Bucătăreasa care încropeşte cu chibzuială hrana de zi cu zi a săracilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parastasele organizate la Cantina Arhiepiscopiei, sponsorizările de la agenţii economici sau bunurile aduse de preoţi fac posibilă masa pentru 120 de suflete

De 11 ani de când funcţionează Cantina Socială a Arhiepiscopiei din Râmnicu Vâlcea, locul unde zi de zi, 80 de nevoiaşi îşi iau „porţia de supravieţuire", bucătăreasa Maria Buzatu a pus suflet în mâncărurile pe care le-a gătit. „Aş vrea să le dau la cât mai mulţi să servească masa, iar dacă mai rămâne mâncare, dau şi la alţii care nu sunt trecuţi pe listă. Sunt oameni amărâţi, unii netrasportabili, bolnavi, care aşteaptă cu sufletul la gură porţia de ciorbă sau de felul doi", spune Maria Buzatu (45 ani), mereu prinsă cu treburile bucătăreşti. Femeia a învăţat să gătească de la un bunic de-al ei care explica frumos şi avea multă răbdare. „Bunicul, Nicolae Pădureţu, din Scundu, gătea pe la nunţi şi deşi vremurile înainte de 1989 erau cum le ştim, îi plăcea să încerce feluri noi de mâncare. Acum problema cea mai delicată este nu ce gătesc ci, din ce pregătesc în fiecare zi masa pentru 120 de persoane, 40 fiind angajaţi ai Arhiepiscopiei. Pentru asta trebuie să fi econom!", spune femeia.


Parastase organizate la cantina Arhiepiscopiei


Pentru a cumpăra cele necesare pregătirii bucatelor, Arhiepiscopia dă o parte din bani, un producător de carne, „Diana", sponsorizează cu 15 kilograme de carne pe lună, iar de la magazinele „Anabella" se pot procura produse mai ieftine. „Încă de toamna pregătim legumele pentru iarnă, iar preoţii din diverse parohii vin şi ne mai aduc ulei şi toate cele primite. Cu puţini bănuţi care mai ies din închirierea camerelor pelerinilor care se cazează la Arhiepiscopie, completăm coşul zilnic cu cele necesare", mai povesteşte bucătăreasa. Angajaţii cât şi asistaţii social, servesc aceleaşi feluri de mâcare. Un fel unu şi un fel doi! Înalţii ierarhi au o bucătărie proprie. „În urmă cu şase ani ne-a venit o idee, pe care am pus-o în practică. Organizăm, aici, la cantină, şi parastase. Vin aparţinătorii cu produse pe care noi le gătim şi le oferim săracilor. A prins foarte bine ideea, iar noi nu le luăm niciun bănuţ. Ne rugăm la Dumnezeu să o putem ţine tot aşa pentru că avem un salariu şi că putem să-i ajutăm şi pe cei mai neajutoraţi dintre noi", a completat bucătăreasa care munceşte cot la cot cu celelalte două colege ale sale. Anul acesta este singura dată când săracii nu vor mai primi pachete cu cadouri, din cauza sărăciei. Arhiepiscopia va face însă cadouri pentru asistaţii din căminele de bătrâni din judeţ.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite