Butoiul cu pulbere dintr-o comunitate de romi întorşi din străinătate: „Să ne dea primarul mălai, săpun, făină...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razii de amploare într-o comunitate de romi din Vâlcea întorşi recent din zonele cu risc de coronavirus din străinătate Foto Adevărul
Razii de amploare într-o comunitate de romi din Vâlcea întorşi recent din zonele cu risc de coronavirus din străinătate Foto Adevărul

O amplă acţiune a fost organizată joi, 19 martie, într-o comună din judeţul Vâlcea unde peste 100 de persoane de etnie romă s-au întors acasă din străinătate, din zone afectate de coronavirus.

GALERIE FOTO

La acţiune au participat reprezentanţii administraţiei locale, ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Direcţiei de Sănătate Publică şi a avut ca scop verificarea celor care s-au întors, în ultimele zile, din zonele afectate de coronavirus din Italia, Spania, Germania, Suedia, Belgia şi Franţa, dacă aceştia respectă autoizolarea la domiciliu.

Măsura a fost luată după ce localnicii au început să fie terorizaţi de comunitatea romă din satul Lunca şi au început să facă sesizări la Primăria Bujoreni - Vâlcea potrivit cărora noii veniţi nu respectă legislaţia în vigoare privind limitarea răspândirii coronavirusului - se plimbă prin comună fără griji, fac cumpărături şi nu stau izolaţi la domiciliu. 

„Suntem terorizaţi. Singura soluţie, puşcăria”

Sătenii susţin că le este pur şi simplu teamă ca vecinii lor întorşi recent din străinătate să nu-i contamineze cu noul coronavirus. 

„Bat în porţi, se bat între ei, urlă, ne ameninţă că ne dau şi nouă virusul. Ne este teamă. Se plimbă liberi pe străzi şi prin magazine, fără să aibă nicio remuşcare, fără să le pese de consecinţe, de ce aud la televizor, ca noi toţi. Şi dacă primesc amenzi, ce dacă? Oricum nu le plătesc. Au zeci de amenzi neplătite, mulţi dintre ei. Şi se eschivează că nu au de unde. Şi nimeni nu are ce să le facă. Că n-au proprietăţi pe numele lor. Mergeţi la Primărie şi vedeţi dacă ce vă spunem noi este sau nu adevărat. Pentru ei singura soluţie ar fi puşcăria, fiindcă izolarea nu o respectă oricum niciunul”, susţin localnicii, citaţi de jurnaliştii de la postul local de televiziune Vâlcea UNU.

„Când ne-au pus pistolul la tâmplă n-am mai zis nici pâs“

Primarul din Bujoreni, Gheorghe Gângu, a cerut ajutorul forţelor de ordine ca să-i identifice pe toţi cei care s-au întors din zonele afectate de coronavirus, dar şi pe cei care nu respectă legea. Nu este prima dată când acesta solicită sprijinul jandarmilor şi poliţiştilor din cauza problemelor pe care le crează unii dintre localnici.

Că nu respectă măsurile impuse s-a văzut inclusiv cu ocazia controlului de joi, 19 martie, când mulţi dintre cei vizaţi au ieşit pe străzi, curioşi să vadă ce se întâmplă şi dornici să-i ironizeze pe reprezentanţii instituţiilor de control, în ciuda insistenţelor cu care erau rugaţi să se întoarcă pe proprietăţile lor. 

„Dumneavoastră nici măcar nu aveţi forţe de ordine, precum austriecii. Păi când ăia ne-au pus pistoalele la frunte, n-am mai spus unul pâs!”, au spus romii râzând.

„Nu sunt bine. N-am ce mânca, n-am ce bea”

Cu toate acestea, nici unul nu a fost sancţionat pentru nerespectarea măsurii privind izolarea la domiciliu şi nici unul nu a fost carantinat.

De altfel, nimeni nu a recunoscut că nu respectă legislaţia. În schimb, s-au plâns că nu au ce mânca şi au declarat că aşteaptă ca autorităţile să se ocupe de nevoile lor.

Nu sunt bine. N-am ce mânca, n-am ce bea. Cumnatul meu, spre exemplu, e la Argeş şi primarul s-a dus la el acasă cu de toate, fără să i se ceară. Să ne aducă şi nouă dezinfectanţi, spirt, mălai, săpun, făină”, au spus romii unui reporter al Televiziunii Vâlcea 1, prezent la acţiunea Primăriei Bujoreni cu forţele de ordine şi reprezentanţii DSP Vâlcea. 

„Primii care au venit au fost cei din Suedia, de la cerşit”

Încă de miercuri, 18 martie, în urma nenumăratelor reclamaţii primite, autorităţile locale i-au anunţat public pe cei veniţi din străinătate: „Vă aducem la cunoştinţă că nerespectarea măsurilor de autoizolare, pentru toţi cei care au revenit în România, din state afectate de COVID -19, va fi considerată contravenţie, conform art. 9, alin. 3 din Ordonanţa Militară nr. 1/2020! De altfel, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea a fost înştiinţat cu privire la cazurile de nerespectare a autoizolării celor reveniţi în ţară, Primăria Bujoreni solicitând sprijin!”

„Încercăm să-i conştientizăm pe aceşti conaţionali ai noştri. De duminică (15 martie - n.r.) plouă cu sezizări de la ceilalţi săteni, că se duc la magazine, acolo încep să se comporte în stilul caracteristic, se plimbă pe stradă... Ceilalţi sunt disperaţi că nu pot să meargă să-şi ia pâine, alimente, trebuie să treacă printre ei, ca să-şi cumpere o pâine. Am trimis adresă la Poliţie, la Jandarmerie, să ne sprijine pentru a putea să mergem printre ei. Primii au venit cei din Suedia, de la cerşit. Am sunat la DSP încă de duminică, dar abia după 9.00 seara se puteau face controale, după ce intra în vigoare şi ordinul privind zonele afectate de coronavirus...”, ne-a declarat primarul Gheorghe Gângu. 

„Se aşteaptă să stea la televizor şi noi să le dăm să mănânce”

În privinţa pretenţiilor pe care le-au emis romii veniţi din străinătate, primarul a mai spus: „Cât despre ce aşteptări au ei de la autorităţi, nu înţeleg că nu există reglementare în acest sens. Ei cred că dacă se uită la televizor, toată lumea va trăi că le dăm noi de mâncare. În primul rând nu avem fonduri şi nici nu au fost alocate fonduri pentru aşa ceva. Ce nu vor ei să înţeleagă este faptul că în astfel de situaţii, trebuie să se facă o cerere către Primărie şi un reprezentant de-al nostru poate cel mult să-i ajute cu cumpărăturile. Adică în loc să iasă ei pe străzi, se duce cineva, ia lista cu ce trebuie cumpărat şi banii, şi face cumpărături în numele lor. Ei au stilul binecunoscut, se aşteaptă ca statul să facă totul pentru ei, că aşa au fost obişnuiţi, să primească ajutoare sociale şi să nu facă nimic. Este imposibil. Dacă aţi văzut, ei stau cu băutura în mână...”

Oamenii se tem de riscul de îmbolnăvire în masă

Primarul Gheorghe Gângu recunoaşte că este foarte greu de stabilit numărul exact al comunităţii rome, din cauza disensiunilor existente între „rudari şi ţigani” şi a faptului că „rudarii nu recunosc că sunt romi, în timp ce ţiganii se declară romi”. 

Satul Lunca din Bujoreni numără în jur de 1.000 de persoane, „cei mai mulţi de naţionalitate romă”. 

Pe liste, declaraţi,  avem doar 130 de persoane, dar sunt mult mai mulţi, numai că ei se ascund foarte tare. Ştim că sunt peste 200 care ar trebui să se întoarcă din străinătate. Şi gândiţi-vă că toată problema legată de coronavirus este multiplicată cu încă 3 - 4 membri... Prin urmare, listele sunt în continuă creştere.”

Un singur rom întors din străinătate a profitat de prezenţa instituţiilor de control pentru a acuza că nu se simte bine. A fost transportat la spital, cu izoleta, dar s-a întors acasă după câteva ore. 

Localnicii şi autorităţile se tem acum pentru că în zonă există un risc masiv de îmbolnăvire în masă cu coronavirus.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite