Blocaj în sănătate. Sistemul de citit cardurile de sănătate a fost blocat 5 ore

Blocaj în sănătate. Sistemul de citit cardurile de sănătate a fost blocat 5 ore

Medicii nu pot elibera retete daca cititorul de carduri nu functioneaza. Foto arhiva Adevarul

Bolnavii din toată ţara au fost nevoiţi să aştepte la uşa medicilor sau pe holurile spitalelor pentru a fi consultati, după ce sistemul de citit carduri de sănătate a ost blocat timp de cinci ore vineri dimineaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 12.10 

Defecţiunea apărută în această dimineaţă la sistemul de citire a cardurilor de sănătate a fost remediată. Sistemul a început să funcţioneze din nou în jurul orei 12.00. 

UPDATE 11.50
 
CNAS: Defecţiunea a aparut la 6.55, serviciile vor fi decontate
 
Reprezentanţii CNAS anunţă furnizorii de servicii medicale, pe site-ul instituţiei, că în acest moment se lucrează pentru remedierea defecţiunii apărute la sistemul de card -CEAS în această dimineaţă şi că toate serviciile operate până la rezolvarea problemei vor fi decontate. 
 
“Incepand cu ora 6.55, astazi, 18.09.2015, la sistemul de  card - CEAS a aparut o defectiune. Echipa de suport lucreaza la remedierea acestei defectiuni. Pana la remediere, rugam furnizorii de servicii medicale sa procedeze dupa cum urmeaza:
- dupa introducerea cardului in cititor, se tasteaza pin-ul de catre asigurat iar sistemul este pregatit sa pastreze amprenta de timp si numarul de card folosit,
- se inregistreaza serviciul prestat in aplicatia de furnizori,
- de la momentul ( care va fi anuntat de CNAS) repunerii in functiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate si operate in aplicatie de furnizori vor trebui incarcate in PIAS in limita celor 72 de ore,
- toate serviciile prestate si operate in sistem incepand cu ora 6.55 pana la remedierea defectiunii se vor valida in PIAS doar pe baza amprentei de timp si numar de card”, se arata in informare. 
 
UPDATE 11.00
 
Directorilor de spitale li s-a comunicat să se deconecteze de la internet, pentru a putea trece pe sistemul offline. 
 
UPDATE 10.43 
În acest moment, sistemul le permite medicilor să elibereze reţete şi să verifice online dacă o persoană este sau nu asigurată. Problema sistemului informaţional care citeşte cardurile de sănătate nu a fost rezolvată până la acestă oră. 
 
UPDATE 10.30
 
Directorii de spitale din Vâlcea susţin că problema persistă, iar sistemul offline nu funcţionează. Pacienţii continuă să aştepte pe holurile spitalelor pentru a fi consultaţi, pentru externare sau internare. 
 
UPDATE 10.27
 
Conducerea CAS Valcea anunţă deblocarea parţială a sistemului, în sensul că în acest moment se foloseşte sistemul offline. Conform procedurii, medicii înregistrează în calculator fiecare reţetă prescrisă, dar datele vor fi transmise Casei de Sănătate, spre validare, în termen de 72 de ore.  Din cauza blocării Sistemului Informatic Unic Integral (SIUI), medicii nu pot să verifice dacă persoana căreia îi prescriu o reţetă este sau nu asigurată. Potrivit directorilor de spitale, care au fost obligaţi să treacă pe sistemul off-line şi luna trecută, cand SIUI-ul s-a blocat de mai multe ori, există riscul ca multe dintre serviciile prestate în acest moment să nu fie recunoscute de CAS si, drept urmare, să nu fie decontate. 
 
Ştirea iniţială
 
Sistemul de citit cardurile s-a blocat în jurul orei 8.30, problema fiind reclamată la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), până la momentul publicării acestei ştiri, de mai mulţi directori de spitale din ţară. 
 
Cardul de sănătate ete obligatoriu de la 1 septembrie, iar mediciii nu pot elibera reţete pe perioada cât este blocat sistemul informatic al Casei Naţionale de Sănătate pentru că tratamentul nu este decontat. Cadrele medicale care cedează la insistenţele pacienţilor vor fi obligate să achite tratamentul cu bani din propriul buzunar, la final de lună. Nu doar medicii de familie nu pot elibera reţete bolnavilor cronici, situaţia fiind aceeaşi şi în spitale. 
 
Printre cei mai afectaţi se numără în prezent bolnavii de diabet internaţi în spitale, care nu primesc insulină din cauza acestui blocaj. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările