Cazul bătrânului muşcat de câine la poarta Mănăstirii Bistriţa aduce în discuţie probleme vechi. Primarul se înarmează cu puşcă cu tranchilizante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puşcă

Problema câinilor care-şi fac veacul în poarta Mănăstirii Bistriţa, judeţul Vâlcea, este veche. Haite de câini sunt văzute în permanenţă în curtea ansamblului format din lăcaşul de cult şi două centre pentru vârstnici şi copii. Ultimul caz, al bătrânului muşcat de un câine, a scos la iveală tare vechi şi soluţii de moment.

Oamenii din Costeşti – Vâlcea, pe raza căruia se află aşezământul monahal, într-un spaţiu deschis cu două centre de îngrijire a orfanilor şi bătrânilor, precum şi cei din împrejurimi obişnuiesc deseori să abandoneze aici animalele fiindcă ştiu că i se va face cuiva milă de ele. Nimănui însă nu-i pasă de consecinţe. Inconştienţa şi indiferenţa ar fi putut costa o viaţă de om. 

Problemă generală: „Sunt mulţi. E prăpăd.”

„Problema nu este doar la noi. Dacă vă duceţi pe dealul Cotoşmanului sau pe toate dealurile din împrejurimi o să tot daţi peste haite de câini. Chiar şi la groapa de gunoi de la Horezu este aceeaşi situaţie”, susţine primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu care precizează : „Chiar eu am văzut într-o dimineaţă cum erau aruncaţi dintr-o maşină 7 câini. E nebunie”. 

Situaţia este confirmată şi de angajaţii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în subordinea căreia se află cele două centre: „Sunt mulţi. E prăpăd. Să vină să-i ia odată, că e belea!”

„Nu avem serviciu de ecarisaj”

Edilul crede că animalele au devenit violente din cauza lipsei de hrană. În timpul şcolii, fiind deschisă cantina, copiii îşi fac milă de câini şi le dau să mănânce. „Acum, pe perioada vacanţei, probabil, n-a mai avut cine să aibă grijă de ei”, mai spune Peştereanu. 
 

„Directorul Badea, de la Protecţia Copilului, care ştia de problemă, a dat vina pe noi, dar noi nu avem un serviciu de ecarisaj”, explică edilul.

„Legea este deficitară”, soluţie: un padoc special, construit prin asociere

Cum problema este veche, s-au căutat şi soluţii. Numai că... „Legea este deficitară. Ne-am tot gândit ce putem să facem. Dar nu se oferă posibilităţi financiare, n-avem nici padocuri. Nu este nici unul în zonă. Nici măcar oraşele nu au, nici Horezu, nici Drăgăşani. Şi ei se confruntă cu aceeaşi problemă ca noi. Primarul din Horezu a venit cu ideea să ne asociem noi, cei din „Depresiunea Horezu” şi să facem un padoc special şi să plătim serviciile pentru fiecare animal găzduit. Numai că e nevoie de timp. Între timp câinii sunt abandonaţi în fiecare zi...”

80 de lei – costul fiecărui câine tranchilizat, plus 16.000 de lei pentru armă

Până atunci însă, primarul s-a interesat de o puşcă, pentru tranchilizante. O are în vedere de anul trecut, aprobată de consilieri, numai că, dacă nu au fost fonduri... s-a amânat achiziţia ei. 
 

Cu noile evenimente, deja ştie că va costa 16.000 de lei, iar pentru fiecare injecţie va mai scoate din buget câte 80 de lei. „Ce să facem? Avem de ales? Contează şi viaţa omului şi viaţa animalului. Ne gândim să-i tranchilizăm şi să vedem, poate i-om duce la Râmnicu Vâlcea, că numai acolo există un adăpost pentru câini. La Băbeni am înţeles că nu mai au loc. Trebuie să vorbesc cu primarul, să vedem”, adaugă Peştereanu.

Fenomenul nu poate fi stopat, autorităţile judeţene vor microcipare obligatorie gratuită

Edilul din Costeşti este decis ca până la finele lunii să scape de problemă, deşi recunoaşte că este o soluţie de moment, fiindcă fenomenul nu poate fi stopat.


La fel cred şi autorităţile judeţene care văd ca unică soluţie – microciparea obligatorie şi gratuită a tuturor caninelor, o acţiune care să fie legiferată şi executată la nivelul întregii ţări. Ne este dat ca exemplu Spitalul de Pneumoftiziologie din Mihăeşti unde a existat o situaţie similară. S-au făcut padocuri la câini, numai că în zonă au apărut din nou animale fără stăpân. 


„Problema e că azi îi prind, dar mâine sunt aduşi alţii”, mai spune Peştereanu, care e conştient că nici acţiunea de tranchilizare nu se poate face de pe o zi pe alta, fiindcă e nevoie de permis de port-armă. Până se achiziţionează puşca şi injecţiile va mai dura. Deocamdată s-a luat legătura cu medicul veterinar pentru a se demara procedurile.      

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite