Amenzi de până la 10 000 lei pentru cei care încalcă drepturile copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele  T.A.T.A spune că modificările legislative sunt de bun simţ. Foto Adevărul
Preşedintele  T.A.T.A spune că modificările legislative sunt de bun simţ. Foto Adevărul

Sancţiunile contravenţionale vin în completarea legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Legea completată şi modificată va fi publicată în Monitorul Oficial până săptămâna viitoare.

Potrivit completărilor aduse actului normativ, maternităţile riscă o amendă între 500 şi 1000 lei dacă nu angajează un asistent social.

Aceeaşi amendă se aplică şi dacă certificatul de naştere nu se întocmeşte în termen de 24 de ore de la venirea pe lume a copilului. Sancţiunile pot ajunge la 5 000 lei în cazul în care spitalul nu anunţă poliţia sau direcţia pentru protecţia copilului atunci când un bebeluş este abandonat de mamă. 

Amendă în cuantum de 5 000 lei riscă şi inspectoratele de poliţie care nu efectuează cercetări pentru identificarea mamei care şi-a părăsit copilul în spital ori pe stradă.

“Sunt nişte norme de bun simţ, nu sunt un lux. Acest cadru nu este printre cele mai elitiste din Uniunea Europeană, căci sunt ţări unde până şi tentativa se sancţionează. Legea a fost modificată astfel încât se vine şi cu amenzi care pot ajunge la 10 000 lei

Bogdan Drăghici, preşedintele Alinaţei Antidiscriminare a tuturor Tăticilor (T.A.T.A)

Şi părinţii pot fi amendaţi. Aceştia pot primi o sancţiune contravenţională între 5 000 şi 10 000 lei în cazul în care îşi expun sau folosesc copiii pentru obţinerea de avantaje personale sau pentru a influenţa deciziile autorităţilor publice. 

De asemenea, în cazul în care unul dintre părinţi nu respectă programul de vizită al celuilalt adult, acesta riscă să fie amendat

Şi profesorii sau medicii riscă amenzi

Printre completările aduse legii se numără şi cea potrivit căreia orice persoană fizică sau juridică, precum şi copilul abuzat, pot depune o sesizare la direcţia generală de asistenţă socială din judeţul de domiciliu. De asemenea, printre cei care sunt obligaţi să anunţe un abuz sunt medicii sau profesorii.

“În plus, cadrul legislativ permite oricărei persoane să sesizeze direcţia pentru protecţia copilului în cazul în care un minor a fost abuzat. Direcţiile au obligaţia să soluţioneze aceste sesizări în favoarea copiilor. Dacă un profesor care vede un copil cu un ochi tumefiat nu sesizează autorităţile, el riscă amendă”, declară Bogdan Drăghici.

Legea a mai fost completată astfel încât părinţii care pleacă la muncă în străinătate să fie obligaţi să mandateze o persoană care să se îngrijească de copil.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite