FOTO Autorităţile au reacţionat după două zile în scandalul cornurilor mucegăite din şcoli. „Dacă situaţia se va repeta, vom rezilia contractul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala a început la Vâlcea cu cornuri mucegăite în programul „Laptele şi cornul” - imagini postate pe reţelele de socializare de părinţi Foto FB Anamaria Dumitraşcu
Şcoala a început la Vâlcea cu cornuri mucegăite în programul „Laptele şi cornul” - imagini postate pe reţelele de socializare de părinţi Foto FB Anamaria Dumitraşcu

Autorităţile vâlcene au reacţionat cu întârziere în scandalul cornurilor mucegăite distribuite în şcoli. Deşi au recunoscut că problema se cunoştea de câteva zile, în loc să ia măsuri concrete şi la timp ca să stopeze situaţia, acum îşi pasează răspunderea de la una la alta.

GALERIE FOTO

Despre problema cornurilor mucegăite date elevilor din Vâlcea s-a ştiut la nivel judeţean încă de miercuri, 18 septembrie, când mai mulţi profesori au semnalat verbal situaţia. Firma distribuitoare, aceeaşi cu cea producătoare – „SC Dobre şi fiii SRL” din Constanţa, a primit, la rândul ei, o sesizare verbală din partea reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea.

În urma acesteia, persoana care răspunde de distribuţia cornurilor în Vâlcea s-a deplasat la mai multe şcoli pentru a vedea situaţia exactă. S-au retras mai multe produse şi a fost informat şi Inspectoratul Şcolar Vâlcea, după cum reiese din discuţia purtată de reporterul „Adevărul“ cu administratorul public, Adrian Mihăilă, din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea.

„La corn, alaltăieri am primit un telefon. Am sunat la firmă, unde am adus la cunoştinţă cele întâmplate. Ei au trimis reprezentul lor de aici din zonă, care a mers la mai multe şcoli, să vadă despre ce este vorba. A identificat vreo 20 de cornuri cu probleme. Încă aştept să-mi trimită şi mie o situaţie exactă în scris: unde s-au găsit şi câte”, a explicat Adrian Mihăilă.

Şi conducearea Inspectoratului Şcolar prin vocea Andrei Bică a recunoscut că se ştia despre situaţie, dar nu a fost pomenit Consiliul Judeţean drept sursă de informare, ci „mai mulţi profesori şi directori”.

Joi, Consiliul Judeţean a primit şi o plângere în scris. Administratorul public susţine că a sesizat tot în scris firma producătoare căreia i s-a pus în vedere să nu mai repete situaţia, în caz contrar riscând să-i fie reziliat contractul făcut pe doi ani, care se ridică la peste 6,3 milioane de lei.

Revoltător este că autorităţile vâlcene au început să ia măsuri concrete abia vineri, 20 septembrie, după declanşarea scandalului în mediul online. La orele prânzului, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea era încă în control, în urma sesizării unui părinte, nicidecum a instituţiilor vâlcene: şcoli, inspectorat şcolar, consiliu judeţean, direcţia sanitar - veterinară etc. 

Administratorul public al judeţului a mai confirmat şi că problema cornurilor mucegăite a existat nu doar în şcolile din Râmnicu Vâlcea, ci la nivel de judeţ. „Dacă a venit cu un lot mai mare, l-a distribuit la nivel de judeţ”, a recunoscut Adrian Mihăilă.

Firma furnizoare a fost sesizată verbal, şi în scris, iar inspectoratul şcolar atenţionat din nou

„Consiliul Judeţean este semnatarul contractului cu firma furnizoare, dar nu se ocupă nici de distribuire, nici de alte lucruri. Noi doar plătim. Peste acest lucru, am vorbit şi la inspectorat şi am cerut să fie mai atenţi când se distribuie produsele de panificaţie, fiindcă m-am gândit că o fi vorba despre vreun lot cu probleme”, mai spune administratorul Mihăilă.

Acesta dă asigurări că la următoarea abatere acest contract va fi reziliat: „Dacă firma Dobre şi Fiii continuă să aibă probleme, este simplu, mai ales că este o chestiune asumată, recunoscută şi de către ei. Dacă se repetă în cursul săptămânii viitoare, sau când se repetă, orice problemă legată de sănătate, îi notific şi reziliem contractul”, a mai precizat reprezentanul CJ Vâlcea.

Problema pasată în curtea DSP Constanţa, unde firma îşi are sediul

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, Amelia Piţiga ne-a declarat că la Vâlcea nu s-au găsit probleme, inspectorii fiind în control la şcoli.

„Reprezentanţii DSP, Compartimentul Inspecţiei Sanitare de Stat, sunt încă în teren pentru verificarea unităţilor de învăţământ din Râmnicu Vâlcea pentru produsul „corn din făină integrală”. S-a înregistrat o sesizare din partea unui părinte care a relatat că produsul prezenta semne de alterare. În sesizare se arată că produsul a fost înaintat Direcţiei Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor, pentru efectuarea determinărilor de laborator. La data şi ora verificării, produsul nu se mai găsea în depozit, data expirării fiind 20.09.2019. Din verificările efectuate până acum s-a constatat că produsele respective aveau documente de distribuţie corespunzătoare”, ne-a declarat reprezentantul DSP.

Aceasta a mai precizat şi că „firma producătoare distribuie în zilele de luni, marţi şi miercuri corn, iar joi şi vineri – biscuiţi”, lucru care, aşa cum au semnalat şi părinţii, nu a fost respectat, întrucât joi copiii au primit tot corn.

Primele măsuri luate de DSP vizează unităţile şcolare

În schimb, inspectorii sanitar-veterinari au comunicat că s-au luat şi primele măsuri în acest caz. Prima măsură vizează un control DSP - ISS în unităţile de învăţământ, urmată de solicitarea către unităţile de învăţământ de a transmite numărul dispoziţiei şi numele persoanei desemnate penru recepţionarea produselor din programul „Laptele şi cornul” şi dacă respectiva persoană a fost instruită în această problemă. O altă măsură vizează verificarea produselor şi a documentelor de însoţire de către persoanele desemnate din fiecare şcoală şi semnalarea de îndată a oricăror neconformităţi. Iar apoi, s-a luat legătura cu DSP Constanţa, către care se va trimite o adresă pentru verificarea condiţiilor de producţie a produselor distribuite şi luarea măsurilor corespunzătoare. 

Consiliul Judeţean vrea ca responsabilii din şcoli să fie traşi la răspundere

Într-un comunicat al Consiliului Judeţean Vâlcea se face precizarea că programul „Laptele şi cornul” din şcolile vâlcene nu se întrerupe dacă va fi reziliat contractul cu firma „Dobre şi Fiii”, datorită celei de-a doua firme câştigătoare a licitaţiei, care, în caz de nevoie, va prelua furnizarea acestor produse.

„Directorii de şcoli au persoane desemnate care au responsabilitatea preluării produselor şi, de aceea, considerăm că este inadmisibil să ajungă astfel de produse la copii. Solicităm Inspectoratului Şcolar Judeţean să îi tragă la raspundere pe cei care nu îşi îndeplinesc sarcinile şi să dispună măsurile care se impun, astfel încât cei plătiţi pentru asta să îşi facă datoria şi să verifice atent calitatea produselor livrate!”, se mai specifică printre altele.

Din cauza termenului de garanţie, marile firme nu participă la licitaţii

Reţeta după care se face cornul, din Programul „Laptele şi cornul”, este foarte simplă – făină integrală, apă, sare, zahăr şi drojdie, fără conservanţi, afânători, stabilizatori etc. De aceea, termenul de valabilitate al acestui produs este de doar 48 de ore, motiv pentru care marii producători nu vor să participe la licitaţiile de acest gen, potrivit surselor „Adevărul“.

Vâlcea are cei mai mari producători în domeniu: Boromir şi Vel Pitar, care împreună deţin aproape jumătate din cota naţională în domeniul panificaţiei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite