Asfalt turnat pe ploaie, posibilă cauză a haosului de pe DN 7, pe Valea Oltului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asfaltări pe timp de ploaie, pe Valea Oltului, în Robeşti - Câineni, judeţul Vâlcea, pe DN 7 / E 81; Foto colaj
Asfaltări pe timp de ploaie, pe Valea Oltului, în Robeşti - Câineni, judeţul Vâlcea, pe DN 7 / E 81; Foto colaj

În ultimii ani, în mod special pe timpul verii, tranzitarea Văii Oltului, între Vâlcea şi Sibiu, a devenit un adevărat calvar. Lucrările zilnice la carosabil îngreunează traficul.

DN7 / E81 reprezintă una dintre arterele rutiere din topul celor mai periculoase drumuri din ţara noastră. Menit să lege Vama Nădlac – din vestul ţării, de portul Constanţa, din estul ţării, prin Bucureşti, are o porţiune, pe Valea Oltului, unde infrastructura, neatenţia, viteza şi inconştienţa provoacă zilnic accidente rutiere de multe ori soldate cu morţi.

Zilele trecute, angajaţii firmei care efectuează lucrări de asfaltare pe Valea Oltului, în judeţul Vâlcea, au fost filmaţi în timp ce turnau asfalt, pe ploaie, în zona Robeşti – Câineni. Echipele care prestează pe drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Sibiu au fost surprinse, chiar de către localnici, în timp de munceau de zor, deşi legislaţia impune sistarea lucrărilor, pe timp ploios. 

Într-una dintre filmări se observă carosabilul umed, iar în cealaltă plouă, nu torenţial, dar drumarii muncesc de zor. De asemenea, se observă vaporii scoşi de mixtura asfaltică la contactul cu carosabilul umed. „Aşa se toarnă asfaltul la noi, peste apă, pe cel mai circulat drum din ţară (DN 7 pe Valea Oltului este porţiune din E 81 – n.r.). Uitaţi-vă cum îşi bat joc de noi! Iar personalul ne arată semne obscene. Suntem în 2021, strat nou de asfalt turnat anul trecut, fără să râcâie, fără să cureţe, pe rază de 20 de kilometri... Cozi pe zeci de kilometri (de maşini – n.r.) pe Valea Oltului, în sezon de concedii! Peste apă, aşa se toarnă asfaltul!”, comentează cameramanul amator.

VIDEO

„Nu s-a lucrat pe ploaie”

Contactată telefonic, şefa Secţiei Drumuri Naţionale Vâlcea, Lăcrămioara Statie, a menţionat: „Nu s-a lucrat pe timp de ploaie. Cât a plouat torenţial, societatea care executa reparaţiile s-a oprit. După ploaie au măturat, iar apoi au dat din nou cu emulsie şi au asfaltat”. 

Aceeaşi sursă a mai precizat: „Deci, erau utilajele, dar nu s-a asfaltat pe timp de ploaie. Într-adevăr, nu era uscat asfaltul. Au dat din nou cu emulsia care face legătura între straturile de asfalt şi mixtura nouă şi apoi au întins mixtura asfaltică”.

Sursa citată a confirmat că asfaltarea s-a realizat anul trecut, motiv pentru care lucrarea este în garanţie, pe perioada a trei ani, timp în care societatea care a prestat, General Trust Argeş, este obligată să întreţină covorul asfaltic de pe Valea Oltului. 

Lăcrămioara Statie susţine că problemele au apărut din cauza traficului şi a temperaturilor: „Lucrările au fost executate în garanţie. A fost covor asfaltic, au apărut din cauza traficului, a temperaturilor foarte crescute, nişte degradări şi s-au remediat pe cheltuiala lor. Şi dacă se mai întâmplă ceva, la fel vor proceda în continuare, vor asigura întreţinerea covorului asfaltic”, ne-a asigurat şefa de la Drumuri Naţionale Vâlcea.

  

Protest împotriva stării drumului şi a nenumăratelor accidente

Potrivit normativelor în vigoare, lucrările de asfaltare nu se execută când plouă sau e vânt puternic, menţionează inginerii de la Drumuri contactaţi de „Adevărul”. Aceştia au recunoscut însă că excepţiile au devenit, din păcate, reguli. Excepţiile au loc odată cu schimbarea vremii în timpul execuţiei lucrărilor. Ca să nu se răcească mixtura asfaltică, care se aplică la o temperatură destul de ridicată, şi să devină inutilizabilă, lucrările îşi urmează cursul, cu acordul beneficiarului, iar degradările care intervin pe parcurs se fac apoi pe cheltuiala constructorului. 

Aşa se explică, cel mai probabil şi desele intervenţii la carosabil: peticirile permanente ale covorului asfaltic. 

Pe DN 7 / E 81, în judeţul Vâlcea, spre exemplu, au loc zilnic astfel de lucrări spre disperarea participanţilor la trafic, întrucât determină permanente blocaje în trafic, valori ridicate, întârzieri cu orele şi uneori reprezintă o cauză indirectă a deselor evenimente rutiere. 

În 2019, în aceeaşi zonă în care acum se asfaltează, localnicii au organizat un protest în stradă, blocând circulaţia, nemulţumiţi de numărul mare de accidente rutiere de pe Valea Oltului şi de faptul că nu se iau măsuri. Între timp, situaţia nu s-a remediat, traficul este de coşmar, şi zilnic se produc evenimente rutiere.

Spre exemplu, numai săptămâna aceasta, în ziua în care se filma cum lucrează drumarii, pe Valea Oltului, doar în judeţul Vâlcea, au avut loc trei accidente rutiere, soldate cu tot atâtea victime.

Vă mai recomandăm şi:

Accidentul în care au fost răniţi fiica de 4 ani şi antrenorul FC Olimpia Satu Mare, pe Valea Oltului, surprins de o cameră de bord VIDEO

Ce a rămas dintr-o maşină care a intrat cu viteză într-o curte şi a distrus o bucătărie de vară. Şoferiţa, descarcerată VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite