motociclism deţine două Kawasaki fabricate în 1995 şi 1999, un apartament în Bucureşti, cumpărat prin credit şi un autoturism Suzuki în leasing în 2016, precum şi o turmă de oi, în localitatea din care provine Horezu, fiind fiului unui fost primar, achitat într-un dosar de corupţie, după ce a fost acuzat că a externalizat serviciul de termoficare al oraşului unei firme care înregistra datorii la stat. 
 
În cele opt luni cât a fost subprefect a fost implicat într-un scandal care-l viza pe actualul director al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, liberalul Nicolae Badea, căruia i-a cerut public demisia, după ce mai mulţi beneficiari şi salariaţi ai unor centre de îngrijire şi asistenţă socială din subordinea instituţiei au fost diagnosticaţi cu virusul SARS - CoV-2, considerându-l direct răspunzător, pentru că nu şi-a echipat la timp, cu materiale de protecţie, personalul. Ieşirea sa în spaţiul public pe această temă nu a fost susţinută de prefectul de la acea vreme, Costea Tiberiu. 
 

Soţie de prefect condamnată la doi ani de închisoare

La rândul său, Tiberiu Costea a ajuns reprezentantul Guvernului în teritoriu după ce tot în decembrie a demisionat din funcţia de primar al comunei Lungeşti - Vâlcea. La cei 49 de ani, doctor inginer cu diplomă de doctor în horticultură la Universitatea din Craiova, obţinută în 2012, licenţiat în Inginerie si Management Agroturistic, Costea susţine acum că urmăreşte al treilea mandat de prim gospodar al localităţii din care provine, după ce a fost consilier în cadrul Centrului Local APIA Drăgăşani. A intrat în atenţia publicului în urmă cu patru ani când aloca fonduri pentru a le cumpăra angajaţilor biciclete pentru munca de teren. 
 
În urmă cu nici două luni, soţia acestuia, Loredana Costea a fost condamnată la doi ani de închisoare, cu suspendare, într-un proces pe fond de abuz în serviciu, fiind obligată să presteze muncă în folosul comunităţii, timp de 60 de zile în cadrul Primăriei Drăgăşani sau a Primăriei Lungeşti. În plus, a fost obligată să despăgubească Ministerul Educaţiei Naţionale cu aproximativ 20.000 de lei, după ce, în 2014, „în calitate de director la Şcoala Gimnazială Lungeşti a achiziţionat, prin sistemul achiziţie directă, 100 litri cloramină lichidă la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei”. 
 

Vă mai recomandăm şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările