Bani puţini pentru cele şase spitale publice din judeţul Vâlcea. Casa Naţională de Sănătate le-a redus bugetul cu 10 milioane de lei

Bani puţini pentru cele şase spitale publice din judeţul Vâlcea. Casa Naţională de Sănătate le-a redus bugetul cu 10 milioane de lei

Spitalul din Brezoi are şi în acest an cel mai mic buget.  Foto arhiva Adevarul

Buget de criză pentru spitalele din Vâlcea şi în 2015. Faţă de anul trecut, unităţile medicale cu paturi din judeţ vor primi cu 10 milioane de lei mai puţin. Dată fiind situaţia, bolnavii trebuie să fie pregătiţi să-şi cumpere medicamentele pe toată perioada internării.

Casa Naţională de Sănătate a alocat în acest an 92 de milioane de lei pentru funcţionarea unităţilor medicale cu paturi din Vâlcea, cu 10 milioane mai puţin faţă de anul trecut. 
 
Mai mult de jumătate din sumă (57 996 000) a fost repartizată Spitalului Judeţean de Urgenţe din Râmnicu Vâlcea, căruia Ministerul Sănătăţii îi asigura fonduri pentru 1092 de paturi. Din cauza subfinantării, pacienţii vor vor continua să-şi cumpere medicamente din farmaciile de la poarta spitalului, întrucât unitatea va primi cu aproximativ 2 milioane de lei mai puţin faţă de 2014. 
 
Pe locul secund se clasează Spitalul Municipal Drăgăşani, care a primit în acest an 7,3 milioane de lei, cu câteva sute de mii de lei mai puţin decât în 2014. Spitalul din sudul judetului este printre puţinele care au asigurat în anii trecuţi medicamentele pacienţilor,  dar managerul unităţii medicale se teme că, în acest an, banii nu-i vor ajunge nici pentru plata salariilor. 
 
„Ne vom descurca foarte greu în 2015 şi probabil că vom ajunge să închidem o linie de gardă la Maternitate şi să tăiem tichetele. Anul trecut am primit cu 400 000 mai puţin decât în 2013, iar acum suntem tot pe minus, că ni s-a redus din nou bugetul. Nu pot să dau oameni afară ca să mă încadrez în buget. Eu am nevoie de medici, e singurul spital la 100 000 de locuitori. În timp ce în nord sunt cinci spitale, în sudul judeţului Vâlcea funcţionează doar spitalul din Drăgăşani. Toţi vâlcenii, de la Bălceşti până la Pesceana, vin la noi, iar câteodată avem pacienţi şi din judeţul Olt”, declară Marian Pîrva, directorul Spitalului Municipal Drăgăşani. 
 
De asemenea, printre unităţile medicale subfinanţate se numără şi în acest an Spitalul Orăşenesc Brezoi al cărui buget nu depăşeşte în acest an 2,5 milioane de lei. În ciuda nemulţumirii manifestate în momentul discuţiilor cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vâlcea, managerii celor şase spitale publice din judeţ s-au văzut obligaţi să semneze contractul-cadru pe 2015,  altfel ar fi riscat să rămână si fără aceste fonduri. 
 
Clinicile şi spitalele private din judeţul Vâlcea vor primi acest an, în total, peste 3,5 milioane de lei. Cei mai mulţi bani-2,6 milioane de lei- au fost împărţiţi spitalului deschis recent de omul de afaceri Nicolae Sofianu şi clinicii de cardiologie din Călimăneşti. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: