Când se redeschide pârtia de la Transalpina Ski Resort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schiori pe Transalpina Ski Resort Sursa: Foto Corina Urcior
Schiori pe Transalpina Ski Resort Sursa: Foto Corina Urcior

Pârtia de schi de la Obârşia Lotrului – Transalpina Ski Resort – va avea un nou operator. Asta după ce a fost la un pas de a nu se mai deschide în această iarnă. Primăria Voineasa, beneficiarul direct al investiţiei, va semna un contract de prestări servicii pentru administrare provizorie cu un nou operator.

La această oră este în derulare o licitaţie în SEAP care urmăreşte concesionarea domeniului cu cel mai mare potenţial schiabil din România pentru următorii 4 ani, plus un an de prelungire, dacă se doreşte. Până la finalizare, însă, s-a găsit, pe termen limitat, cine să administreze Transalpina Ski Resort şi nu este aceeaşi firmă cu cea care a construit şi a gestionat domeniul până acum, în ciuda declaraţiile făcute de primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu, în urmă cu câteva luni, când afirma public că intenţionează să semneze, din nou, un contract cu Acomin Deva.

Practic, s-au concretizat informaţiile potrivit cărora Consiliul Local era interesat să închirieze domeniul unui operator economic de profil în shimbul sumei de 132.000 de lei. Un contract de prestări servicii pentru administrare provizorie care va fi valabil pe o perioadă de 3 luni, până când se finalizează întregul proces de concesiune prin licitaţie.

Licitaţie cu discuţii

Din februarie acest an, de când se ştia că urmează să se finalizeze contractul de concesiune, autorităţile judeţene au tot încercat să urnească administraţia locală, astfel ca următoarea iarnă să nu o mai găsească nepregătită. Deşi a avut la dispoziţie luni bune să pregătească procedura de licitaţie în SEAP, Primăria Voineasa s-a mişcat destul de greu, de aceea încă se mai aşteaptă oferte, termenul final de depunere fiind 9 ianuarie 2018, în contextul în care sezonul de schi din iarna trecută se deschidea deja la 5 ianuarie 2017.

Primăria caută în continuare, cel puţin oficial, un operator care să îndeplinească condiţiile de administrare a domeniului şi de operare instalaţii pe cablu. Asta în contextul în care cei interesaţi susţin că cerinţele din caietul de sarcini ar fi dificile, inclusiv redevenţa cerută - de aproximativ 2,5 milioane de euro, fără TVA, fapt ce ar determina repetarea licitaţiei. Altfel spus, dacă vor fi contestaţii, există riscul ca pârtia să fie închisă înainte de vreme, în această iarnă.

Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constatin Rădulescu, a convocat într-o întâlnire toţi reprezentanţii instituţiilor implicate - Primăria Voineasa, Prefectura Vâlcea, Salvamont Vâlcea – ca să se găsească o soluţie. Am încercat să aflăm şi poziţia primarului Gabriel Năstăsescu, dar domnia sa s-a aflat „pe teren într-o zonă în care oricum nu are semnal”, după cum au ţinut să precizeze reprezentanţii Primăriei, şi nici nu ne-a contactat între timp. În atare condiţii, am solicitat un punct de vedere şi de la firma care a construit domeniul şi care până acum s-a ocupat de administrarea sa. Am discutat telefonic cu dna Ramona Fodor, fostul purtător de cuvânt al Transalpina Ski Resort.

„Partea de treburi referitoare la parcarea pârtiei este finalizată în proporţie de 98%. În ceea ce priveşte administrarea domeniului schiabil, Primăria Voineasa a iniţiat o procedură în SEAP... Tot din presă am aflat că la nivelul administraţiei judeţene a avut loc o întâlnire pe această temă, cu toţi factorii implicaţi şi că se doreşte găsirea unor soluţii... (...) Din câte ştiu, colegii de la Acomin Deva, care se ocupă de licitaţii au avut nişte nelămuriri şi până acum nu s-a depus nici un dosar de participare la licitaţie.... Suntem interesaţi în continuare de preluarea administrării domeniului, pentru că vorbim de o investiţie fantastică şi când spun acest lucru nu mă refer neapărat la partea financiară, deşi este şi aceea consistentă, ci la partea de suflet... Ştim exact că în România nu se poate pocni din degete, când vine vorba despre administrarea unui proiect de o asemenea anvergură.... Timp de 5 ani, cât am administrat domeniul, nu au fost niciodată probleme, nici măcar cu instalaţia care a fost pusă şi exploatată tot de către Acomin.... Nemulţumiri sunt, bineînţeles. Dar fiecare are partea lui de dreptate. La fel de adevărat este şi faptul că, dacă s-ar dezbate problemele, într-o discuţie s-ar putea găsi şi rezolvarea (....) Discuţie ce ar trebui iniţiată de Primăria Voineasa care este beneficiarul de drept al investiţiei... Dacă se va deschide sau nu pârtia la anul? Eu sper că se va deschide”, ne-a mai precizat Ramona Fodor.

„Ştiu doar că domnul primar urma să se ducă la Piteşti să ia ISCIR-ul”

Am reuşit să-l contactăm pe Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, care ne-a declarat: „Având în vedere informaţiile primite de la domnul primar, privind procedurile din SEAP şi autorizarea ISCIR, astăzi a rămas că se semnează atribuirea directă a domeniului schiabil, unuia dintre ofertanţii de pe SEAP,  până la termenul de finalizare a licitaţiei. Din păcate, nu pot să vă spun cine este noul operator. Ştiu doar că domnul primar urma să se ducă la Piteşti să ia ISCIR-ul”.

„Este ceva putred la mijloc”

Şi poziţiile pe site-urile de socializare sunt destul de tranşante. Pe pagina de Facebook Transalpina Ski, spre exemplu, majoritatea critică administraţia locală pentru lipsa de implicare, de profesionalism şi întârzierea cu care s-a reacţionat în această chestiune.

„Şi anul trecut a expirat contractul la sfârşitul sezonului şi tot aşa au lăsat până în iarnă când au prelungit şi au deschis pe 5 ianuarie... Oricum este ceva la mjloc putred... Interese sau pur şi simplu comoditate.... E mai uşor să stai acasă de sărbători liniştit, decât să te agiţi la muncă... Crezi că se gândesc ei la oamenii care investesc în zonă, că au clienţi sau nu? ... Sau la noi, cei pasionaţi?... Îi doare în paişpe...” „În fiecare an, aceleaşi discuţii la deschiderea sezonului. Chiar sunt atât de incompetenţi? Au o vacă în curte şi nu ştiu să o mulgă?”, se întreabă un alt pasionat de schi.

„A fost cam aiurea că nu a fost deschisă niciodată partea a doua de pârtie”, remarcă un alt internaut. „Au actul aprobat pentru 3 luni la transportul pe cablu.... se vede pe hotărârea Consiliului local de pe site-ul lor. Deci? Ce să înţeleg?... Îi dau drumul în ianuarie până în martie şi atunci pentru că e zăpada moale o închid ca anii trecuţi?”. Iar întrebările curg în aceeaş direcţie, de la: „Astă vară ce aţi făcut oare?”, la: „Cel mai minunat loc din România rămâne închis!? Îmi e scârbă de aleşi!”.

Există inclusiv comentarii în care se fac comparaţii cu situaţii similare din ţară: „Nu înţeleg. Şi acolo se practică aceeaşi situaţie ca la Băişoara, unde se face licitaţie anuală? Păi dacă fac un plan de afaceri, vreau să am în administrare măcar pentru 50 de ani! Cine e de acord să reinvestească banii în dezvoltare, când se ştie că anul următoare poate nu va mai administra?...” Sau mai remarcă un alt internaut: „La o investiţe de 35 de milioane de euro, o redevenţă de 2,6 milioane de euro pentru 4 ani se amortizează într-un timp destul de „scurt”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite