Asistentul medical care luptă pentru românii din Italia: „Dorinţa de a reveni pe pământ strămoşesc nu dispare, indiferent câţi ani trăieşti în altă ţară!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Manda şi cativa membri ai asociaţiei Cuore Romeno. Foto arhiva personala
Daniel Manda şi cativa membri ai asociaţiei Cuore Romeno. Foto arhiva personala

Daniel Manda este unul din sutele de mii de români plecaţi la muncă în Italia, pentru un trai mai bun. De aproape cinci ani, de când lucrează ca asistent medical într-un spital din Sardinia, vâlceanul nu şi-a schimbat doar propriul destin, ci luptă în fiecare zi pentru ca românii din diaspora să-şi cunoască drepturile şi să ducă o viaţă mai bună.

Daniel Manda (foto mijloc) a plecat din ţară în 2010, iar în prezent lucrează ca asistent medical în clinica „Santa Maria Bambini“ din Oristano, regiunea Sardinia, un spital de recuperare neuromotorie. Vâlceanul şi soţia sa au fost printre ultimii români care au ajuns în Italia cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, iar începutul într-o altă ţară a fost destul de dificil, mai ales că nu vorbeau limba italiană. Urmare a propriilor experienţe, acesta a decis în 2014 că e timpul să facă ceva pentru românii care au fost mai puţin norocoşi, care n-au reuşit să-şi găsească un loc de muncă ori să se integreze rapid în comunitate. Aşa a apărut asociaţia interculturală româno-italiană „Cuore Romeno“, o organizaţiei non-profit care numără aproape 300 de membri, români şi italieni.

„Încercăm să-i ajutăm pe români pentru că eu ştiu ce înseamnă să nu cunoşti limba ori să nu ai medic de familie. Am încercat să-i organizăm, să-şi cunoască drepturile, inclusiv pe cele electorale. Atunci când o familie de români se stabileşte în Sardinia, noi o contactăm, le explicăm oamenilor că pot să înveţe limba italiană, unde trebuie să meargă, de ce documente au nevoie. Apoi, celor care s-au bucurat să lucreze pe bani mai mulţi, dar la negru, le-am explicat ce riscă. În Italia, dacă te bucuri la un câştig de 700, 800 de euro şi nu ai acte, nu beneficiezi de servicii medicale, nu poţi să se te înscrii la medicul de familie, nu primeşti niciun fel de ajutor de la stat. Mulţi dintre cei cărora le-am spus cum stă treaba şi-au găsit apoi un alt loc de muncă“,  povesteşte Daniel. 

Acte de caritate pentru cei rămaşi în ţară

Prin asociaţia pe care a înfiinţat-o anul trecut, Daniel Manda a reuşit să-i ajute şi pe cei rămaşi în ţară. Primul eveniment caritabil organizat de acesta a fost o cină cu mâncare tradiţională românească la care au participat asistenţi şi medici din clinica „Santa Maria Bambini“. Cu banii donaţi de români şi de italieni, s-au strâns fonduri pentru dotarea cu aparatură medicală şi cu mobilier a Secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal Drăgăşani. Astfel, unitatea medicală din Vâlcea, care deserveşte nu mai puţin de 40.000 de locuitori din sudul judeţului, are acum un aparat de aerosoli, un aspirator de secreţii, cărucioare pentru copiii care nu se pot deplasa şi mobilier nou în câteva saloane. 

De sprijinul membrilor asociaţiei „Cuore Romeno“ va beneficia şi Petruţ, un băieţel de un an care suferă de o boală rară şi care are nevoie de lapte Monogen, un lapte extrem de scump. Familia copilului ar avea nevoie, lunar, de 2.800 de lei doar pentru lapte. 

„Încercăm să-l ajutăm pe acest copil, pentru el am strâns câteva sute de euro la ultima întâlnire a asociaţiei, în luna decembrie 2014. Din câte am înţeles, familia ar trebui să plătească în jur de 2.800 de lei lunar pentru lapte, dar nu are aceşti bani. E un lapte foarte scump care se găseşte la o singură farmacie din Râmnicu Vâlcea. Din păcate, nu am putut trimite banii până acum, întrucât farmacia nu are şi un cont în euro, aşa că familia va primi banii abia la începutul lunii februarie, când ajungem noi în Vâlcea“, mai spune Daniel Manda. 

Promovează România

Odată cu înfiinţarea asociaţiei interculturale „Cuore Romeno“, vâlceanul s-a transformat şi într-un mic ambasador al României în Sardinia.  În 2014, italienii din Oristano au avut ocazia să cunoască câte ceva despre ţara noastră la expoziţiile de ceramică românească şi dulciuri tradiţionale organizate de membrii asociaţiei.  Tot anul trecut, prin intermediul lui Daniel, mai mulţi medici şi asistenţi din Italia au păşit pentru prima dată pe pământ românesc. 

„În perioada 5-12 octombrie 2014, asociaţia noastră a adus în ţară un grup de turişti din Sardinia, scopul călătoriei fiind acela de a promova România. Când am plecat din Italia, la aeroport, am citit neîncrederea pe faţa lor. După ce au vizitat România, au mers la Sighişoara şi la Bran, după ce au mâncat într-o casă ţărănească din Sibiu şi au mânuit roata olarului la Horezu, am văzut cum s-au schimbat. La plecare, mulţi dintre ei au plâns, pentru că nu se aşteptau să găsească o ţară atât de frumoasă, cu oameni calzi. Recent, unii dintre ei m-au informat că vor reveni în România anul acesta“, susţine Daniel Manda. 

Deranjat de indiferenţa autorităţilor române

Alegerile prezidenţiale din noiembrie le-au lăsat un gust amar şi românilor din Sardinia, care au avut la dispoziţie o singură secţie de votare în toată regiunea. Faptul că majoritatea conaţionalilor nu şi-a putut exprima votul, pentru că ar fi trebuit să străbată chiar şi 300 de kilometri până la secţia de votare din Cagliari, sau că autorităţile române îi ignoră cateodată, îl deranjează pe Daniel Manda. 

„Am plecat din ţară pentru un loc de muncă, dar asta nu înseamnă că România nu mai e ţara mea. Sunt mândru că sunt român, repet asta ori de câte ori am ocazia, chiar dacă, ca popor, avem atâtea lipsuri. Nu e simplu nici pentru noi aici, dar vrem să le dăm o mână de ajutor românilor. E adevărat că cei din ţară trăiesc greu, dar noi am încercat să transmitem un mesaj în noiembrie, iar dorinţa de a ne întoarce acasă a provocat schimbarea la alegerile prezidenţiale. Dorinţa de a reveni pe pământ strămoşesc nu dispare, indiferent câţi ani trăieşti în altă ţară! Regret că ne-au sunat oamenii să ne întrebe ce trebuie să facă, unde mai pot vota, şi nu am ştiut ce să le răspund pentru că, din păcate, la noi în Sardinia a fost o singură secţie de votare pentru 10.000 de români“, afirmă Manda. 

Vâlceanul este extrem de dezamăgit de faptul că a cerut Ambasadei României înfiinţarea unui punct consular pentru românii din Sardinia, dar nici după nouă luni nu a primit un răspuns. Acestă spera că va îndupleca autorităţile să le întindă o mână de ajutor celor câteva mii de români stabiliţi în Sardinia, care sunt nevoiţi să străbată aproape 500 de kilometri până la Ambasada României din Italia.

„Problema noastră e că în Sardinia nu există un punct consular, deşi aici locuiesc foarte mulţi români. E destul de dificil pentru noi să mergem până la Roma, la ambasadă. Trebuie să cheltuim bani pentru avion, pentru cazare, iar apoi trebuie să stăm la cozi. Am scris la Ambasada României în urmă cu nouă luni, dar n-am primit un răspuns până în prezent. Doar cei de la Consulat mi-au răspuns, dar ei sunt la dispoziţia noastră doar dacă trebuie să ne schimbăm actele. Mi se pare că s-a creat o distanţă între românii din ţară şi cei din străinătate şi ne-am săturat să fim trataţi cu indiferenţă, noi facem voluntariat aici“, conchide Daniel Manda. 

Recomandări pe aceeaşi temă:

Povestea unei tinere regizoare din Craiova care a cucerit America cu filmele ei de scurtmetraj

O olteancă în vârstă de 27 de ani este primul cineast român masterand al prestigioasei Universităţi de film Tisch din New York. Luiza Pârvu şi-a lansat în luna decembrie la Craiova scurtmetrajul „O lumă nouă”.

FOTO Românul care a renunţat la o carieră în IT pentru a se dedica fotografiei. Acum promovează România în ţările din Orientul Mijlociu

Cătălin Marin, originar din Târgu Jiu, este unul dintre românii care pun umărul la schimbarea imaginii ţării noastre. El este fotograf profesionist în Dubai şi lucrează pentru companii renumite.

VIDEO Ionuţ Rădulescu, preotul cu suflet mare care-i ţine în şcoală pe copiii sărmani dintr-un sat din Vâlcea

Ionuţ Rădulescu nu este doar un slujitor al Domnului, ci şi un om în slujba nevoiaşilor din localitatea vâlceană Frânceşti. În doar câţiva ani, a reuşit să obţină respectul şi încrederea semenilor şi, poate cel mai important lucru, să schimbe mentalităţi. Datorită implicării acestuia, zeci de copii din familii cu venituri modeste merg acum la şcoală.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite